Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
Ridicarea bratului in fata la cablu
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
Extensia soldului la sol


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole DANSUL CA TRATAMENT AL BOLII PARKINSON
DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
Exercitii pentru muschii posteriori ai coapselor
TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Totul despre DIETA NORDICA Fierbinte
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » DISCROMIILE CUTANATE - VITILIGO

DISCROMIILE CUTANATE - VITILIGO


DISCROMIILE_CUTANATE_34608.jpgVitiligo este o afectiune care se caracterizeaza prin aparitia de zone de piele alba, de culoarea cretei la nivelul tegumentului si mucoaselor. Un procent destul de ridicat din populatie, respectiv 2%, este afectat, iar boala o poti face la orice varsta, fara predilectie de sex. La baza afectiunii sta distructia celulelor producatoare de pigment, melanocitele.

De ce apare? La acesta intrebare raspunsurile sunt multiple, se vehiculeaza mai multe teorii care explica atacul si distrugerea melanocitelor. Cel mai vehiculat mecanism este cel al atacului imun, adica formarea unor anticorpi impotriva propriilor celule.


Caracteristic pentru boala este aparitia aproape spontana, de zone cu contur bine delimitat, asimptomatice, albe frecvent la nivelul pumnului, gatului, gleznelor, in jurul ochilor sau al gurii. Uneori pielea si mucoasa de la nivelul organelor genitale pot fi afectate, alteori zona periareolara, parul (leucotrichie). Punctele mici, maro care apar in periferia zonelor depigmentate sunt semnul unei repigmentari spontane. Traumatismul local, frecarea prelungita cu imbracamintea reprezinta stimuli pentru extinderea leziunilor. Poate ai observat aparitia leziunilor la nivelul curelei, a zonelor de frecare cu incaltamintea, in cot sau genunchi.

Cum am amintit poti sa faci vitiligo la orice varsta. Fata de varsta copilariei unde nu exista riscul unor alte asocieri, aparitia acestei afectiuni la vasta adulta poate fi semnul unei asocieri cu alte boli care au la baza mecanismul autoimunitatii. Disfunctia tiroidiana, sindromul poliendocrinopatiilor autoimune, diabetul zaharat, nevii cu halou, lichenul scleros sau alopecia areata pot asocia vitiligo. Se impune o examinare foarte amanuntita a intregului tegument pentru ca petele depigmentate de vitiligo pot anunta prezenta pe piele a melanomului. Nu numai celulele producatoare de pigment ale pielii pot fi afecte, ci si celule similare de la nivelul aparatului vizual sau auditiv, boala putand asocia deficite de auz sau vaz. Cel mai suparator ramane insa impactul cosmetic. Uneori depigmentarea poate fi atat de extinsa, incat raman numai zone mici de piele normala.

Ce poti face pentru boala? Totul depinde de suprafata afectata, vechimea leziunilor, zona afectata. Nu exista vindecare propriu-zisa, ci numai tratamente care pot incetini evolutia sau imbunatati aspectul leziunilor. La persoanele deschise la culoare, evitarea bronzarii piele reduce contrastul intre sanatoasa si cea afectata.

Solutiile de terapie se pot clasifica astfel:

1. camuflaj cosmetic
2. interventii medico-chirurgicale care stimuleaza repigmentarea
3. interventii care determina depigmentarea completa (in cazul afectarii unei suprafete extinse de piele)
4. protectia tegumentului afectat

Camuflajul cosmetic

Se bazeaza pe creme colorate care se aplica pe zonele de piele alba. Ele nu influenteaza evolutia bolii, dar imbunatatesc aspectul cosmetic. Cel mai dificil este sa gasesti nuanta potrivita pielii tale. De asemenea se pot folosi lotiuni autobronzante care au avantajul remanentei crescute pe tegument.

Interventii medico-chirurgicale care stimuleaza repigmentarea

Cremele care contin corticosteroizi aplicate pe o perioada limitata de timp contracareaza mecanismele imune ale bolii. Aplicarea insa pentru mai mult timp creste riscul de atrofie, vergeturi, telangiectazii, acnee.

Tacrolimusul sau pimecrolimusul, ca si imunosupresive, sunt varianta cea mai buna pentru tratarea leziunilor de la nivelul fetei. Sunt sigure inclusiv la copii.

Fototerapia care presupune expunerea la ultraviolete A, B, eventual in asociere cu dermatocorticoizi, psoraleni, pimecrolimus s-a dovedit eficace. Necesita sedinte saptamanale care se extind pe 6-12 luni. Expunerea poate determina roseata, arsuri ale pielii asemanatoare cu cele produse de soare. Tratamentele cu anumite tipuri de laser se preteaza pentru suprafete mici afectate.

Ca ultima solutie, grefele de piele, culturile de melanocite pot determina repigmentarea pielii.
Indiferent de tratamentele locale aplicate, sursa de pigment a pielii, izvorul de melanocite, se regaseste fie in periferia leziunilor, fie la nivelul firelor de par. De aceea primele semne de recolorare a pielii apar ca puncte maro in marginea placilor albe sau in jurul firelor de par.

Pentru o mai buna evolutie a tratamentului se recomanda asociere cu suplimente de vitamina B, D sau acid folic.
Interventii care determina depigmentarea completa
Cand zonele de piele afectata sunt foarte extinse se recomanda depigmentarea completa. Aceasta se face utilizand laserul sau derivati de hidroquinona. Tratamentul dureaza 9-12 luni. Nici acesta solutie nu este permanenta, pentru ca in timp, mai ales dupa traume precum arsurile solare, se poate produce repigmentarea spontana.

Protectia tegumentului afectat

Protectia solara cu un factor peste 30 este obligatorie pentru toate zonele afectate; arsurile solare apar foarte usor pe pielea depigmentata. Nu trebuie sa negam insa rolul soarelui in asociere cu tratamentul local in stimularea repigmentarii.

Probabil insa ca cel mai important factor in evolutia benefica a bolii este consilierea psihologica. Vitiligo nu iti produce nici durere, nici usturime, dar iti afecteaza calitatea vietii si relatiile interumane. Camuflajul cosmetic, indiferent de ce terapie alegi sa urmezi ascunde boala si creste increderea in sine.



Dr. Ioana Simian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 58601 ori.



Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Gustari de luat la drum

28 August 2023

Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.

Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.

Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...


TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
ESTI IN FORMA? ESTI IN FORMA?
A fi in forma are o interpretare diferita in randul ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii