Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Concurs Isostar
SCHIMBA-TI ATITUDINEA FATA DE EXERCITIILE FIZICE
4 CAUZE SURPRINZATOARE ALE ANXIETATII
STEROLI SI STEROIZI
CSID - Alimente benefice pentru copilul tau, dar nu si pentru tine


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole DA JOS BURTA! editia 2006
Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
SUFERI DE PERFECTIONISM?
SHIATSU, ATINGEREA CARE VINDECA
RESTRICTIA CALORICA IN TRATAMENTUL OBEZITATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care scad tensiunea arteriala Fierbinte
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » DIABETUL ZAHARAT SI CULTURISMUL

DIABETUL ZAHARAT SI CULTURISMUL


Diabetul zaharat este considerata cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin anomalii metabolice si prin complicatii pe termen lung ce afecteaz ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Toate aceste anomalii metabolice au o caracteristica comuna si anume hiperglicemia, adica un nivel crescut de glucoza in sange.

Am ales ca subiect diabetul, deoarece multi dintre cei care fac culturism si folosesc suplimente nutritive se tem ca ar putea face diabet de la acestea. Pe de alta parte exista tineri care sufera de diabet zaharat si ar dori sa faca sport, insa nu stiu ce nivel de intensitate le este permis si daca au voie sau nu sa foloseasca suplimente nutritive.

De la inceput ar trebui spus ca exista mai multe forme de diabet, dintre care cele mai frecvente sunt diabetul zaharat tip 1, denumit anterior si diabet insulino-dependent, asta deoarece tratamentul consta in cele mai multe cazuri in administrarea de insulina si diabet zaharat tip 2 sau diabet insulino-independent.

DIABETUL_ZAHARAT_SI__39151.jpgInainte de a spune cate ceva despre fiecare forma de diabet as vrea sa va reamintesc cateva notiuni despre glucoza si insulina. Glucoza este un carbohidrat simplu, care se gaseste ca atare in alimente sau in compozitia altor carbohidrati complecsi. In organism, glucoza este pricipala sursa de energie pentru celule si mai ales pentru neuroni si structurile cerebrale care nu pot functiona decat cu glucoza. Este deosebit de important pentru sanatatea noastra ca nivelul glucozei in sange sa fie constant. Reglajul acestui nivel este realizat de catre insulina, un hormon secretat la nivelul pancreasului. Este bine de retinut ca insulina a fost descoperita in 1921 de catre omul de stiinta roman, doctorul Nicolae Paulescu. Rolul principal al insulinei este de a facilita patrunderea glucozei din sange in celule si de a limita eliberarea glucozei din depozite. Trebuie precizat si capacitatea ei de a reduce catabolizarea proteinelor.

Asadar, insuficienta sau lipsa completa a secretiei de insulina, cum se inregistreaza in diabetul tip 1, ce apare in special la copii si tineri sau rezistenta la insulina, ce apare in diabetul tip 2, cel de maturitate, vor conduce la hiperglicemie, adica un nivel anormal crescut de glucoza in sange. Toate probleme ce decurg de aici sunt datorate faptului ca un nivel crescut de glucoza timp indelungat va conduce la reactii biochimice intre glucoza si structuri proteice din diverse organe, ceea ce in final se manifesta printr-o multime de probleme la nivel renal, la nivelul ochilor, nervilor, pielii, inimii si vaselor de sange etc.

Diabetul tip 1, cel care debuteaza sub varsta de 30 de ani, are o simptomatologie evidenta si anume cei 4 P: poliurie, adica individul urineaza in cantitati mari, polidipsie, caracterizata prin sete si consumul de cantitati mari de lichide, polifagie, foame si consumarea de catitati mari de alimente si pierdere ponderala.

Cauza acestei forme de diabet nu este pe deplin inteleasa, insa in nici un caz nu este vorba de consumul exagerat de dulciuri sau de suplimente cu carbohidrati, cum isi pot imagina unii. Un astfel de exces poate conduce cel mult la ingrasare. La originea bolii se pare ca ar sta existenta unor mutatii genetice, care confera susceptibilitatea pentru aceasta afectiune. Aceasta impreuna cu factori de mediu, virali sau toxici conduc la instalarea unei reactii autoimune, care declanseaza un proces distructiv la nivel pancreatic urmat de insuficienta secretiei de insulina.

Spre deosebire de bolnavul cu diabet tip 1, cel cu tip 2 este o persoana matura, peste 45 de ani, de obicei obeza, hipertensiva. La acesti indivizi exista o rezistenta la insulina la nivelul celulelor.

Tratamentul diabetului este dificil si difera in functie de tipul de diabet.

Daca pentru diabeticul cu tipul 2, despre care spuneam ca este obez, indicatia de efort fizic combinat cu regim alimentar este prima masura ce trebuie luata, pentru diabeticul cu tipul 1 de diabet, care de obicei urmeaza tratament cu insulina, efortul fizic si regimul alimentar sunt probleme mai delicate. Este foarte important ca acesti bolnavi sa fie indrumati intr-un centru specializat unde sa invete cum sa-si controleze boala. Se stie ca efortul fizic, in special cel aerob este consumator de glucoza, existand riscul unei come hipoglicemice daca aportul de glucide nu este cel adecvat. In orice caz, diabeticul ar trebui sa aiba asupra lui in permanenta o sursa de carbohidrati simplii (zahar, fructe), pe care sa o foloseasca in momentul cand este pus in situatia de a face un efort sau daca presimte instalarea unei stari hipoglicemice.

In privinta suplimentelor nutritive ar trebui discutat cu medicul diabetolog. Personal, nu cred ca un diabetic ar trebui sa consume supliemente precum concentratele proteice, deoarece acestea contin carbohidrati in diverse concentratii, iar o cantitate inadecvata ar putea conduce catre o serie de complicatii dintre cele mai grave.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 60577 ori.



Alimente care scad tensiunea arteriala

5 Iunie 2023

Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.

In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!


Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(6 August 2010 14:50) Serban a spus

N-am inteles ce vrei sa spui.
A, da, ai vrut sa ne arati ce cunostinte vaste de medicina ai... Bravo! Esti deosebit!

(6 August 2010 14:19) pacala a spus

bai frate voi copiati textele fara sa le verificati macar??
diabet 1 sau insulino-dependent sau juvenil
sidiabet 2 sau non insulino depemdent cu administrarel orala, sau de maturitate


Articole din aceeasi categorie

STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT
In sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult ...
REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
Daca nu vrei sa iei mereu medicamente pentru problemele minore ...


HERPESUL GENITAL HERPESUL GENITAL
Herpesul genital este una dintre cele mai comune boli cu ...
PRIMAVARA SI TENUL PRIMAVARA SI TENUL
Fenomenul se repeta mereu: cum da soarele primaverii si mercurul ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii