Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DE CE SA ALEGI RAFTINGUL
Suplimente nutritive pentru masa musculara
PSIHOLOGIA MANCARII
CORECTAREA LORDOZEI
ALIMENTE CU PUTINE CALORII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA
BALACESTE-TE CU CAP!
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
Ana-Maria Plesca
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB

SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB


In mintea celor mai multi dintre noi, termenul "fitness" se refera la o ramura sportiva care combina antrenamentele aerobe cu cele de forta (insa cu utilizarea unor greutati mai mici si mai multe repetari decat la antrenamentele de culturism) Pentru oamenii de stiinta, "fitness"-ul desemneaza nivelul de functionare a sistemului cardiovascular. Masura fitnessului ar fi rezistenta (anduranta) generala, definita drept capacitatea de lucru pe perioade indelungate de timp fara sa apara oboseala. In termeni mai generali, fitness-ul s-ar putea referi la performanta optima a organismului si la starea lui de bine.

Fitness-ul aerob reprezinta capacitatea maxima de a prelua, transporta si utiliza oxigenul. Acest indice deosebit de important, care se masoara prin metode de laborator, ne ofera cea mai buna apreciere a rezervelor cardiovasculare si a fitness-ului fizic. Capacitatea aeroba maxima variaza in functie de sex, varsta, ereditate, stare de sanatate/boala, nivel de antrenament.

Efectele pozitive ale antrenamentul aerob

- creste eficienta procesului respirator si rezistenta la efort a muschilor implicati in respiratie

- creste volumul de sange, distributia si transportul lui la nivel muscular

- mareste eficienta cardiovasculara (creste volumul-bataie si debitul cardiac, simultan, reducand frecventa cardiaca de repaus si de efort). Aceasta inseamna ca inima va deveni mai eficienta: va "pompa" mai mult sange la fiecare bataie spre deosebire de omul neantrenat, la care sustinerea cardiaca a efortului se face prin cresterea frecventei cardiace (pulsul), cu alte cuvinte inima este nevoita sa bata mai repede pentru a trimite sange oxigenat la periferie.

- regleaza anumite mecanisme nervoase si hormonale

Cum se explica specificitatea antrenamentelor?

O activitate fizica particulara, cum ar fi alergatul usor (jogging-ul) implica doar acele fibre musculare potrivite pentru acel tip de efort. Fibrele cu contractie lenta sunt recrutate pentru jogging. De asemenea, fiecare activitate fizica implica utilizarea doar acelor cai metabolice si surse energetice de care este nevoie pentru acea activitate. Utilizand de nenumarate ori acelasi mecanisme, in organism apare un raspuns adaptativ, adica ceea ce numim efectul de antrenare.

Rezultatele procesului de antrenare (= de adaptare) sunt il legatura directa cu activitatea utilizata drept stimul de antrenament. Antrenamentul are efecte multiple asupra fibrelor musculare ca si asupra sistemelor de transport si mentinere a vietii, cum ar fi sistemul respirator si cardiovascular. Efectele antrenamentului asupra fibrelor musculare sunt foarte specifice, ceea ce inseamna ca este destul de putin probabil sa se faca transferul asupra altor genuri de activitati. Cu alte cuvinte, daca va antrenati alergand, nu veti putea transfera beneficile acestei activitati asupra inotului sau pedalatului. Pe de alta parte, efectele asupra sistemului respirator si cardiovascular sunt mult mai generale si deci pot fi transferate asupra altor activitati.

Antrenamentul conduce la modificari in sistemele enzimatice aerobe la nivelul fibrelor musculare, deci e usor de observat ca aceste modificari sunt specifice. In fazele incipiente de antrenament, incapacitatea muschilor de a utiliza oxigen limiteaza performantele. Mai tarziu, pe masura ce fibrele se adapteaza si pot utiliza mai mult oxigen, factor limitativ al performantei devenind sistemul cardiovascular (inima, sange, vase de sange).

Castigurile obtinute in urma antrenamentelor nu se pot transfera automat de la o activitate la alta, ceea ce inseamna ca nu puteti deveni inotatori mai buni daca va antrenati numai pe bicicleta sau alergand. Putem clasifica efectele antrenamentelor in periferice (la nivel muscular) si centrale (inima, sange, plamani, hormoni). Efectele centrale se pot transfera de la o activitate la alta, insa cele periferice sunt mult mai putin transferabile.

Din acest punct de vedere, conteaza si modul cum va testati capacitatea de efort si adaptarea la antrenament. Daca va antrenati alergand, atunci testarea pe o bicicleta stationara nu are foarte multa valoare, tocmai datorita specificitatii antrenamentului.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50382 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA? ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ...
CAPOIERA CAPOIERA
Daca tot am vorbit de artele martiale intr-un articol recent, ...


ARTELE MARTIALE MIXTE ARTELE MARTIALE MIXTE
Disciplina si legatura minte-trup pot fi considerate elementele-cheie ale unui ...
BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
Aruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante ...


Alte articole despre Antrenament






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii