Sunteti aici :: Sanatate » IRITATIILE OCULARE
IRITATIILE OCULARE
Cand ochii nu sunt scaldati suficient in lichid lacrimal, uscaciunea lor provoaca iritatie, inrosiri si mancarimi. Frigul uscat al iernii, alaturi de purtarea in exces a lentilelor de contact si administrarea anumitor medicamente sunt cauzele cele mai frecvente ale ititatiilor oculare. Din fericire, ele se pot remedia fara a ajunge neaparat la doctor.
Hidrateaza-ti ochii
- Procura-ti un aparat de umezit aerul si plaseaza-l in camera unde stai cel mai mult. In timpul zilei, biroul, iar noaptea, camera de dormit.
- Daca ochii sunt inca rosii si iritati, cumpara-ti de la faramcie lacrimi artificiale, sub forma de lichid sau gel. Gelul dureaza mai mult, dar poate incetosa privirea. Alege un produs fara conservanti si citeste cu atentie prospectul insotitor.
Pentru a domoli mancarimile
- Imbiba un prosop cu apa foarte rece si pune-l peste ochii inchisi, pana ce simti ca mancarimea se potoleste. Aceste comprese sunt deosebit de eficiente in caz de inrosire si mancarime provocate de alergii. Frigul comprima vasele de sange, in vreme ce panza umeda impiedica uscarea ochiului.
- Inmoaie doua plicuri cu ceai in apa rece si aplica-le cate unul pe fiecare ochi, vreme de 15 minute. Nu conteaza calitatea ceaiului, ci umezeala din interiorul plicului, care potoleste mancarimea.
Nisip in ochi
- Pentru a scoate din ochi o particular care il jeneaza intoarce usor pleoapa pe dos si roteste ochii. Daca nu produci suficient lichid lacrimal pentru a scoate nisipul, foloseste un colir steril ( lacrimi artificiale).
- Daca manevra nu reuseste, incearca sa faci o spalatura a ochiului. Spala-te bine pe maini, apoi pune apa in causul palmei si scufunda-ti ochiul in ea, inchis. Deschide-l sub apa, pentru a evacua nisipul.
- Daca porti lentile de contact, si ti-a intrat ceva in ochi, scoate lentilele si curata-le ca de obicei. Daca mai ramane o impuritate, spala-ti ochiul, dupa procedura expusa mai sus.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
- Dormi mai mult. Lipsa somnului provoaca o dilatare a vaselor sanguine, care se manifesta prin roseate si uscarimea oftalmica.
- Mananca o banana pe zi. Sunt bogate in potasiu, care ajuta la mentinerea unui bun echilibru hidric in celule.
- Consuma alimente bogate in acizi grasi Omega 3 ( peste gras, seminte de in, nuci), care asigura o buna lubrifiere ochiului si amelioreaza calitatea filmului lacrimal.
- Daca ti se usuca des ochii, trece prin sita medicamentele pe care le iei. Antihistaminicele, antidepresivele, tranchilizante si medicamentele contra hipertensiunii sunt adesea responsabile de uscaciunea ochilor.
- Protejeaza-ti ochii, cand faci o munca care produce mult praf, maturatul in curte, batutul covoarelor, stergerea prafului, etc.
- Daca faci baie in bazine cu apa cu clor, poarta ochelari de inot ermetici.
- La soare, protejeaza-ti ochii de razele ultraviolete cu ochelari de soare. Procedeaza la fel si daca este vant puternic.
- Produsele cosmetic sunt raspunzatoare, adesea, de iritatiile oftalmice. Cand aplici o crema de ochi, fa un test inainte, pentru a vedea daca nu te irita.
- Evita fumul de tigara, foarte iritant pentru ochi.
Cateva tratamente cu plante
- Comprese cu bitter suedez- se aplica zilnic doua discuri de vata, inmuiate in bitter suedez usor diluat, pe ochii inchisi. Se lasa sa actioneze o ora.
- Comprese cu musetel si lapte- o lingura plina de musetel se opareste cu un sfert de litru de lapte clocotit. Se lasa o jumatate de minut sa se infuzeze, se strecoara, si se lasa sa se raceasca. Cand laptele ajunge la temperatura camerei, se inmoaie in el doua tifoane curate si se aplica pe ochi.
- Suc de obligeana- se spala bine radacinile de obligeana si, fara sa se usuce, se baga in aparatul de stors fructe. Lichidul care se obtine se pastreaza intr-o cescuta si se sterg ochii cu el, de mai multe ori pe zi. Pleoapele trebuie sa fie inchise. Se lasa putin sa actioneze, apoi sucul se clateste cu apa rece.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 64651 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

In sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult ...

Daca nu vrei sa iei mereu medicamente pentru problemele minore ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii