Sunteti aici :: Nutritie » PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
Iata 3 motive pentru care trebuie sa urmezi o dieta sanatoasa:
- Sa iti menti sanatatea ca sa previ pierderea fortei musculare, a masei osoase si deficitul de vitamine.
- Sa previ boli precum infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, obezitatea, osteoporoza si cateva tipuri de cancere.
- Sa te ajute sa previ sau sa tratezi boli cornice precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, boala celiaca.
Mentinerea sanatatii
Organismul necesita carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale pentru a mentine sanatoase organele vitale, oasele,muschii si nervii si pentru a produce hormoni si substante chimice care sunt necesare pentru buna functionare a organismului. De asemenea, vitaminele sunt necesare,in cantitati mici, pentru reactiile chimice normale vare au loc in organism.
Prevenirea si controlul bolilor
Obezitatea si infarctul miocardic sunt probleme majore de sanatate publica ,de aceea majoritatea recomandarilor alimentare se bazeaza pe prevenirea acestor boli. Obezitatea este cauzata de consumul de calorii in exces. Aceasta poate fi cauza a nenumarate patologii precum bolile de inima, diabet, boli hepatice, artrita, hipertensiune arteriala, guta si anumite tipuri de cancere.
Pentru a pierde din greutate sau a-ti mentine o greutate corespunzatoare, ar trebui sa consumi alimente cat mai sarace in calorii, precum fructe si legume si cat mai putine alimente cu continut caloric crescut precum grasimi, galbenus de ou, alimente prajite, dulciuri, sosuri pentru salate. Alimentele cu densitate calorica crescuta de obicei au si continut crescut in colesterol .
O dieta sanatoasa ar trebui sa contina in principiu urmatoarele:
-Fructe, legume, cereale integrale, produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut in grasimi.
-Carne slaba - de pui sau peste, fasole,oua si nuci.
-Alimente sarace in grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, sare sau zahar.
In concluzie:
-Asigura-ti portia de cereale integrale.
- Variaza sortimentele de legume pe care le mananci.
- Concentreaza-te pe consumul de fructe.
-Consuma alimente bogate in calciu.
-Consuma carne slaba
- Gaseste un echilibru intre alimentatie si activitatea fizica.
Vitamine si minerale ca sa previ anumite deficiente si boli
Suplimentele de vitamine si minerale sunt importante in prevenirea anumitor boli. Majoritatea bolilor rezulta din deficitul vitaminic, de exemplu scorbutul este asociat cu deficitul de vita C sau beri-beri cu deficitul de tiamina. Persoanele alcoolice, malnutrite, pot dezvolta leziuni ale nervilor din cauza deficitului de tiamina. Persoanele mai in varsta care nu se expun la soare pot dezvolta boli ale oaselor datorita deficitului de vit D. Anemia pernicioasa poate rezulta din proasta absorbtie a vit B12. De asemenea, persoanele cu boala celiaca pot dezvolta deficit vitaminic si de fier. Pentru aceste persoane cu nevoi mai speciale, suplimentele de vitamine sunt foarte importante pentru a preveni aceste deficiente.
Suplimentele de vitamine nu sunt folositoare doar pentru a trata anumite deficiente, ci si pentru a preveni anumite boli. Anumite suplimente de vitamine ( acidul folic, vit B6, vit B12) sunt folosite sa diminueze nivelul sanguin de homocisteina, care poate ajuta la prevenirea atacurilor de inima.Cerealele fortificate cu acid folic si suplimentele de vitamine au fost folosite sa reduca riscul malformatilor congenitale la femeile de varsta fertila.
Diete folosite pentru a controla si trata boli
Dietele sarace in zaharuri sunt importante in controlul nivelului de glucoza din sange la persoanele cu diabet zaharat. Cand aceasta conditie nu poate fi controlata prin dieta, este necesar tratamentul medicamentos.
Dieta DASH este recomandata pentru a scadea presiunea arteriala, insa daca aceasta nu este suficienta, este necesara si medicatie antihipertensiva.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezinta un plan de nutritie care ofera solutii dietetice pentru normalizarea tensiunii arteriale. Conform studiilor, tensiunea arteriala a pacientilor hipertensivi care au utilizat aceasta dieta a scazut in numai 2 saptamani. O dieta similara, DASH - sodiu, presupune reducerea consumului de sare la maxim 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de lingurita). Si in cazul acestei diete tensiunea arteriala a subiectilor implicati in studii, a scazut semnificativ.
Dieta fara gluten este tratamentul primar in boala celiaca. Oamenii cu aceasta boala pot avea dificultati in absorbtia de vitamine si minerale si de asemenea pot avea necesitati crescute de calciu, fier si vitamine.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 42116 ori.
Painea ingrasa?
4 August 2022Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Cea mai buna PIZZA cand vrei sa slabesti
1 August 2022Poti sa mananci pizza atunci cand vrei sa slabesti?
Pizza este una dintre cele mai iubite mancaruri din lume, asociata cu relaxare, petreceri, iesiri cu prietenii, weekend si, in general, cu sentimente placute. Totusi, cand vine vorba de slabit, majoritatea oamenilor se feresc de pizza, considerand-o un produs nesanatos, care ingrasa. Asa sa fie?
Raspunsul in acest video!
De unde luam IODUL?
25 Iulie 2022Desi prezent in cantitati mici in organismul uman, iodul este un mineral esential, necesar pentru o buna stare de sanatate. El nu poate fi produs de corp, deci trebuie asigurat din alimentatie sau suplimente.
Iodul este implicat in producerea de tiroxina si triiodotironina, hormoni tiroidieni implicati in reglarea metabolismului, precum si in sinteza proteinelor si activitatea enzimelor. Rolul lor este decisiv inclusiv pentru dezvoltarea sistemului osos si a sistemului nervos central in perioada intrauterina, dar si dupa.
Fara un aport adecvat de iod, hormonii tiroidieni nu functioneaza eficient si pot dezechilibra activitatea glandei tiroide, care devine sub-activa si produce prea putini hormoni situatie numita hipotiroidism sau devine hiperactiva si ii produce in exces, adica hipertiroidism.

Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...

Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...

Dislipidemiile reprezinta modificari cantitative sau calitative ale fractiunilor lipidice in ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii