Sunteti aici :: Nutritie » SPANACUL
SPANACUL
Aceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de fier, fiind recomandata in special persoanelor care sufera de anemie. Se pare insa ca spanacul nu are un continut de fier deosebit de mare, in comparatie cu alte alimente. Ceea ce-l face totusi special este combinatia unor componente ale sale, care duce la cresterea numarului de globule rosii din sange, luptand astfel intr-adevar cu anemia.
Continut
Spanacul contine o substanta numita saponina, care faciliteaza absorbtia fierului si iodului din continut, dovedind astfel o eficienta ridicata in lupta cu anemia la copii, astenici sau in cazul femeilor cu o menstruatie puternica. Mai mult decat atat, saponina este foarte benefica pentru sistemul digestiv, stimuland si imbunatatind functionarea propice a acestuia.
De asemenea, spanacul are un continut ridicat de acid folic (vitamina B9) si vitamina B12, subtante care ajuta la cresterea numarului de globule rosii in sange. Alte saruri minerale constituente sunt calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se mai numara vitamina A, B2, B6, C, E si K. In plus, mai contine clorofila, beta-caroten si luteina.
Beneficii
- Intareste sistemul imunitar, lupta cu anemia si astenia fizica sau nervoasa, prin continutul de fier, saponina, acid folic si vitamina B12
- Beta-carotenul si luteina din compozitie duc la imbunatirea vederii.
- Continutul de minerale din spanac ajuta la remineralizarea organismului si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la tonifierea miocardului si la stimularea activitatii inimii. De asemenea, scade nivelul colesterolului. Este recomandat astfel pentru cu afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala.
- Este o sursa importanta de vitamina K, compus care ajuta la absorbia calciului in oase, iar in combinatie cu minerale precum zincul si fosforul poate preveni osteoporoza, intarind oasele.
- Datorita continutului de saponina, consumul frevcent de spanac va ajuta la regenerarea si curatirea sistemului digestiv, avand efect laxativ. In plus, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.
- S-a dovedit ca un consum frecvent de spanac scade riscul de cancer de san si de colon, precum si riscul de diabet datorita continutului de magneziu.
Recomandari de preparare
Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam.
Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.
Uz extern
Se poate folosi sub forma de cataplasma in calmarea arsurilor, fierband cateva frunze in ulei de masline.
Contraindicatii
Se recomanda consumul moderat de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continutului de oxalati de potasiu si de calciu. De asemenea, persoanele care sufera de litiaza trebuie sa evite consumul excesiv deoarece contine acid uric.
AnaMaria Plesca

Acest articol a fost vizualizat de 79083 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...

Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...

Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii