Sunteti aici :: Antrenament » FEBRA MUSCULARA SI ANALGEZICELE
FEBRA MUSCULARA SI ANALGEZICELE
Nu cred sa existe vreun sportiv, mai ales practicant de culturism, care sa nu fi experimentat senzatia cu totul particulara pe care o da febra musculara (DOMS - delayed onset muscle soreness este termenul folosit in literatura anglo-saxona). Febra musculara se manifesta la 24-48 de ore dupa un antrenament solicitant si se caracterizeaza prin dureri musculare, sensibilitate locala, usoara crestere in volum a segmentului corespunzator grupelor musculare implicate si - cel mai suparator - reducerea capacitatii de antrenare. Cercetatorii au cautat modalitati pentru a reduce severitatea manifestarilor febrei musculare si pentru a le scurta durata in timp. N-am sa intru in detalii acum despre acesta reactie fiziologica normala a organismului, desi este un subiect incitant. Vreau sa va prezint rezultatele unui studiu privind efectul analgezicelor orale asupra manifestarilor febrei musculare.
Desi analgezicele orale se prescriu in mod obisnuit in "tratamentul" febrei musculare, exista putine date in ceea ce priveste efectul benefic. In efortul de a remedia aceasta situatie, cercetatorii au initiat un studiu(1). Ei au indus aparitia febrei musculare la nivelul bicepsului brahial prin exercitii specifice la 60 de voluntari sanatosi (30 de barbati si 30 de femei). Cate 12 subiecti au fost distribuiti in mod aleatoriu in 5 grupe. Prima grupa de 12 a primit o substanta placebo (adica o substanta fara nici un efect, de exemplu glucoza; ideea este ca nici un subiect nu stie ce substanta primeste, eventual doar medicul cunoaste aceste date). Urmatoarele grupe au primit: grupa 2Â - aspirina 900 mg, grupa 3Â - codeina 60 mg (derivat opioid, utilizat uzual ca antitusiv, dar si cu proprietati analgezice), grupa 4Â - paracetamol 1000g. Ultima grupa, numarul 5 nu a primit nici o substanta, fiind grupa de control. Medicamentele si substanta placebo au fost administrate in fiecare zi timp de 11 zile dupa efectuarea exercitiilor care au indus febra musculara.
In ciuda varietatii analgezicelor utilizate in acest studiu, cercetatorii nu au gasit nici o dovada a eficacitatii lor (parametrii folositi pentru masurare au fost senzatia de durere in repaus, pragul durerii mecanice si limitele extensiei si flexiei in articulatia cotului). Astfel, rezultatul acestui studiu (dublu-orb, controlat prin placebo) a aratat ca nu se obtine absolut nici un beneficiu prin administrarea paracetamolului, codeinei sau aspirinei in tentativa de a ameliora manifestarile febrei musculare (cel putin la dozele folosite de acesti cercetatori).
Se pare ca atunci cand vine vorba de febra musculara, nu se poate face mai nimic pentru a obliga muschii sa nu mai "protesteze" atat de vehement, iar analgezicele nu au efect. Atitudinea de urmat consta in prevenirea aparitiei febrei musculare prin antrenamente inteligent conduse. Trebuie urmarita cresterea progresiva a incarcaturii, limitand cat mai mult tentativele de a mari in salturi bruste volumul si/sau intensitatea
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 62795 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii