Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
AnaMaria Palade
CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE
EXISTA ARME CONTRA CELULITEI
DERMATITA ATOPICA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CINE TE AJUTA SA SLABESTI?
BIOLOGIA OBEZITATII
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
INTOLERANTA LA LACTOZA
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI

DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI


Despre creatina s-a vorbit si se va vorbi inca mult timp, deoarece acest supliment s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente pentru persoanele care doresc sa-si dezvolte masa musculara si sa-si imbunatateasca performantele sportive, devenind astfel un produs foarte popular. Printre cei care folosesc creatina exista ingrijorarea ca acest supliment nu ar fi unul sigur din punct de vedere al sanatatii.

Am cautat studii care sa clarifice aceasta problema si voi prezenta concluziile catorva dintre ele, sperand ca aceste informatii va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie pentru sanatatea voastra.

Popularitatea creatinei se datoreaza in special eficientei ei in ceea ce priveste accelerarea cresterii masei musculare si a fortei, daca ar fi sa comparam cu cei ce se antreneaza fara a folosi acest supliment. Studiile care demonstreaza eficienta creatinei sunt numeroase si as aminti aici numai unul, efectuat la Pennsylvania State University, in care s-a constatat inca odata ca cei ce au folosit creatina au obtinut o crestere semnificativa a fortei (la genuflexiuni si impins din culcat), si au acumulat masa musculara de doua ori mai mult decat un grup similar de sportivi care s-a antrenat fara sa foloseasca creatina.

In privinta efectelor secundare se aduc in discutie manifestari neplacute precum greata, discomfortul abdominal, diaree, crampe musculare, spasme musculare si chiar rupturi musculare. Un studiu care a durat 3 ani si-a propus observarea acestor efecte pe un grup de practicanti de fotbal american, care au primit creatina; concluzia studiului arata ca nu a fost observat nici unul dintre efectele secundare mentionate. Un alt studiu intins pe patru ani si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise gasea rezultate similare. Un studiu publicat in numarul din septembrie 2004 al revistei International Journal of Sport Medicine arata de asemenea ca efectele secundare ale creatinei sunt rare. Un grup de 175 sportivi au primit fie 10 grame de creatina zilnic, fie un placebo (substanta fara efect) pentru o perioada de aproximativ un an de zile. In afara de cateva cazuri de greata si diaree, nu au fost remarcate alte probleme.

Departe de a fi o substanta periculoasa pentru organism, creatina exercita un efect protector asupra inimii, muschilor si pare sa fie benefica in bolile neurologice. Administrarea creatinei timp de cateva luni atat la barbati, cat si la femei cu un nivel crescut al colesterolului a redus nivelul sanguin al VLPL (very low density lipoprotein, asa-zisul colesterol "rau") cu aproximativ o treime. Un studiu publicat in revista Metabolism arata eficienta sporita in privinta reducerii colesterolului total, a unui program de exercitii fizice combinat cu adminstrarea creatinei, fata de antrenamentul singur. Nu au fost inregistrate efecte adverse de nici un fel, incluzand aici si posibila afectare a rinichilor, ficatului sau a tensiunii arteriale.

Aceste studii vin sa demonstreze siguranta folosirii creatinei, insa este de dorit sa se efectueze studii pe loturi mai mari si pe perioade mai indelungate de timp, pentru a se elimina orice suspiciune. In general se recomanda ca cei care au avut probleme renale sau hepatice sa evite folosirea creatinei sau sa isi monitorizeze constant starea de sanatate in timpul adminstrarii acesteia.


Bibliografie:

Greenwood, M., Kreider, R.B., Melton, C. (2003). Creatine supplementation during college football training does not increase the incidence of cramping or injury. Molecular and Cellular Biochemistry, 244, 83-88

Schilling, B.K., Stone, M.H., Utter, A.(2001). Creatine supplementation and health variables: a retrospective study. Medicine and Science in Sports and Exercise, 33, 183-188

Poortmans, J.R., & Francaux, M. (2000). Adverse effects of creatine supplementation: fact or fiction? Sports Medicine, 30, 155-170

Groeneveld, G.J., Beijer, C. (2004). Few adverse effects of long-term creatine supplementation in a placebo-controlled trial. International Journal of Sports Medicine, 25

Arciero, P.J., Hannibal, N.S., Nindl, B.C. (2001). Comparison of creatine ingestion and resistance training on energy expenditure and limb blood flow. Metabolism, 50, 1429-1434


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 115827 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii