Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI
AVANTAJELE ANTRENARII CATE UNUI MEMBRU PE RAND
Exercitii pentru muschii feselor
ALERGIILE DE PRIMAVARA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PLANUL DE ATAC PENTRU SARBATORI FARA STRES
FRIPTURA DE PORC LA TAVA
MUSCULATURA TRUNCHIULUI
Extensia ambelor brate cu gantera, din sezand
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA INFANTILA - SA AVEM GRIJA DE COPIII NOSTRI

OBEZITATEA INFANTILA - SA AVEM GRIJA DE COPIII NOSTRI


M-am hotarat sa "atac" acest subiect delicat si controversat deoarece vad din ce in ce mai multi copii obezi in fiecare zi. Nu o sa ma erijez in judecator sau in atotstiutor, dar o sa incerc sa atrag atentia parintilor asupra acestui subiect cu implicatii importante asupra vietii copiilor, in aceasta perioada frumoasa a copilariei dar si in viata de adult.

OBEZITATEA_INFANTILA_99826.jpgTendinta oricarui parinte este de a-i asigura copilului sau tot ce e mai bun, lucru valabil si in ceea ce priveste alimentatia. Dar de multe ori se exagereaza, aceasta exagerare transformand toate intentiile bune ale parintilor in efecte nedorite asupra vietii copiilor, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Conform celebrului citat din intelepciunea populara "gras si frumos" multi parinti nu sunt alarmati, ci incantati atunci cand observa cum copiii lor castiga din ce in ce mai mult, exagerat de mult in greutate. Este vorba in primul rand de o lipsa de educatie si de o perceptie gresita conform careia un copil gras este un copil sanatos.

Obezitatea este cu atat mai grava cu cat apare mai devreme. Dinamica tesutului adipos difera in functie de varsta. Exista doua tipuri de crestere a tesutului adipos : cresterea numarului celulelor adipoase (hiperplazie) si cresterea dimensiunilor celulelor (hipertrofie). In primii doi ani de viata tesutul adipos se dezvolta atat prin cresterea numarului cat si prin cresterea dimensiunilor celulelor. La copiii cu tendinta la obezitate cresterea numarului celulelor adipoase este accelerata, acumulandu-se astfel o zestre de adipocite, care se vor expansiona mai tarziu, ducand la obezitate greu controlabila. A doua perioada de crestere a numarului adipocitelor este la adolescenta, obezitatea putand sa debuteze in aceasta perioada si sa sa instaleze si accentueze pe durata intregii vieti. La adult dezvoltarea tesutului adipos se face doar prin cresterea dimensiunilor celulelor.

Acestea fiind spuse, sa vedem cum realizam o alimentatie corecta si cum prevenim obezitatea. In primele sase luni de viata tot ce este necesar pentru o crestere armonioasa se regaseste in laptele matern. Copilul nu are nevoie de nimic altceva. Laptele matern asigura un aport adecvat de principii alimentare, de oligoelemente si vitamine si de asemenea intareste imunitatea. Copiii alimentati natural sunt mai sanatosi si dezvoltati armonios, cu o greutate adecvata. Daca nu este posibila alimentatia naturala, formulele de lapte sunt realizate ca sa substituie laptele matern. In aceasta situatie putem cadea in capcana de a nu respecta cantitatile indicate pentru varsta bebelusului, gandindu-ne ca nu este suficient, ca plange de foame sau alte motive care nu au nicio baza si, in principiu, doar efecte nefavorabile.

O atentie speciala trebuie acordata diversificarii. Primul aliment introdus este sucul de fructe la 4-5 luni, introdus treptat, initial simplu apoi cu adaos de pulpa. Primul aliment semisolid din alimentatia bebelusului este fainosul, la 5 luni. Aici se face frecvent o greseala alimentara, fiind cunoscut renumele marului cu biscuiti. Fainosul introdus initial trebuie sa fie din porumb sau din orez, cel din grau introducandu-se abia la 7 luni. Carnea (de pasare sau vita) incepe sa faca parte din meniul bebelusului la 5-6 luni, aducand o suplimentare importanta de proteine si fier in dieta. Oul, sub forma de galbenus, se introduce treptat dupa 6 luni.

Greutatea si cresterea copilului trebuie monitorizate periodic de medicul pediatru. Insa va puteti da seama singuri daca bebelusul ia bine in greutate, un spor ponderal mult mai mare decat cel necesar nefiind un motiv de bucurie, ci mai degraba de ingrijorare. In primele 4 luni de viata bebelusul trebuie sa castige in greutate cate 750 grame pe luna, in urmatoarele 4 luni cate 500 grame si in urmatoarele 4 cate 250 grame. Astfel la un an un copil ar trebui sa aiba 9 kilograme, la 2 ani 12 kilograme si la 3 ani 15 kilograme. Dupa varsta de 3 ani, greutatea trebuie calculata dupa formula (2 x varsta) + 9.

Nici la copiii mai mari nu trebuie neglijata alimentatia. Trebuie sa avem multa rabdare si creativitate astfel incat sa-i initiem in respectarea unor principii alimentare sanatoase, sa-i invatam sa respecte orarul meselor, fara multe gustari inadecvate, sa cream meniuri care sa contina tot ce este necesar pentru crestere si dezvoltare, cu cantitati adecvate de fructe si legume si cantitati scazute de carbohidrati si grasimi saturate. Mancarea tip fast-food trebuie interzisa, nerespectand regulile unei alimentatii sanatoase. Din pacate fast-foodul a devenit o adevarata moda, fiind una din cauzele importante ale obezitatii, atat la adulti cat si la copii.

Nu numai meniul zilnic al copiilor ar trebui sa ne preocupe in ceea ce priveste un mod de viata sanatos. Efortul fizic trebuie de asemenea sa faca parte din programul zilnic. Copiii trebuie incurajati sa incerce sporturi si sa-si descopere astfel afinitati pentru activitati sportive pe care le vor practica probabil toata viata. Trebuie scazut timpul petrecut in fata televizorului si calculatorului si incluse in programul zilnic sportul, drumetiile, jocul.

La final, ca sa subliniez cat este de importanta aceasta problema, o sa enumar efectele obezitatii infantile. Aceste efecte sunt de 2 tipuri: psihologice si fizice. Copiii obezi sunt stigmatizati, marginalizati de catre ceilalti copii, nu isi fac prieteni si nu sunt acceptati in jocuri, devenind singuratici si nefericiti. Dintre efectele fizice mentionam : probleme respiratorii frecvente, depuneri aterosclerotice ce apar inca din primii ani de viata la copiii obezi, conducand apoi la infarct, accident vascular, hipertensiune cu debut precoce. Dintre efectele metabolice mai citam : dislipidemiile (predominant cu cresterea colesterolului), diabetul zaharat (celulele adipoase influenteaza metabolismul insulinei, dezvoltand rezistenta si determinand astfel aparitia diabetului) si enumerarea ar putea continua, completand o lista lunga de efecte grave asupra sanatatii determinate de obezitate.

Acestea fiind spuse, inchei cu un sfat: sa avem grija de alimentatia copiilor nostri, acest lucru fiind o investitie in sanatatea si in viitorul lor.



Dr. Oana Iaru, medic rezident pediatrie

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii