Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Consumati si fructe exotice
EXERCITI CARE DAU REZULTATE RAPIDE IN LUPTA CU KILOGRAMELE
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
DIETE LA MODA
MODURI SIMPLE DE A SCAPA DE 500 DE CALORII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Interviu despre slabire
CSID - Nu consumati cafea in exces
GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
SLABESTE NUMARAND CALORII
ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE

SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE


SARCINA_SI_SUPLIMENT_63633.jpgFiecare mamica doreste sa se asigura ca bebelusul ei primeste toate vitaminele de care are nevoie inca de cand este in burtica. Chiar si cu o alimentatie echilibrata, suplimentele de vitamine sunt necesare fatului deoarece ii stimuleaza dezvoltarea si previn unele boli grave.

Desi multi specialisti sunt impotriva generalizarii suplimentelor prenatale pentru toate viitoarele mamici, majoritatea recunosc importanta vitaminelor atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia.

De ce sunt necesare suplimentele prenatale?

Este aproape imposibil sa-i asiguri corpului tau in timpul sarcinii necesarul de nutrienti, doar pe baza alimentatiei normale. Cum organismul tau produce mai mult sange, sunt necesare 30-60 mg Fe, 2,6 mcg vitamina B12 si un aport de pana la 800 mcg acid folic (vitamina B9).

De fier ai nevoie deoarece este o parte componenta importanta a sangelui (mai precis a hemoglobinei). Deficitul sau cauzeaza anemia la mama si o dezvoltare anormala a dintilor si oaselor la fat. Cantitatile prea mari de fier pot produce constipatie, de aceea in suplimentele multivitaminice se adauga si un laxativ usor.

Vitamina B12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea celulelor nervoase. Daca apar deficiente ale acesteia, poti avea simptome precum: senzatii de furnicaturi persistente la nivelul membrelor superioare si inferioare, confuzie si pierderi ale memoriei, oboseala, ameteli, stare de slabiciune, constipatie, gaze, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate.

In prezent se estimeaza ca aproximativ 15% dintre adulti au deficienta de vitamina B12. Deficienta poate fi determinata de modificarile tractului digestiv datorate inaintarii in varsta mai ales la mamici peste 40 ani. Conform unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine, femeile care au lipsa de vitamina B12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala care poate duce la pierderea sarcinii si eventual la sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. Suplimentele de vitamina B12 ajuta sangele sa circule normal, imbunatatind sansele femeilor de a ramane insarcinate.

Un risc sporit de a dezvolta deficit de vitamina B12 apare mai ales in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul, dar si in cazul gravidelor cu diverse afectiuni digestive precum boala celiaca sau boala Crohn.

Acidul folic previne malformatiile congenitale grave ale creierului sau maduvei spinarii micutului tau (defecte de tub neural precum Spina bifida sau hidrocefalie), precum si malformatii ale buzei superioare sau ale inimii. Pentru sporirea precautiei, este recomandat sa iei acid folic cu o luna inainte de a ramane insarcinata.

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile ce planuiesc o sarcina sa consume minim 0.4 mg acid folic pe zi (cantitatea aflata si in vitaminele prenatale) inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina - cand creierul si maduva spinarii sunt deja formate.

Recent, s-a demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi - are efect benefic si asupra mamicilor pentru ca impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei.

In afara de fier, vitamina B12 si acid folic un adevarat supliment prenatal ar trebui sa mai contina si vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B - tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin si precum si calciu, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc si vitamina E.

Atentie la excese!

Se stie ca toate elementele minerale precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu sau zinc ajuta la dezvoltarea micutului din burtica si la intarirea sistemului sau imunitar, dar nu exagera cu pilulele multivitaminice. Excesul oricaruia dintre acesti ioni, poate avea efecte mai neplacute chiar decat deficienta lor. Cele mai afectate organe, in cazul excesului, ar fi rinichii si ficatul bebelusului care oricum nu sunt indeajuns de dezvoltate pentru a filtra/detoxifia organismul. Asadar, nu depasi maximul de 2 pilule pe zi, si nu lua vitamine fara acordul medicului tau!

Pentru unele femei, vitaminele prenatale au dus la stari de greata sporita la inceputul sarcinii sau in timpul ei, aceasta indicand necesitatea unei schimbari in modul in care sunt luate (dupa masa eventual, sau atunci cind riscul de a varsa este scazut), sau chiar a schimbarii lor cu altele potrivite (mai exact cu unele a caror compozitie este mai usor tolerata de organism). Daca inghitirea este dificila, incearca pilule de dimensiuni mult mai mici, sau din cele care pot fi supte, sau capsule care se pot desface si strecura in mancare.

Dar, nu uita! Un supliment ramine un supliment. Nicio pilula, indiferent cat de completa este, nu poate inlocui o dieta alimentara sanatoasa. Este foarte important ca majoritatea vitaminelor si mineralelor sa provina din hrana.



Cristina Piron

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53249 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ ...
CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII
Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...


PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE
In ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un ...
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii