Sunteti aici :: Nutritie » ANTRENAMENTUL DE FORTA SI SUPLIMENTELE NUTRITIVE
ANTRENAMENTUL DE FORTA SI SUPLIMENTELE NUTRITIVE
Pe langa problemele legate de antrenament, greutati folosite, programe, serii, numar de repetari, programul campionului x comparativ cu cel al lui y, interesul celor mai multi amatori de culturism se indreapta catre suplimentele nutritive. Desi exista o mare cantitate de informatie disponibila, nu de multe ori am putut constata faptul ca mare parte dintre cei care merg la sala nu au notiunile de baza. Evident, articolele despre noile descoperiri in domeniu sunt foarte interesante, dar trebuie sa recunoastem ca daca un om nu are baza, atunci este putin probabil ca va intelege lucruri de detaliu.
Multe din intrebarile pe care le primesc pe consultanta se refera la suplimentare, referindu-se atat la alegerea diverselor produse, cat mai ales la cantitatile si momentul din zi cand trebuie luate, in special in raport cu antrenamentul.De la bun inceput trebuie inteles ca organismul sportivului se adapteaza la efortul depus in timpul antrenamentului si de aceea se poate spune fara urma de indoiala ca exista o relatie foarte stransa intre o alimentatie corecta si antrenament. Cu cat te antrenezi mai puternic, cu atat trebuie sa ai un regim alimentar mai inteligent gandit, fiindca altfel nu vei fi capabil sa te refaci dupa efort. Supraantrenamentul este o situatie frecventa, dupa cum a dovedit-o si un sondaj efectuat de site-ul nostru, iar una din cauzele cele mai comune este chiar neadaptarea alimentatiei la efort.
Haideti sa ne concentram putin asupra principalelor elemente ce tin de o alimentatie buna si un program de suplimentare adecvat.Probabil ca deja stiti ca pentru a oferi organismului suficiente proteine trebuie sa consumati in special carne (pui, curcan, vita, peste), oua, lapte si derivate, iar in privinta carbohidratilor de baza sunt cartofii, orezul, fructele si legumele proaspete. Mai stiti de asemenea, ca 5-6 mese pe zi, din care 2-3 pot consta in concentrat proteic, iar restul alimente, reprezinta o conditie de baza pentru a asigura substratul dezvoltarii musculaturii.
Asa cum nu ne mai putem imagina viata in zilele noastre fara telefon sau Internet, pentru culturistul modern suplimentele reprezinta "ajutoare" mai mult decat importante. Au devenit atat de importante incat multi incepatori cad in cealalta extrema si sunt mult mai interesati de ce "proteina-minune" ar trebui sa mai cumpere, decat de programul de antrenament, regimul alimentar sau odihna. Sa analizam in cateva cuvinte principalele suplimente ce ar trebui luate in considerare de catre cei ce urmaresc cresterea in masa musculara.
Concentratele proteice, in special cele obtinute din proteina din zer. Doua pana la patru portii de concentrat ar trebui luate zilnic, intre mesele principale. Doza trebuie raportata la aportul de proteine din alimente. Cum se face acest lucru? Apreciezi sau si mai bine, cantaresti alimentele pe intreaga zi, apoi te uiti in tabel si vezi cate proteine ai numai din alimente. Tinand cont ca ar trebui sa ai un aport de minim 2-2,5 g/kgcorp/zi, poti sa afli cu cat concentrat proteic trebuie sa suplimentezi.
Glutamina si BCAA. Adunci cand muschii sunt solicitati puternic, nivelul amoniemiei creste. Ca raspuns, sunt eliberate cantitati mari de glutamina, pentru a contracara efectele amoniacului. Cand nivelul glutaminei este redus, dezvoltarea musculaturii devine aproape imposibila. Glutamina poate fi produsa din aminoacizi cu catena ramificata, insa si acestia sunt folositi in timpul antrenamentelor. Atunci cand exista o deficienta de BCAA, corpul incepe sa distruga structurile proprii, incepand cu muschii. Retineti ca proteina din zer contine in jur de 20% BCAA, deci daca va asigurati 3-4 portii de concentrat proteic din zer, practic nu mai e nevoie sa luati BCAA separat.
Creatina monohidrat. Acest supliment mareste depozitele de creatina din muschi si volumizeaza celulele. Rolul sau principal este unul energetic. Cel mai bun moment pentru a lua creatina este dimineata sau imediat dupa antrenament, deoarece atunci muschii sunt "goliti" de glicogen si alti nutrienti necesari pentru dezvoltare. Este bine ca la doza de creatina sa adaugati o portie de proteina din zer, care este bogata atat in glutamina, cat si in BCAA.
O schema de suplimentare "postantrenament" ar putea fi urmatoarea: 5-10 g creatina, 20-40 g concentrat proteic din zer, 60 g concentrat de carbohidrati, 200 mg crom, 1-2 tablete de vanadil sulfat. Toate acestea contribuie la refacerea organismului dupa efort.Inainte de antrenament se poate folosi un fat-burner, in special de catre cei care au probleme cu stratul adipos. Produsele ce contin cafeina sau derivat de efedra aduc un plus de energie si vigoare, crescand capacitatea de a face fata efortului.Pe langa cele enumerate anterior se mai poate folosi acetil-l-carnitina, un produs care reduce catabolismul muscular, micsorand productia de cortizol, antioxidanti, vitamine, minerale, acizi grasi esentiali. Pentru acestia conteaza mai putin momentul zilei cand sunt luati.Desi in acest articol am pus accentul pe suplimentare, nu trebuie sa uitati ca punctele-cheie ale dezvoltarii masei musculare sunt antrenamentul, alimentatia si odihna!
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 56308 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Eu vreau ceva pentru definire. La definire am probleme. Ce ar fi bun pentru definire si am refer aici la un supliment?
(9 Ianuarie 2017 13:56)Daniel a spus
Suplimentele pentru cresterea masei musculare sunt utile pentru depunerea de masa musculara.
(5 Aprilie 2016 13:49)Cezar a spus
Suplimentele pentru cresterea masei musculare sunt folosite pe scara larga pentru ca dau energie si rezistenta.
(6 Martie 2014 14:48)Sebastian01 a spus
Un supliment destul de eficient care pe mine m-a ajutat sa pun masa musculara intr-un timp destul de scurt este Metadrol. Suplimentul asta e unul destul de natural si nu mi-a generat nici un efect advers! Daca pe langa aceste suplimente ai si o alimentatie corespunzatoare vei avea rezultate destul de faine!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii