Sunteti aici :: Sanatate » DE LA INALTIMEA TOCURILOR TALE
DE LA INALTIMEA TOCURILOR TALE

Tocurile inalte pun talpa piciorului intr-o pozitie nefiziologica, ducand la o crestere a presiunii asupra osului si tesutului moale spre partea distala a plantei. Majoritatea femeilor de 20, 30 de ani tolereaza usor dispunerea intregii mase corporale pe o suprafata redusa de sprijin, dar efortul depus nu va fi scutit de simptome ceva mai tarziu. Cu cat greutatea corporala este mai mare cu atat afectarea este mai accentuata. Apar ingrosari de tegument in zonele de presiune maxima, cunoscute sub numele de durioame, pe care cosmeticiana oricat le-ar curata ele se vor reface. Vor dispare de la sine odata cu trecerea la postura normala. Orientarea degetelor in directie caudala, spre contactul direct cu solul, asa- zisele degete in ciocan face parte din arsenalul de modificari cauzate de toc. Tensiunea la care sunt supuse genereaza dureri osoase de tipul metatarsalgiilor.
Sindromul Morton se refera la afectarea pachetului de nervi dispusi intre degetele 3 si 4. Ca urmare a iritatiei repetate, a presiunii, se dezvolta tesut in exces (pseudonevrom) dispus in jurul nervului. Apar dureri cu caracter de arsura, asemeni descarcarilor electrice in zona talpii care se inrautatesc cu timpul. Ameliorarea se obtine prin purtarea de incaltaminte anatomica si in cazurile grave, chirurgical. Nici unghiile nu sunt crutate. Creste riscul de unghii incarnate si infectie periunghiala ca urmare a traumatismului determinat de preiune. Tendonul Achliean se scurteaza cand ne inaltam pe tocuri, iar mentinerea lui in aceasta pozitie va determina modificarea ireversibila de lungime.
Alta zona de interes direct afectata de inaltimea tocurilor este coloana vertebala. Lordoza lomabara, respectiv curbura concava posterior a coloanei devine si mai accentuata. Acesta duce in timp la modificari prin tasare de vertebre si micsorare a spatiilor intervertebrale. Musculatura toraco-lombara este pusa in tensiune si poate cauza contracturi dureroase a caror cauza pentru moment este dificil de diagnosticat. Tasarile de coloana vertebrala afecteaza ramurile nervilor care isi au aici originea generand mai departe parestezii, dureri atroce (sciatica) dispuse la nivelul membrului inferior pe zona inervata corespunzatoare. Nici zona cervicala a coloanei nu scapa. Tensiunea de la acest nivel determina contractura musculaturii cefei si migrena.
Piciorul isi pierde capacitatea de a diminua orice soc pe care il poate primi la nivelul solului, acesta fiind transmis mai departe spre articulatia genunchiului. Se produc alterari in articulatia genunchiului, modificari de stabilitate, care pot degenera in artrite si modificari degenerative de tipul gonartrozei.
Intoarcerea venoasa este afectata cand piciorul este pus in tensiune. Poate ati remarcat ca picioarele sunt mult mai umflate cand le aveti intinse la inaltime. Riscul de varice si insuficienta venoasa cronica este mai ridicat.
Si nu trebuie ignorat riscul de accidente la care suntem supuse atunci cand purtam tocurile. Mai ales, la femeile afectate de osteoporoza riscul de fractura prin accidentare este urias, iar reparatia osoasa completa aproape imposibila.
Iata cateva sfaturi pentru unele dintre noi care n-ar putea concepe sa nu isi vada semenii de la inaltimea tocului :
1. Evitati sa purtati tocuri foarte inalte oricand este posibil.
2. Cumparati pantofii in a doua jumatate a zilei, atunci cand exista un deficit de intoarcere venoasa si piciorul este umflat prin acumularea de lichide in tesut. Asa veti fi sigure ca nu exista niciun motiv ca pantoful sa stranga.
3. Nu uitati cand cumparati pantofi sa ii probati cu sosetele cele mai groase cu care le-ati putea purta.
4. Incearcati atat dreptul cat si stangul intrucat exista variatii fiziologice de marime.
5. Nu depasiti greutatea corporala normala, mai ales daca aveti intentia ca toata viata sa va cocotati in tocuri.
6. Alternati pantofii josi cu cei cu toc inalt ; macar atunci cand conduceti crutati pocioarele de inaltime.
7. Purtati ciorapi cu contentie elastica care ajuta intoarcerea venoasa si scad riscul de staza venoasa.
8. Cautati pantofi cu talpa mai groasa capabila sa absoarba o parte din socuri ; si pentru Dumnezeu luati pantofi de schimb cand stiti ca aveti program prelungit de stat la verticala si aruncati-va in tocuri doar atunci cand situatia o cere.
Dr. Ioana Simian

Acest articol a fost vizualizat de 50860 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii