Sunteti aici :: Slabire » MEDICAMENTELE IN LUPTA CU OBEZITATEA
MEDICAMENTELE IN LUPTA CU OBEZITATEA
Oamenii care vor sa slabeasca sunt tentati de cele mai multe ori sa caute "scurtatura" catre obiectivul atat de mult dorit si sa considere desuet sau fara sanse de reusita un regim alimentar echilibrat, alcatuit pe principii corecte, fiziologice, argumentate stiintific. Daca nu e suficient de frustrant (vezi diete cu ciorba de varza, cu grapefruit sau alte minuni...) regimul de slabire pare ineficient la prima vedere pentru multi.
In cautarea "produsului-minune", cu ajutorul caruia sa poata ajunge rapid si fara prea mult efort la greutatea dorita, unii oameni isi pun problema daca nu cumva solutia consta in medicamentele destinate tratamentului obezitatii. Atentie, ma refer la medicamente si nu la suplimentele nutritive, acestea fiind produse care se pot lua fara prescriptie medicala, desi intre noi fie vorba, pentru unele dintre ele nu ar fi rau sa cereti parerea unui medic sau unui antrenor mai avizat.
Ceea ce veti citi in continuare are doar titlu informativ si nu este un indemn spre a folosi aceste medicamente fara o indicatie primita din partea unui medic.
Uneori dietele si perioadele cu aport caloric redus pot fi un adevarat chin. In alta ordine de idei, cazurile grave de obezitate necesita uneori o medicatie adjuvanta, care pe langa modificarile privind stilul de viata (alimentatie, efort fizic) sa permita pacientului o scadere in greutate mai facila si mai rapida. Pe piata medicamenetelor exista mai multe produse, insa numai cateva sunt aprobate spre comercializare pe scara larga. Majoritatea dintre acestea actioneaza asupra neurotransmitatorilor serotonina si noradrenalina. Inhibitorii apetitului, derivati de amfetamine nu ar trebui utilizati frecvent datorita efectelor secundare (tahicardie, hipertensiune, insomnie, hipertensiune pulmonara), timpului scurt de actiune si pericolului de instalare a dependentiei.
Efectele pe termen lung ale acestor medicamente este dezamagitor; mai putin de o treime din pacienti isi mentin greutatea dupa tratament. Iata cateva dintre cele mai cunoscute medicamente:
Xenical
Xenicalul este un medicament ce contine ca substanta activa orlistat. Poate reduce greutatea corporala cu peste 10%, fara a avea efecte secundare serioase. Xenicalul s-a dovedit util atunci cand a fost folosit pe perioade lungi de timp si a fost combinat cu schimbarea substantiala a obiceiurilor de viata. Actiunea lui are loc in intestin. El reduce absorbtia lipidelor cu peste 30%. Este produs de firma Hoffmann la Roche din Elvetia.
Orlistatul este o substanta sintetica rezultata in urma studiilor dedicate lipstatinei, descoperita in becterii ce traiesc in solul insulei Mallorca. A fost observat ca lipstatina incetineste absorbtia grasimilor, ceea ce a condus la dorinta de a cerceta mai aprofundat aceasta substanta si a culminat cu sintetizarea orlistatului. Xenicalul a fost pus in vanzare pe piata europeana in august 1998.
Reductil
Reductilul este vandut in SUA sub numele comercial "Meridia". Actioneaza asupra creierului reducand apetitul (senzatia de foame si dorinta de a ingera alimente). Substanta activa din Reductil este sibutramina. Reductilul este produs de BASF-Knoll si a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) in SUA dupa o lunga perioada de timp. Un alt medicament similar, Redux (Isomeride), a carui parte activa este dexfenfluramina, prezinta efecte secundare periculoase. Redux poate provoca distrugeri la nivelul valvelor cardiace si hipertensiune pulmonara. Dupa multe testari s-a aratat ca Reductil nu are aceste efecte secundare.
Amfetaminele
Amfetaminele erau folosite in razboi pentru a tine soldatii in stare alerta pentru lupta. Mai tarziu a fost constatat efectul inhibitor al acestora asupra apetitului. De curand comercializarea acestora a fost oprita, datorita unor efecte secundare constatate, precum angina pectorala si afectarea sistemului nervos.
Fentermin and norefedrina
Fentermin este substanta activa din Adipex N, iat norefedrina a fost folosita in Antidiapositum X 112 Fugoa N si Regenon. Toate acestea sunt medicamente supresante ale apetitului. Au aceleasi efecte secundare observate si la amfetamine. Fentermin a fost interzis in Germania pentru ca s-a constatat ca creste tensiunea arteriala la nivelul arterei pulmonare.
Aminorex
Aminorex era utilizat ca substanta activa in medicamentul Menocil. A fost scos de la vanzare deoarece provoca hipertensiune pulmonara.
Fenfluramina
Este un inhibitor al apetitului care stimuleaza serotonina, si prezinta aceleasi reactii adverse prezentate anterior, precum si depresie.
Regenon
Are ca substanta activa clorhidratul de amfepramona, un anorexigen ce actioneaza asupra centrului foamei din hipotalamus. Se recomanda ca terapie de intretinere a pacientior cu obezitate si cu un indice al masei corporale de cel putin 30 kg/m2 , care nu au obtinut rezultate numai cu regim corespunzator. Are o multime de reactii adverse, dintre care hipertensiunea pulmonara este cea mai grava, fiind letala. Poate da dependenta si sindrom de abstinenta la intrerupere.
In concluzie, aceste medicamente au indicatii stricte si multe efecte secundare, de aceea nu ar trebui folosite fara discernamant, mai ales in cazurile de usoara supraponderabilitate, in care un regim alimentar hipocaloric si un program de efort fizic reprezinta solutia!
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 87525 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Am folosit reductil in urma cu cativa ani si intradevar m-au ajutat foarte mult sa slabesc, desigur tineam si un rregim alimentar pe langa. Vreau sa incerc din nou insa dupa cate am citit se gasesc sub alta denumire de reduce 15mg. Cautand pe internet am gasit produsul pe site-ul http://medafarm.shopmania.biz sper sa fie similar celui vechi.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii