Sunteti aici :: Antrenament » FEBRA MUSCULARA SI ANALGEZICELE
FEBRA MUSCULARA SI ANALGEZICELE
Nu cred sa existe vreun sportiv, mai ales practicant de culturism, care sa nu fi experimentat senzatia cu totul particulara pe care o da febra musculara (DOMS - delayed onset muscle soreness este termenul folosit in literatura anglo-saxona). Febra musculara se manifesta la 24-48 de ore dupa un antrenament solicitant si se caracterizeaza prin dureri musculare, sensibilitate locala, usoara crestere in volum a segmentului corespunzator grupelor musculare implicate si - cel mai suparator - reducerea capacitatii de antrenare. Cercetatorii au cautat modalitati pentru a reduce severitatea manifestarilor febrei musculare si pentru a le scurta durata in timp. N-am sa intru in detalii acum despre acesta reactie fiziologica normala a organismului, desi este un subiect incitant. Vreau sa va prezint rezultatele unui studiu privind efectul analgezicelor orale asupra manifestarilor febrei musculare.
Desi analgezicele orale se prescriu in mod obisnuit in "tratamentul" febrei musculare, exista putine date in ceea ce priveste efectul benefic. In efortul de a remedia aceasta situatie, cercetatorii au initiat un studiu(1). Ei au indus aparitia febrei musculare la nivelul bicepsului brahial prin exercitii specifice la 60 de voluntari sanatosi (30 de barbati si 30 de femei). Cate 12 subiecti au fost distribuiti in mod aleatoriu in 5 grupe. Prima grupa de 12 a primit o substanta placebo (adica o substanta fara nici un efect, de exemplu glucoza; ideea este ca nici un subiect nu stie ce substanta primeste, eventual doar medicul cunoaste aceste date). Urmatoarele grupe au primit: grupa 2Â - aspirina 900 mg, grupa 3Â - codeina 60 mg (derivat opioid, utilizat uzual ca antitusiv, dar si cu proprietati analgezice), grupa 4Â - paracetamol 1000g. Ultima grupa, numarul 5 nu a primit nici o substanta, fiind grupa de control. Medicamentele si substanta placebo au fost administrate in fiecare zi timp de 11 zile dupa efectuarea exercitiilor care au indus febra musculara.
In ciuda varietatii analgezicelor utilizate in acest studiu, cercetatorii nu au gasit nici o dovada a eficacitatii lor (parametrii folositi pentru masurare au fost senzatia de durere in repaus, pragul durerii mecanice si limitele extensiei si flexiei in articulatia cotului). Astfel, rezultatul acestui studiu (dublu-orb, controlat prin placebo) a aratat ca nu se obtine absolut nici un beneficiu prin administrarea paracetamolului, codeinei sau aspirinei in tentativa de a ameliora manifestarile febrei musculare (cel putin la dozele folosite de acesti cercetatori).
Se pare ca atunci cand vine vorba de febra musculara, nu se poate face mai nimic pentru a obliga muschii sa nu mai "protesteze" atat de vehement, iar analgezicele nu au efect. Atitudinea de urmat consta in prevenirea aparitiei febrei musculare prin antrenamente inteligent conduse. Trebuie urmarita cresterea progresiva a incarcaturii, limitand cat mai mult tentativele de a mari in salturi bruste volumul si/sau intensitatea
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 63625 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ...

Disciplina si legatura minte-trup pot fi considerate elementele-cheie ale unui ...

Aruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii