Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA SI SARCINA
OBEZITATEA SI SARCINA
Obezitatea si fertilitatea
Se stie ca femeile obeze au dificultati in a ramane gravide si foarte multe sanse de a pierde o sarcina dupa ce au ramas insarcinate.
Greutatea in exces isi exercita efectele asupra ovarelor, care produc ovule, si asupra endometrului, unde ovulul fecundat se implanteaza.
In plus, femeile supraponderale (in comparatie cu cele care au greutate normala) , au o incidenta crescuta a tulburarilor sistemului de reproducere, tulburari endocrinologice, infertilitate si tulburari uroginecologice , asta pentru a mentiona doar cateva dintre posibilele consecinte ale greutatii in exces.
Cu cat IMC (Indice de Masa Corporala) creste, sansa dea ramane gravida este mai mica! |
Calculeaza-ti Indicele de Masa Corporala IMC = Greutate (kg) / [Inaltime (m)]2 18,49 sau mai putin - Subponderal intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala intre 25,00 si 29,99 - Supraponderal intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I) intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II) 40,00 sau mai mult - Obezitate morbida |
Un numar mare de femei suraponderale sufera de infertilitate. Un procentaj ridicat din pacientele infertile sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, o tulburare asociata frecvent cu obezitate, anovulatie cronica si menstruatii neregulate la cre se adauga (sau nu) hiperandroginism si hiperinsulinemie. Anovulatia apare si la persoane de sex feminin cu IMC > 30 datorita secretiei anormale a hormonilor GnRH (hormonal eliberator de gonadotropina), LH (hormonal luteinizant) si FSH ( hormonul foliculinostimulant). Hiperinsulinemia cu rezistenta la insulina fara sindrom de ovar polichistic actioneaza independent asupra infertilitatii.
Desi mecanismul prin care obezitatea afecteaza fertilitatea nu este bine inteles si cunoscut, exista totusi
- O aparenta hiperstimulare mediata de insulina a hormonilor steroizi produsi de ovare si
- Scaderea cantitatii hormonilor sexuali legati de globulina
Obezitatea a fost de asemenea ascociata cu un risc crescut de a pierde sarcina dupa fertilizarea in vitro si scaderea sanselor de a ramane gravida.
Exista un numar de modificari endocrine care sunt asociate cu statutul de obez sau supraponderal. De exemplu, castigarea in greutate poate afecta fertilitatea conducand la schimbari in ceea ce priveste modul in care organismul gestioneaza glicemia, care determina cresterea secretiei de insulina. Acesta, la randul sau, determina alte tulburari hormonale, avand impact asupra functionarii corespunzatoare a ovarelor. Modificarile hormonale sunt insa printre cele mai importante. Menstruatiile neregulate si ciclurile anovulatorii frecvente sunt printre cele mai comune cauze, iar rata fertilitatii poate fi redusa semnificativ. Tratamentul infertiltatii ar trebui sa includa o abordare multidisciplinara a problemelor de greutate care implica schimbarea modului de viata prin dieta adecvata, sport, modificarea comportamentului si reducerea stresului, totul in acord cu o terapie medicamentoasa adecvata.
Sfaturi pentru a imbunatati fertilitatea
- Evita mancarea prelucrata si inlocuieste-o cu un regim alimentar echilibrat, bazat pe fructe si legume proaspete ,care pot sa-ti imbunatateasca sau deblocheze functionarea ovarelor.
- Incerca sa slabesti macar cateva kilograme, acest lucru iti va aduce beneficii substantiale. Pierderea a 5 kg poate sa-ti creasca sansele de a ramane gravida intr-un timp mai scurt.
- Chiar daca obezitatea este prezenta, se impune intocmirea unui program de exercitii moderate conceput sub indrumarea unei persoane de specialitate, pentru a micsora complicatiile datorite acestei dereglari a organismului. Exercitiile pot include: alergare, inot, mers pe bicicleta si yoga. Programul de exercitii ar trebui dezvoltat treptat, de la 30 de minute pe zi pana la de 3-4 ori pe saptamana. Exercitiile ar trebui folosite pentru a ajuta la contracararea stresului asociat cu tratamentul de fertilitate, unde este cazul.
- Exercitiile precum Pilates si Yoga determina eliberarea de endorfine care conditioneaza organismul sa raspunda intr-o maniera mult mai sanatoasa stresului si de asemenea imbunatateste starea psihica, marind semnificativ sansele unei femei de a ramane gravida. Obezitatea: un risc inalt in timpul sarcinii
Obezitatea este asociata cu multe complicatii in sarcina. Este foarte dificil pentru femei sa ramana gravide cand sunt supraponderale, si daca sarcina survine, riscurile complicatiilor in timpul acesteia si probleme pentru copil dupa nastere cresc in mod dramatic. Surplusul de greutate este definit ca fiind cu 10-15% mai mare decat este recomandat pentru inaltimea corespunzatoare sau un IMC intre 25-30. Este considerata obeza o persoana cu un IMC mai mare de 30. O crestere normala in greutate in timpul sarcinii poate atinge o medie de 10 - 15 kg dar este variabila totusi, in functie de greutatea mamei. O femeie considerata slaba inainte de sarcina ar trebui sa castige in greutate intre 15 si 20 kg in timp ce o femeie supraponderala sau obeza ar trebui sa ia in greutate intre 5 si 10kg Excesul de greutate castigat in primul trimestru de sarcina este un puternic prezicator al greutatii femeii dupa nastere. O constanta, dar treptata crestere in greutate este recomandata in timpul primelor 2 trimestre de sarcina, dar cea mai mare parte din greutate acumulta se regaseste in ultimul trimestru de sarcina. Este normala o crestere in greutate in ultimul trimestru de sarcina, deoarece este perioada in care copilul ia in greutate si creste destul de repede.
Cercetari recente ale specialistilor arata ca femeile care castiga in greutate in timpul sarcinii mai mult decat este recomandat, si care nu reusesc sa revina la greutatea anterioara in primele 6 luni dupa nastere, sunt mult mai expuse la obezitate in urmatorii 10 ani. |
Femeile supraponderale sau obeze au un risc crescut de a face complicatii in timpul sarcinii ca diabetul gestational, preeclampsia (survine dupa saptamana 20 de sarcina si se manifesta prin HTA, proteinurie, edeme difuze) sau eclampsia (accident acut de toxemie gravidica, produs in ultimile trei luni de sarcina si in timpul sau dupa travaliu si care consta in accese repetate de convulsii, urmate de o stare comatoasa). Riscul unui deces perinatal este cu atat mai mare cu cat IMC (Indice de Masa Corporala) este mai mare. Majoritatea doctorilor cat si a pacientilor nu dau atentie acestei legaturi chiar daca ea este documentata si mentionata in diverse studii de specialitate. - Femeile obeze care fumeaza in mod normal au nevoie de o perioada mai indelungata de timp pentru a concepe un copil in comparatie cu o nefumatoare. Acesteia ii sunt necesare in medie cu pana la 11 luni mai mult fata de 7 - 8 luni timp necesar unei femei care nu fumeaza pentru a ramane insarcinata.
- Obezitatea in timpul sarcinii este asociata cu un risc crescut de deces atat pentru mama cat si pentru copil si de asemenea favorizeaza cresterea tensiunii arteriale a mamei de aproximativ 10 ori.
- O femeie obeza pe parcursul sarcinii este foarte probabil sa aiba probleme in timpul travaliului si a nasterii.
- Copiii nascuti din mame obeze in timpul sarcinii au forte multe sanse de a avea greutate mare la nastere si, prin urmare, sa fie necesara nasterea prin cezariana. Sunt frecvente si mentionate de literatura de specialitate complicatiile cezarienei: infectia dupa incizie, inflamarea si infectarea membranei uterine (endometrita) , aparitia trombilor venosi in special la nivelul gambelor sau organelor pelviene, etc.
- Obezitatea in timpul sarcinii este asociata cu un risc crescut de malformatii congenitale, cea mai frecventa malformatie fiind spina bifida. Cercetatorii sustin ca femeile supraponderale sau obeze in 30%-40% din cazuri au sanse sa nasca un copil cu malformatii congenitale majore care afecteaza creierul, inima si sistemul digestiv. - Ingrijirea prenatala este complicata din cauza dimensiunilor mari ale uterului, iar efectuarea ecografiei poate fi dificila in acesta situatie. Se recomanda femeilor gravide ca impreuna cu medicul ginecolog sa monitorizeze atent greutatea pe perioada sarcinii, iar daca este cazul sa adopte masurile corective necesare. Este necesara monitorizarea greutatii chiar si dupa nastere in cazul in care se observa modificari majore.
Sfaturi de diete si exercitii pentru voi 2 Pentru a realiza o crestere in greutate mica dar constanta pana la sfarsitul sarcinii, femeile supraponderale trebuie sa se concentreze pe o dieta plina de nutrienti cu continut scazut in calorii. De exemplu, se pot consuma fara probleme cereale integrale, legume, fructe, produse lactate cu continut scazut in calorii, carne slaba.
Dieta zilnica are trebui sa cuprinda 2-3 portii de cereale integrale, 3-4 portii de vegetale, 3-4 portii de fructe, 4 portii de produse lactate cu continut scazut in calorii si pana la 6 portii de proteine. Mesele mici si dese, formate din produse alimentare nutritive, sunt cel mai bun mod de a creste aportul caloric. Gimnastica specifica gravidei este foarte importanta pentru a avea o sarcina sanatoasa, dar este important ca inainte de a incepe un program de exercitii fizice, gravida sa fie evaluata de medicul ei.
Deoarece surplusul de greutate face dificila executarea unor exercitii fizice, este important ca inainte de a incepe programul sa existe o perioada de incalzire. Mai presus de toate, o femeie gravida trebuie "sa-si asculte" propriul corp. Daca apare cel mai mic discomfort, trebuie sa se opresca.
Activitatile de intesitate moderata, precum mersul pe jos, inotul, si alte tipuri de exercitii concepute special pentru femeia gravida, contribuie la imbunatatirea sanatatii atat pentru mama cat si pentru fat. Riscul diabetului gestational este redus la femeia gravida care urmeza un program regulat de exercitii. De asemenea este important pentru femeia gravida sa evite deshidratarea in timpul activitatii fizice prin consumul unei cantitati suficiente de lichide. Prin efectuarea unui program de exercitii femeile vor avea o sarcina fara probleme si de asemenea vor fi in forma dupa nastere. Dietele in timpul sarcinii nu sunt recomandate.
Obezitatea materna vs. malformatiile congenitale ale fatului
Femeile care sunt obeze in timpul sarcinii au mult mai multe sanse sa aiba copii cu malformatii congenitale in comparatie cu cele care au greutate normala , atat inainte de sarcina cat si e parcursul sarcinii. Cercetatorii au intervievat 10.249 de persoane de sex feminin ai caror copii s-au nascut cu malformatii congenitale intre anii 1997-2002. Femeile au fost contactate intre 6 luni si 2 ani dupa nastere si au fost intrebate despre inaltimea si greutatea lor inainte de sarcina, pe langa alte informatii medicale si demografice. Ele au fost comparate cu 4065 femei care au avut copii fara malformatii congenitale, in aceeasi perioada. Pentru cele mai multe malformatii congenitale, incluzand spina bifida, malformatii ale inimii, defecte genitale, mamele au fost cel mai probabil obeze.
Cele mai frecvente malformatii congenitale inregistrate la copiii mamelor obeze in timpul sarcinii sunt:
- Spina bifida, malformatie a coloanei vertebrale, este caracterizata prin absenta suturii celor doua jumatati ale uneia sau mai multor arcuri vertebrale posterioare; fisura astfel creata poate favoriza hernia unei portiuni meningeale a maduvei.
- Malformatii ale inimii
- Atrezie anorectala
- Hipospadias, anomalie de pozitie a meatului urinar care se deschide pe fata inferioara a penisului
- Defecte ale corpului cum ar fi: absenta sau neregularitati ale degetelor, bratelor, picioarelor, etc.
- Hernie diafragmatica, ce permite organelor abdominale sa se deplaseze spre cavitatea toracica si sa blocheze dezvoltarea plamanilor.
- Omfalocelul, in care ansele intestinale herniaza la nivelul ombilicului, aceasta datorandu-se absentei inchiderii inelului fibros.
Cercetatorii adauga : "Motivele asocierii intre obezitatea materna si un spectru larg de malformatii congenitale sunt necunoscute" Studiile realizate pe animale si oameni furnizeaza evidente majore ca alterarea controlului glicemic care este responsabil de un risc crescut de malformatii congenitale printre femeile care au avut diabet inainte de a ramane gravide. Prevenirea malformatiilor congenitale Femeile obeze ar trebui sa se sfatuiasca cu medicul despre masurile care ar trebui sa le ia daca vor sa ramana gravide sau despre medicatia necesara a se administra unei femei obeze insarcinata.
Cateva sfaturi utile referitoare la dieta:
|
Femeile insarcinate ar trebui sa castige pana la sfarsitul sarcinii intre 7-11 kg, deci aproximativ 1-1,5 kg pe luna, mai ales in trimestrul 2 si 3. Nu trebuie sa te alarmezi daca nu castigi in greutate in primul trimestru de sarcina deoarece aceasta este perioada in care greturile sunt foarte pronuntate.
Dr. Raluca Burja, medic rezident epidemiologie
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
buna seara elena ion..imi poti spune cum a decurs sarcina ta daca ai avut probleme ?copilul este sanatos?si eu am tot 33 de ani si aceeasi problema si mi-e cam teama..o seara frumoasa
acest articol este foarte detaliat si contine informatii utile. eu sunt o femeie de 33 ani obeza insarcinata. trebuie sa recunosc ca sunt foarte inspaimantata de eventualele pericole ce pot aparea in timpul sarcinii dar in acelasi timp consider ca e mai bine sa fii informat si sa previi decat sa ai surprize neplacute datorita lipsei de cunostinte.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii