Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Chirurgia limitativa
CUM MANANCA INVINGATORII
INSTRUCTORII DE AMOR
Indreptari cu picioarele in extensie
Flexii cu haltera la banca Scott


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CAMPIONII SANATATII
TESTUL DE EFORT
IG MIC
EXERCITII PENTRU BRATE BINE DEFINITE SI UN PIEPT VOLUPTOS
VIDEO - Alimentatia si starea psihica
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » REGIMURILE DE INFOMETARE

REGIMURILE DE INFOMETARE


Daca ar fi sa analizam din punct de vedere nutritional dietele pe care le gasim prin reviste si pe Internet, am avea surprinderea sa constatam ca cele mai multe dintre ele se bazeaza pe o reducere drastica a aportului caloric, adica un deficit caloric mai mare de 500-1000 kcal pe zi, fata de necesarul caloric adaptat la cerintele persoanei respective. Aceste regimuri se bazeaza pe efectul rapid obtinut, insa scapa din vedere faptul ca scaderea in greutate trebuie sa fie urmata in mod logic de mentinerea pe termen indelungat a greutatii optime.

De asemenea, multe dintre aceste regimuri sunt dezechilibrate din punct de vedere al raportului intre nutrienti, precum si al reprezentarii diverselor categorii de alimente. Acest lucru inseamna fie ca se bazeaza pe o reducere extrema a aportului de lipide, fie atat a lipidelor cat si a carbohidratilor, ceea ce atrage dupa sine o crestere procentuala a proteinelor. Unele dintre aceste regimuri presupun eliminarea anumitor categorii de alimente sau consumarea lor "disociata" - adica fie cate o categorie de alimente in fiecare zi, fie evitarea combinarii lor in aceeasi zi.

Totusi linia comuna a acestor regimuri este restrictia calorica exagerata, ceea ce nu numai ca este nesanatos, dar este si complet neproductiv pe termen lung, din punct de vedere al scaderii in greutate.

De ce regimurile alimentare care reduc drastic aportul caloric ar trebui evitate?

In mod normal, dupa primele cateva saptamani in care reducerea greutatii este mai rapida, in urmatoarea perioada nu ar trebui sa inregistrati o scadere a greutatii mai mare de 0,5-1 kg pe saptamana, pentru ca acest lucru este de fapt eliminarea apei, glicogenului muscular si catabolizarea tesutului muscular. In aceste conditii va va fi greu sa sustineti activitatea fizica, veti obosi mai usor, iar pe plan psihic va veti simti deprimati, anxiosi, slabiti si permanent preocupati de hrana.

Pe termen lung puteti suferi consecinte mai grave ale acestui regim de infometare: reducerea fortei musculare, dezechilibre electolitice, susceptibilitate crescuta de imbolnavire, deficiente minerale (calciu, fier), cetoacidoza si probleme renale.

Toate acestea vor determina reducerea performantelor fizice si scaderea ratei metabolismului bazal - cu alte cuvinte veti incepe sa consumati din ce in ce mai putine calorii pentru activitatile curente, economisind rezervele energetice. Acest lucru dovedeste ca regimul de infometare este o masura contraproductiva. Desi reducerea ratei metabolismului bazal nu este permanenta (dupa o singura cura de acest gen), la cei care au perioade de scadere urmate de cresterea greutatii (efectul "yo-yo") se inregistreaza o reducere in timp a ratei metabolice, pentru ca organismul devine mai eficient in a functiona cu mai putine calorii, in a extrage energie din alimente si a depune sub forma de grasime - in consecinta, dupa ani de astfel de "jonglerii" le va fi din ce in ce mai dificil sa slabeasca, mesele vor trebui sa ie din ce in ce mai sarace in calorii.

Contraproductiva este si pierderea masei musculare ce se inregistreaza in aceste regimuri de infometare - muschii sunt cei care ard caloriile, si nu tesutul adipos - deci trebuie sa scapati de grasime, nu de muschi.

Primul pas catre scaderea in greutate, fiziologica si care se mentine in timp este sa evitati regimurile drastice, intervalele scurte destinate slabirii, metodele nefundamentate stiintific si "suplimentele-minune".

Asa cum am mai afirmat si in alte articole, atunci cand va alcatuiti un regim alimentar incercati sa nu scadeti deficitul caloric (adica diferenta intre aportul caloric - ceea ce mancati si consumul caloric - ceea ce consumati prin activitate fizica, de la cele casnice si pana la antrenamente) sub 500, maxim 1000 kcal. Nu eliminati complet nici o categorie de alimente, dar incercati sa reduceti consumul de grasimi si zaharuri simple.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 47589 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii