Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PREVENIREA INFECTIILOR IN TIMPUL SARCINII
10 EXERCITII PENTRU MUSCHII ABDOMINALI
SLABIREA PE SCURT
Caracteristicile regimului hipocaloric echilibrat
FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
SAMPANIA
CSID - Fructele in cantitati mari pot fi mai periculoase decat dulciurile
DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
Ridicarea bratului in fata la cablu
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali? Fierbinte
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Hrana si activitatea fizica
Ghidul nutritiei

Hrana si activitatea fizica


Mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam.
Este un proverb cat se poate de adevarat, pe care asa vrea sa il completez: mancam ca sa fim sanatosi, sa ne dezvoltam masa musculara sau ca sa slabim. Oricare ar fi obiectivele noastre, trebuie mai intai sa invatam ce, cat si cand trebuie sa mancam.
Hrana_si_activitatea_41928.jpgEfortul intens din cadrul antrenamentului impune necesitati dietetice speciale. Antrenamentul reprezinta stimului dezvoltarii masei musculare, asa cum sper ca ati inteles deja, insa tesutul muscular in sine se dezvolta doar daca aportul de nutrienti este optim.

Corpul nostru are nevoie de energie pentru a supravietui in bune conditii. Alimentele pe care le consumam nu reprezinta altceva decat rezerve de energie stocata in legaturi biochimice, pe care organismul uman este pregatit sa le desfaca si sa extraga aceasta energie pentru a o folosi in interes propriu.
Resursele noastre de energie - carbohidrati, lipide si proteine - provin din surse animale si vegetale. Ingeram hrana, o digeram si apoi absorbim in sange nutrientii pentru a fi transportati la celule. Aici, o multime de enzime vor desface acesti nutrienti in cadrul unor lanturi metabolice complexe, convertindu-i in molecule de ATP, compusul energetic responsabil de contractiile musculare si numeroase alte functii celulare.

Daca vreti sa va atingeti obiectivele trebuie sa intelegeti felul cum alimentatia trebuie adaptata la necesitati, fiindca acest aspect este tot atat de important ca si modul cum va antrenati. O alimentatie corecta va conduce la corpul pe care il visati, dar pentru aceasta trebuie sa stiti exact ce si cat trebuie sa mancati. In acest capitol voi face o trecere in revista a principiilor nutritiei sportive, punand accentul pe necesitatile celor care urmaresc sa isi dezvolte masa musculara.
Efortul fizic genereaza necesarul de nutrienti; rezultatele pot fi mai bune sau mai proaste in functie de aportul de nutrienti pe care il oferiti corpului.
Bazele nutritiei sunt destul de simple. Modul cum aplicati in functie de necesitatile individuale poate fi mai complicat. Pana la un punct va puteti ghida dupa instinct, insa daca doriti rezultate cu adevarat valoroase, trebuie sa aprofundati aceasta stiinta.

Pentru un individ obisnuit, care face sport doar pentru intretinere, alimentatia este apropiata de cea a omului "normal" (adica fara activitate sportiva, a nu se intelege ca cei care fac sport sunt anormali), insa cu cat nivelul de efort fizic este mai ridicat, cu atat si necesitatile alimentare se modifica. Practicantii de fitness si culturism se deosebesc destul de mult de oamenii obisnuiti, dar chiar si de alti sportivi, prin stresul la care isi supun organismul. Obiectivul lor final este dezvoltarea masei musculare si reducerea stratului de grasime. In fond acesta este visul celor mai multi oameni, nu numai al sportivilor. Vestea proasta este ca cele doua deziderate pot fi atinse doar foarte dificil in mod concomitent - cel mai adesea doar succesiv.
Diferenta dintre un individ obisnuit si un culturist este ca persoana obisnuita nu va tinti niciodata catre nivelul de dezvoltare musculara a culturistilor si nici nu va dori sa reduca stratul adipos la nivelele inregistrare de catre acestia.

Atitudinea care trebuie sa ne conduca in gandirea programului alimentar este o dieta echilibrata care sa asigure dezvoltarea sau mentinerea masei musculare, fara cresterea procentului de grasime, iar in cazul celor ce vor sa slabeasca, sa produca scaderea in greutate, insa pe baza eliminarii stratului adipos si pastrand masa musculara.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 31488 ori.



Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?

23 Mai 2022

Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.

Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.

Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?


De ce este important zincul

17 Mai 2022

Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.

El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.


Goji - consuma acest fruct!

9 Mai 2022

Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!


Articole din aceeasi categorie

Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...
Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...


Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...
Vitaminele
De ce sunt considerate vitaminele - substante care nu genereaza ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii