Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DA JOS BURTA! editia 2008
Emisiunea Topsport - Despre stretching
10 ALIMENTE CARE ELIMINA STRESUL SI ANXIETATEA
MICOZELE CUTANATE
DE CE PARALIZAM DE FRICA?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ramat orizontal la aparat
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS?
ABORDAREA PSIHOLOGICA A ACCIDENTARILOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA

DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA


DEZVALUIRILE_UNUI_MI_16866.jpgDespre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da si mai mult. Fiecare deceniu a adus o noua teorie , cel putin in privinta alimentatiei: ba grasimile, ba dulciurile, ba laptele. Teoriile se daramau pe masura ce se nasteau altele. Asa ca nici anul asta nu s-a lasat mai prejos, decat ca noile idei sunt o sinteza si o explicatie indelung cercetata a ceea ce s-a spus anterior. Atat de disputata legatura intre acnee si alimentatie a primit explicatii juste.

Sa incepem cu obezitatea. Nu toate persoanele obeze au acnee. Depinde ce tip de dieta urmeaza. Dieta vestica, adica fast-food, alimentele foarte bogate in carbohidrati, cu index glicemic crescut dau acnee. Populatiile din Kenya, Papua Noua Guinee care consuma alimente cu index glicemic scazut nu au acnee; descendentii plecati spre "civilizatie" au. Consumul de carbohidrati expune organismul la hiperinsulinemie. Insulina determina perturbari la nivelul glandelor sebacee ale fetei , ale sebumului secretat de acestea precum si in procesul de karatinizare, realizand un teren favorabil pentru dezvoltarea acneei. Insulina este un hormon secretat de celulele beta pancreatice, expus circulatiei sangvine, cu rol important in metabolismul glucidic, lipidic, protidic precum si in cresterea celulara. Rezistenta la insulina, apare atunci cand celule nu raspund la cantitatea normala de insulina eliberata. Sunt ca niste camere inchise care nu primesc insulina ; compensator, organismul produce mult mai multa insulina. La nivel sangvin se ajunge la hiperinsulinemie. Obezitatea, alimentele cu index glicemic crescut, terenul genetic sunt factori implicati in acesta afectiune. Dincolo de afectarea metabolica, mai ales pe linie lipidica, de prefigurare a diabetului prin epuizarea in cele din urma a depozitelor de insulina, acesta stare patologica naste acnee. Asa ca, desi nu direct, anumite regimuri alimentare dau acnee. Ovarele polichistice asociaza, mai degraba ca si cauza, rezistenta la insulina. Asa ca nu degeaba una dintre manifestarile cutanate ale ovarului polichistic este acneea.

Adoptarea alimentatiei vestice a insemnat si o grabire a maturizarii sexuale. Menarha apare acum la aproximativ 12 ani. Cu mai mult de 100 de ani in urma primul ciclu era la 16. Debutul precoce al pubertatii este asociat cu explozia acneei. Hiperandrogenismul determinat de hiperinsulinemie grabeste pubertatea si acneea.

Care alimente fac cel mai rau ?

Laptele, desi are un index glicemic scazut, determina modificari la nivelul unor factori similari ca actiune cu insulina si de aici acnee. Mai mult, el contine estrogeni, progesteron, precursori de androgeni care promoveaza comedonogeneza. Produsele obtinute prin prelucrarea laptelui, precum smantana, frisca, laptele fara grasimi au o biodisponibiliate crescuta a moleculelor raspunzatoare de producerea de comedoane. Laptele este bogat de asemenea in ioduri, care accentueza explozia cosurilor. Ele au ca sursa suplimentele alimetare date animalelor pentru a le stimula cresterea si lactatia.

Acizii grasi mononesaturati determina modificari morfologice ale glandelor sebecee, modificari ce nu au fost integistrate in cazul acizolor grasi saturati. Cel mai raspunzator de lipogeneza in glandele sebacee este acidul sapienic, provenit din desaturarea acidului palmitic. Un studiu efectuat recent, de-a lungul a 3 luni care a presupus suplimentarea zilnica a alimentatiei cu acizi grasi saturati esentiali (linolenic, gama linolenic si linoleic) a evidentiat o reducere semnificativa de volum a glandelor sebacee. Administrarea de acizi grasi polinesaturat i (omega 3 si omega 6) moduleaza raspunsul inflamator. Dietele moderne asigura un nivel crescut de omega 6, acesta avand drept sursa uleiurile vegetale, atat de adaugate in alimentatie acum. Adaugarea si de omega 3 produce scaderi ale nivelului unor substante (interleukine) raspunzatoare de procesul inflamator si de producerea dopurilor care astupa, asfixiaza, glandele sebacee. Alimente bogate in omega 3 sunt cerealele, legumele si fructele proaspete, usturoiul, uleiul de masline precum si vinul in cantitate redusa. Omega 6 se regaseste in carne, uleiul de ciubotica-cucului si coacaze.

Zincul si vitamina A sunt reduse in sangele pacientilor cu acnee. Suplimentarea cu zinc reduce secretia de sebum si leziunile de acnee.

Ciocolata este probabil vedeta veterana a tuturor dietelor anti-acnee. Pacientii relatau o explozie a cosurilor la 2-3 zile dupa consumul crescut de ciocolata. Un studiu din 1969 daramase mitul ; ciocolata nu face rau. Partea proasta e ca grupul placebo a primit in locul ciocolatei batoane bogate in alte soiuri de carbohidrati care au determinat hiperglicemie si hiperinsulinemie, asa ca relevanta cu ciocolata a fost minima. Noile cercetari au gasit si explicatia pentru care ciocolata se face vinovata. Pe langa indexul glicemic crescut ea contine o serie de compusi (cafeina, serotonina) care cresc secretia de insulina si la nivel celular rezistenta la aceasta. Suplimentar, laptele din compozitie pe langa rolul sau nociv contine si aminoacizi (arginina, leucina, feni-amina) care in combinatie cu carbohidratii produc insulina.

Noile cercetari au punctat un moment istoric in evolutia teoriilor privitoare la acnee. Miturile stau in picioare sau s-au daramat. Dieta vestica a pierdut. Alimentele cu index glicemic redus, care nu fac hiperinsulinemie si ne tin departe de diabet, cele bogate in acizi grasi , mai ales omega 3, sunt reteta sigura de lupta cu cosurile



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 65815 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...
NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...


PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...
PRODUSELE APICOLE PRODUSELE APICOLE
Folosite inca din cele mai vechi timpuri si apreciate in ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii