Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CAT DE FRECVENT AR TREBUI SA MANCAM ?
TONIFIEREA MUSCHILOR FESIERI
5 DILEME LEGATE DE SILUETA
CU SERIOZITATE DESPRE OBEZITATE
FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Stretching - coapse - exercitii set 1
VIRUSUL OBEZITATII
MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI
Interviu despre slabire
CSID - Nu consumati cafea in exces
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum previi degradarea creierului? Fierbinte
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?

RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?


RISTI_SA_TE_JOCI_CU__14243.jpgDaca ti-as spune ca 2 din 3 romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, ai fi impresionat?

Sau ca la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard si 1 persoana din 10 nu supravietiuieste...

Sau ca la fiecare 20 de minute un roman sufera un accident vascular cerebral si 1 persoana din 5 nu supravietuieste...

Adevarul este ca ar trebui sa fi impresionat, pentru ca sansele sunt destul de mari sa faci parte din cei 62% de romani care vor muri din cauza unei boli cardiovasculare.



Urmareste acest filmulet si mai vorbim dupa.




OK, acum sunt sigur ca esti foarte curios sa iti faci Testul Cartonaselor. (click aici)

Bun. Cum ti-a iesit testul? Sper ca bine.
Chiar daca e asa, citeste totusi in continuare, pentru ca la un moment dat tot vei avea nevoie sa stii aceste informatii.

RISTI_SA_TE_JOCI_CU__62599.jpg


Dar mai intai vreau sa iti povestesc despre doi prieteni care au vazut rosu in fata ochilor dupa acest test - asta pentru ca la final s-au plasat in zona cu risc crescut!

Mihai are 48 de ani, este casatorit, are 2 copii si este director la o firma importanta. Bineinteles are responsabilitate mare, sedinte peste sedinte si lucreaza cam 10-12 ore pe zi. Stres cat cuprinde... Desi in tinerete a jucat handbal, de ani de zile nu mai face nicio activitate fizica. Mananca pe fuga, destul de putin in timpul zilei si destul de mult seara (si destul de gras), cand familia se reuneste. In ultimii ani a trebuit sa isi schimbe de 3 ori garderoba, pentru ca nu il mai incapea nimic. Ultimele analize, facuta in urma cu 6 luni aratau ca are colesterolul si trigliceridele marite.
Medicul de familie i-a atras atentia ca trebuie sa ia masuri.

Petre are 52 de ani, este necasatorit si are o afacere de familie, preluata de la tatal sau, bolnav de diabet zaharat, care a murit in urma cu cativa ani, din cauza unui accident vascular cerebral. Fumeaza mult si din cand in cand mai consuma alcool. Are cateva kilograme in plus, iar la ultima vizita la medic a primit un tratament pentru hipertensiune arteriala. Nici el nu face prea multa miscare, decat mers pe jos din cand in cand. Medicul i-a recomandat sa-si faca analizele si sa-si masoare periodic tensiunea.

Acesti doi oameni obisnuiti ingroasa statisticile despre care vorbeam mai devreme. Ca ei sunt multi altii in Romania si in lume. Fiecare factor de risc ce se adauga le creste riscul pentru un deznodamant fatal, datorat unei boli cardiovasculare.

Daca pana acum nu te-a preocupat aceasta problema, e timpul ca acum sa te informezi. Campania "SOS Cardio - Atentie! Risc cardiovascular!" a fost initiata de Fundatia Romana a Inimii, cu sprijinul Ministerului Sanatatii si isi propune sa atraga atentia asupra factorilor de risc cardiovascular si indemnarea populatiei catre medic, pentru evaluarea acestui risc.

Testul Cartonaselor este o metoda simpla si relevanta, iar calcularea rezultatelor testului se bazeaza pe experienta si cunostintele expertilor medicali ai Societatii Europene de Cardiologie utilizand criteriile HeartScore.

Tu stii care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare?

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se impart in factori nemodificabili - varsta, sexul masculin si ereditatea, si factori modificabili - obezitatea, fumatul, stresul, colesterolul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat

Factori nemodificabili

Varsta

Riscul evenimentelor cardiovasculare creste odata cu inaintarea in varsta. Mai mult de jumatate dintre cei care fac un infarct au 65 de ani sau peste. Modificarile degenerative asociate varstei pot fi intarziate printr-o alimentatie corecta si mentinerea unui nivel de activitate fizica.
Indiferent de varsta, pacientii nu trebuie sa gandeasca ca nu mai are rost sa se trateze pentru ca oricum nu vor trai o vesnicie - cateva modificari simple pot sa adauge ani vietii.

Sexul masculin

Barbatii sunt mai predispusi decat femeile la a dezvolta boli cardiovasculare. O explicatie ar fi rolul protector al hormonilor sexuali feminini, estrogenii. Odata cu instalarea menopauzei, cand secretia de estrogen se reduce, riscul de boala cardiovasculara creste foarte mult.
Barbatii ar trebui sa acorde o atentie crescuta controalelor medicale preventive.

Ereditatea

Exista o vorba care spune ca "ereditatea incarca pistolul, iar mediul apasa pe tragaci". Cu alte cuvinte, mostenim de la parinti si bunici si lucruri bune, dar si rele... pe care nu avem cum sa le modificam. Nu degeaba se spune ca e bine sa-ti alegi cu grija parintii, mai ales daca vrei sa ajungi campion olimpic, pianist celebru sau macar sa eviti o boala de inima.
Orice persoana care are in famile un istoric de boala cardiaca va trebui sa acorde o atentie sporita reducerii oricaror factori de risc suplimentari care pot fi controlati, cum ar fi alimentatia, fumatul sau nivelul de activitate fizica. Asadar, daca ai rude de sange apropiate, care sufera de cardiopatie ischemica sau accident vascular cerbral debutate la varsta tanara, mergi ACUM la un control medical si respecta cu strictete indicatiile pe care le vei primi!


Factori modificabili

Hipertensiunea arteriala

Este un factor de risc "silentios" - o lunga perioada de timp poate sa nu prezinte niciun simptom, in schimb poate conduce la complicatii extrem de serioase, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocadic. Anual, pe glob, 7 milioane de persoane mor din cauza hipertensiunii arteriale. In Romania, mai mult de 39% din populatie sufera de aceasta afectiune. Frecventa bolii este intr-o continua crestere, paralel cu modificarea - in rau - a stilului de viata modern, adica mult stres, sedentarism si o alimentatie poasta.

Se considera hipertensiune atunci cand valorile presionale depasesc in mod repetat 140/90 mmHg.
Valoarea optima a tensiunii arteriale este considerata sub 120/80 mmHg.
Mai ales daca ai rude de sange cu hipertensiune arteriala, cumpara-ti un tensiometru si controleaza-ti zilnic tensiunea. Si redu consumul de sare!

Colesterolul

Lipidele serice (colesterol si trigliceride) reprezinta unul din factorii de risc cardiovascular ce poate fi modificat. Nivelul colesterolului total din sange este un predictor puternic pentru un individ de a dezvolta boala coronariana.
Asa ca mergi la medicul tau de familie si solicita analizele de sange. Colesterolul tau trebuie sa aiba o valoare mai mica de 200 mg/dl. Atunci cand valoarea sare de 240 mg/dl, riscul de infarct miocardic se dubleaza.
De asemenea, un raport mai mare de 3,5-4:1 intre LDL/HDL colesterol se asociaza cu un risc crescut.

Daca ai colesterolul crescut, primii pasi sunt reprezentati de modificari ale stilului de viata - sa mananci mai putine grasimi saturate (de origine animala), sa reduci consumul de alcool si sa iti reduci greutatea corporala (pentru supraponderali). Exercitiul fizic practicat cu regularitate te va ajuta sa reduci nivelul trigliceridelor si sa cresti nivelul de HDL colesterol.
Daca toate acestea nu vor da rezultatele scontate, atunci medicul tau iti va prescrie medicamente hipocolesterolemiante.

RISTI_SA_TE_JOCI_CU__11471.jpg

Fumatul

Esti fumator? Arunca acum tigara si propune-ti sa nu mai fumezi niciodata. Cei care fumeaza au un risc semnificativ de a dezvolta prematur boala coronariana si de a muri din aceasta cauza, independent de prezenta celorlalti factori de risc si de componenta ereditara. Fumatorii au sanse mai mici decat nefumatorii de a supravietui dupa un infarct de miocard. Din fericire, riscul de boala cardiaca incepe sa scada rapid la scurt timp dupa intreruperea fumatului, chiar si pentru cei care fumeaza de ani de zile.
Daca esti nefumator, nu accepta sa se fumeze in prezenta ta, pentru ca efectele fumului de tigara sunt la fel ca si in cazul in care ai fuma chiar tu.

Diabetul zaharat

Aproximativ 80% dintre pacientii cu diabet zaharat vor prezenta leziuni la nivelul vaselor mari de sange - aceste leziuni macroangiopatice coronariene apar cu cel putin 10 ani mai devreme la diabetici fata de nondiabetici.
Masoara-ti glicemia cel putin odata la 6 luni, in special daca ai peste 45 de ani, esti supraponderal, ai rude cu diabet zaharat sau suferi de hipertensiune arteriala si tulburari lipidice.

Obezitatea

Urca-te pe cantar. Masoara-ti inaltimea. Acum caluleaza-ti indicele de masa corporala - imparte greutatea la patratul inaltimii (in metri). Daca valoarea obtinuta este mai mare de 25, atunci esti supraponderal, iar daca depaseste 30, atunci suferi de obezitate. Poti sa iti calculezi IMC si aici.

Acumularea excesiva de tesut adipos reprezinta un risc pentru sanatate. Riscul pentru sanatate incepe chiar de la un surplus mic de greutate si se accentueaza cu cresterea progresiva in greutate.
Daca indicele tau de masa corporala iti indica faptul ca trebuie sa slabesti, ia masuri chiar acum, nu astepta!

Citeste Ghidul scaderii in greutate si Ghidul alimentatiei sanatoase.

Sedentarismul

Corpul uman este proiectat pentru miscare, insa din pacate cei mai multi dintre oamenii zilelor noastre si-au pierdut aceasta deprindere. Este important sa faci exercitii fizice in mod regulat pentru a te mentine in forma si a evita imbolnavirile. Activitatea fizica este orice miscare a corpului care implica cheltuieli de energie, in timp ce exercitiul fizic consta in miscari programate si structurate pentru a mentine sau imbunatati starea fizica.

Mersul pe jos, alergarea, inotul, vaslitul si mersul pe bicicleta sunt doar cateva dintre activitatile care ofera beneficii intregului organism. La nivel cardiovascular, exercitiul imbunatateste circulatia sanguina, reduce riscul de ateroscleroza si infarct miocardic, regland si nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange. In plus, normalizeaza functiile aparatului digestiv, previne hipertensiunea si diabetul si imbunatateste capacitatea pulmonara.
Alergarea este cea mai la indemana forma de exercitiu fizic. Este suficient sa iti iei o pereche buna de pantofi de alergare si sa mergi in parc. Te va ajuta inscrierea intr-un club de alergatori.
Ca sa obtii efectele benefice optime, cumuleaza minim 150 de minute de efort fizic moderat in fiecare saptamana.

RISTI_SA_TE_JOCI_CU__30142.jpg

Stresul

De stres nu avem cum sa scapam, insa mentinerea sanatatii necesita o buna capacitate de a face fata stresului. Un agent stresor nu este intotdeauna un eveniment negativ. O nunta si un deces pot fi in aceeasi masura stresanti pentru organism. Expunerea la evenimente stresante intense sau extreme, dar si deprivarea de stimuli pot provoca dezechilibre in organism si astfel probleme majore. Prea multa caldura, frig, activitate, hrana sau cerinte de ordin social sau din contra, lipsa hranei, atingerii, interactiunilor sociale sau somnului pot fi nocive pentru sanatatea individului.

Ce putem face? Trebuie sa incercam sa intelegem principalele cause exterioare care ne declanseaza reactiile de stres si sa le evitam. De asemenea, trebuie sa ne reierarhizam prioritatile si sa incercam sa gandim pozitiv, pentru ca (aproape) orice problema are o solutie.

 


Decalogul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind bolile cardiovasculare

1. Infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale sunt principalii ucigasi in toate colturile lumii. Dar, foarte adesea pot fi prevenite!

2. Investind putin timp si efort te poti proteja de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

3. Fumatul, alimentatia nesanatoasa si sedentarsimul cresc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

4. Renuntarea la fumat reduce riscul de infarct si de accident vascular.

5. 30 de minute de miscare in aproape fiecare zi a saptamanii tin departe infarctul si accidentul vascular.

6. O dieta care contine cel putin 5 portii de legume si fructe pe zi si care limiteaza cantitatea de sare la mai putin de 1 lingurita pe zi, previne aparitia infarctelor si a accidentelor vasculare cerebrale.

7. Hipertensiunea arteriala este asimptomatica, dar poate produce un accident vascular sau un infarct. Masoara-ti periodic tensiunea arteriala.

8. Diabetul zaharat creste riscul de infarct si accident vascular. Pentru a reduce riscul, controleaza-ti atent nivelul glicemiei.

9. Excesul ponderal creste riscul de infarct si accident vascular. Pentru a-ti mentine greutatea ideala, fa exercitii fizice cu regularitate si respecta o alimentatie sanatoasa.

10. Infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale se produc brusc si pot fi fatale, daca nu se solicita asistenta medicala imediat.

Citeste mai mult despre cum poti sa previi aparitia bolilor cardiovasculare, pe siteul campaniei SOS Cardio.



... aaa, sa nu uit!
Amicii mei, Mihai si Petre sunt genul de oameni care la un moment dat se trezesc la realitate, atunci cand li se explica cu argumente ca viata lor este in pericol.

Mihai a reinceput sa faca miscare - deocamdata cate 30 de minute de bicicleta stationara acasa, mananca mai atent si a slabit cateva kilograme. Este decis sa ajunga la o greutate normala si sa se mentina acolo. Petre si-a cumparat tigara electronica si se straduieste sa nu se mai atinga de tigari. Isi masoara zilnic tensiunea arteriala si urmeaza tratamentul prescris de medic.

Amandoi isi vor repeta Testul Cartonaselor peste cateva luni si spera ca sageata sa se deplaseze spre stanga, adica spre inima, cu care ei nu mai risca acum sa se joace!



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53449 ori.



Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Articole din aceeasi categorie

STRETCHING ASISTAT
Atunci cand ne trezim din somn ne intindem. Este un ...
CELULITA CELULITA
Opt femei din zece au aceasta problema. De fapt ce este ...


SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care ...
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care ...


Alte articole despre Sanatate





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii