Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de antrenament. Ce stim insa despre masa pe care ar trebui sa o luam dupa efort fizic? De multe ori sunt intrebat acest lucru si de aceea am pregatit acest articol in care sper sa gasiti raspunsurile pe care le asteptati. Masa dinainte de antrenament are rolul de a asigura depozite adecvate de glicogen muscular pentru ca organismul sa fie pregatit pentru efortul ce va urma, in timp ce masa dupa antrenament este critica pentru recuperare si ameliorarea capacitatii de antrenare.
Ce si cand ar trebui sa mancam dupa antrenament este un subiect adesea discutat de catre cei ce fac sport. Majoritatea opteaza pentru alimente bogate in carbohidrati, in ideea refacerii depozitelor de glicogen. Cercetatorii au aratat ca asigurarea unui aport optim de carbohidrati in intervalul de 2 ore ce urmeaza antrenamentului (in special cel de anduranta) este esential pentru a "umple" muschii cu glicogen. Depasirea acestui interval de 2 ore conduce la un rezultat mai putin dorit: peste 50% din capacitatea muschilor de a depozita glicogen nu va fi utilizata.
Studii recente au aratat ca o combinatie de proteine cu carbohidrati administrata in intervalul de 2 ore dupa exercitii, aproape dubleaza raspunsul insulinic, ceea ce conduce la cresterea cantitatii de glicogen muscular. Raportul optim intre carbohidrati si proteine este de 4 grame de carbohidrati pentru fiecare gram de proteine. Consumarea unei cantitati mai mari de proteine are un impact negativ, deoarece incetineste rehidratarea si refacerea glicogenului. In concluzie, dupa un antrenament, mai ales daca este preponderent aerob, ar trebui sa luati o portie dintr-un supliment care contine in jur de 20-25% proteine si restul carbohidrati (spre exemplu, Nutrifort). Studiile efectuate pe sportivi care au consumat un astfel de supliment au demonstrat ca acestia au acumulat cu pana la 100% mai mult glicogen decat cei care au consumat numai carbohidrati. De asemenea, nivelul insulinei a fost mai mare la cei din prima categorie.
Proteinele din supliment au si alte calitati, pe langa cele bine cunoscute, de refacere a tesuturilor distruse in timpul exercitiilor intense; ele vor creste absorbtia apei din intestine si vor ameliora hidratarea musculaturii. De asemenea vor stimula sistemul imunitar, ceea ce va face sportivul mai rezistent la imbolnaviri.
In concluzie, daca sunteti in cautarea celei mai bune metode de refacere dupa efort intens, folositi cu incredere o combinatie 4:1 de carbohidrati si proteine. Evident, puteti sa consumati alimente care sa contina un astfel de raport de nutrienti, insa va va fi mult mai usor daca veti opta pentru un supliment nutritiv.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 61324 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii