Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
CSID - Evitati greselile de alimentatie
TESTUL DE EFORT
ROZACEEA
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
IUBIRE CU FUNDA
IGIENA INTIMA, RITUAL OBLIGATORIU PENTRU SANATATE
SEXY-FLEXI PENTRU VARA
MUSCULATURA TRUNCHIULUI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » DIETA SI DEPRESIA

DIETA SI DEPRESIA


DIETA_SI_DEPRESIA_61785.jpgMajoritatea oamenilor mananca atunci cand sunt depresivi. Este posibil ca ei sa nu realizeze ca mancarea insasi poate constitui cauza chimica a depresiei. Cand cineva este deprimat, nivelul energiei si al actiunii scade. Entuziasmul pentru majoritatea lucrurilor, inclusiv mese, este pierdut. In consecinta, obiceiurile sanatoase de hranire pot suferi. Astfel, cresterea sau pierderea nedorita in greutate, asimilarea unor vitamine si minerale inadecvate si excesul de alcool sunt adesea asociate cu depresia. De fapt, este un proces ce se desfasoara in ambele sensuri: pe de-o parte, depresia cauzeaza variatii ale greutatii, pe de alta parte obezitatea sau anorexia pot fi responsabile pentru cauzarea depresiei.

Fiecare persoana se confrunta cu o depresie usoara, din cand in cand. Aceasta nu are caracter patologic - face parte din aspectele vietii insasi. Dar, daca manifestarea acesteia nu dispare dupa cateva saptamani, poate fi diagnosticata ca fiind depresie clinica. Tratarea acesteia presupune fie manipularea nivelurilor hormonilor creierului care produc satisfactie si placere sau reducerea stresului. In acest caz, daca dieta pacientului este constituita din mancare nesanatoasa de tip "fast food", este posibil sa se confrunte cu o batalie deja pierduta de vreme ce aceasta hrana nesanatoasa poate avea o influenta majora asupra acestor hormoni dupa cum vom vedea.

Influenta dietei

Mancarea influenteaza in mare masura comportamentul creierului. O dieta saraca, excesiva in mancare de tip "fast food" este o cauza a depresiei. Ceea ce mancam controleaza nivelurile chimice ale creierului, adica ai neurotransmitatorilor, care regleaza comportamentul si se afla in stransa legatura cu starea noastra de spirit.

Neurotransmitatorii cei mai cunoscuti, asociati cu dispozitia sunt serotonina, dopamina si noradrenalina. Atunci cand creierul produce serotonina, tensiunea este micsorata. Atunci cand insa produce dopamina sau noradrenalina ne aflam in stare de alerta, avand tendinta de a gandi si actiona mult mai rapid. Consumand fructe si legume (carbohidrati) si alimente bogate in proteine precum curcan, ton sau pui creste nivelul aminoacidului tritofan in creier, ce are ca si consecinta cresterea si productia serotoninei cu un efect calmant. Mancarurile bogate in proteine, pe de alta parte, incurajeaza producerea dopaminei si noradrenalinei, care cresc starea de alerta si puterea de concentrare. Incercati sa includeti o sursa de proteine in dieta dumneavoastra de cateva ori pe zi, mai ales atunci cand este nevoie sa va limpeziti mintea si sa intensificati energia. Un aport excelent de proteine care fi extras din: fasole, mazare, carne de vita slaba, branza degresata, peste, lapte, carne de pasare, produse de soia, iaurt.

Dopamina. Se pare ca alimentandu-ne cu mancare nesanatoasa de tip "junk food" reduce abilitatea naturala a corpului de a simti placerea interferand cu receptorii dopaminei. Cercetatorii de la Laboratorul National Brookhaven au descoperit ca adultii obezi aveau mai putini receptori ai dopaminei decat indivizii sanatosi. In consecinta, acesti indivizi sunt capabili a simti placere cand mananca, insa acest lucru nu este valabil atunci cand au parte de alte surse de placere, ceea ce conduce la diferite forme ale depresiei si cresterea obezitatii.

Noradrenalina este un hormon care ajuta in cazul stresului. Mecanismul prin care mancarea de tip "fast food" interfereaza cu noradrenalina nu este bine cunoscut inca. Interferenta poate fi similara cu denaturarea receptorilor dopaminei. Oricare ar fi mecanismul insa, acesta este complicat de aportul crescut de sare din mancare.

Serotonina. Un studiu realizat la Institutul National al Sanatatii din Marea Britanie a evidentiat faptul ca uleiul provenit de la mancarea fast food determina distrugeri severe la nivelul serotoninei producand depresie, furie, violenta si comportamente suicidale. Aceste probleme pot fi transmise de la mama la fatul sau, indicandu-se inceperea unei diete din momentul identificarii sarcinii. Asadar, atunci cand copiii si tinerii mananca mananca de la fast food, creierul poate fi afectat pe termen lung. Facand chiar o paralela intre cresterea ratei criminalitatii si cresterea procentajului de ulei nesanatos folosit in dietele a 38 de tari industrializate s-au identificat corelatii perfecte. Atunci cand consumam alimente bogate in carbohidrati (paine, cereale integrale, paste) si vitamina D creste nivelul serotoninei in creier ceea ce induce un efect de calmare cu mai putina anxietate.

Incercati sa gasiti o dieta prin care sa eradicati depresia? Din pacate, nu exista una anume care sa elimine acest lucru. Nu s-a realizat nici un studiu care sa indice un program de hranire care sa amelioreze simptoamele depresiei clinice. Totusi se recomanda a se consuma diete de tip mediteranean ce includ carne de peste, pui, legume de sezon si mai putin cele importate sau conservate, produse lactate, foarte putina carne rosie, oua, vin si bere. Desi aceste diete au un aport destul de ridicat de grasimi, consumatorii se confrunta cu un risc mai scazut de boli coronariene deoarece meniurile au grasimi sanatoase precum uleiul de masline. Dieta asezoneaza pestele gras precum sardinele bogat in uleiurile Omega 3 care scade nivelul colesterolului din sange, scade glicemia, fiind antioxidant, imunoactivator, prevenind producerea calculilor biliari.

Asadar, cercetatorii sunt de parere ca este o conexiune intre obezitate si depresie care poate rezulta din schimbarile fiziologice ce au loc in cadrul sistemului imunitar si a hormonilor. Pentru a simplifica lucrurile atat pentru sanatate cat si pentru buget se recomanda a va limita mesele la o "regula de aur": o proteina, o leguma si o componenta grasa sanatoasa. Acestea acopera elementele de baza ale unei mese de baza oferind in acelasi timp si dispozitia necesara pentru a face lucruri interesante.



psiholog Codruta Mihalcea

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(9 August 2009 16:14) cercelliliana a spus

Da si eu ma gandesc adesea,la aceasta legatura intre depresie si obnezitate,eu din copilarie am fost mai dolofana si ma cam izolam de lum e si eram trista ca si acum de altfel ca nu sunt si eu ca ceilalti bine facuti .
si cel mai dureros este cand ti se spune ca nu ai vointa,ca de fapt nu vrei sa faci nimic pentru a slabi
cei care nu au probleme cu greutatea sa fie macar din aceasta privinta multumiti.
articolul este sufletul meu.
nota 20







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii