Sunteti aici :: Nutritie » DE CE SA BEI CEAI VARA?
DE CE SA BEI CEAI VARA?
Vara este anotimpul in care bem multe lichide. Stim ca trebuie sa ne hidratam tot timpul, insa vara mai mult ca oricand simtim nevoia sa consumam lichide. Cand vine vorba de ceea ce bem pentru a ne racori, in minte ne vine prima oara apa, apa minerala, apoi sucurile reci, frappe-urile si undeva mai la urma ne gandim ca si ceaiul poate fi o solutie de a ne hidrata.
Fie rece sau fierbinte, ceaiul chiar este o sursa ideala de hidratare atunci cand temperatura creste peste masura si simtim nevoia sa bem ceva pentru a ne racori. Exista preconceptia gresita ca ceaiul il bei doar atunci cand esti bolnav, de aceea multe persoane nu se ating de el decat in situatiile cand sunt racite sau au gripa. Insa ceaiul, pe langa proprietatea de a hidrata organismul, are un efect revigorant si da o stare generala de bine atunci cand este consumat.
Un ceai ideal pe timp de vara este cel de menta impreuna cu o lingurita de miere si o felie de lamaie. Este bun atat cald, cat si rece daca nu agreati ideea de ceai fierbinte vara. Si ceaiul verde poate fi consumat in anotimpul cald, acesta fiind foarte racoritor, ajuta la arderea grasimilor, insa nu se consuma mai tarziu de ora 16.00, deoarece da insomnie. La mare cautare in timpul verii sunt ceaiurile de fructe: capsuni, lamaie sau fructe de padure (zmeura, fragi, afine, coacaze), acestea sunt mai acrisoare, dar revigorante si ideale si pentru copii, avand in vedere ca nu contin cofeina. Au in schimb foarte multe vitamine si minerale. Uitati-va pe lista de ingrediente atunci cand cumparati ceai, deoarece multe din cele din comert contin coloranti. Plafarul este o optiune mai sigura atunci cand vine vorba de ceaiuri naturale.
Consumul de ceai poate fi de ajutor vara pentru persoanele care se confrunta cu excesul de transpiratie. Din frunzele de nuc uscate si maruntite se pot face infuzii (o lingurita de ceai la o cana de apa), fiind considerate foarte eficiente impotriva transpiratiei. De asemenea, frunzele de salvie au aceleasi proprietati consumate sub forma de infuzie. Recunoscute pentru efectele lor antisudorifice sunt si scoarta de salcie si scoarta de stejar din care se fac ceaiuri.
Alte beneficii ale ceaiului
Ultimele cercetari medicale au aratat ca aceasta bautura straveche are potentiale puteri de vindecare ale diverselor afectiuni, de la carii la boala Parkinson. Cercetatorii cred ca beneficiile consumului de ceai se manifesta la nivelul intregului organism. Iata cateva dintre afectiunile ce pot fi vindecate sau macar cum poate fi imbunatatita starea de sanatate cu ajutorul ceaiului:
Artrita: Studiile realizate de cercetatori au aratat ca femeile in varsta care sunt bautoare de ceai sunt cu peste 60% mai putin expuse la a dezvola o artrita reumatoida decat acelea care nu consuma deloc ceai.
Densitate osoasa: Consumul de ceai regulat vreme de mai multi ani ajuta la mentinerea unor oase puternice.
Cancer: S-a descoperit ca extractul din ceai verde inhiba cresterea celulelor canceroase ale vezicii urinare. Alte studii sugereaza ca ceaiul verde protejeaza impotriva dezvoltarii cancerelor de stomac si esofagiene. Cercetatorii speculeaza ca polifenolii din ceai pot inhiba anumite mecanisme care duc la dezvoltarea cancerului. Ceaiul verde si cel negru au fost creditate ca avand puteri de inhibare a cancerului.
Raceala: Destul de putin consumat la noi in tara, insa ceaiul negru este recunoscut pentru efectele sale pozitive atunci cand ne confruntam cu o raceala. Intr-un studiu recent, s-a aratat ca oamenii care faceau gargara cu extract de ceai negru de doua ori pe zi aveau o imunitate mai crescuta impotriva racelii, fata de oamenii care nu faceau gargara cu acest tip de ceai.
Afectiuni ale inimii: Consumul a mai mult de doua cani de ceai pe zi scade cu pana la 44% riscul decesului din cauza unui atac de inima. Ceaiul este bogat in flavonoide si alte substante care sunt asociate cu reducerea riscului de a avea atacuri fatale de inima.
Hipertensiune arteriala: Iubitorii de ceai pot fi surprinsi sa afle ca bautura lor favorita mai are inca un beneficiu asupra sanatatii: controlul presiunii sangelui. Consumul a jumatate de cana de ceai verde sau ceai oolong pe zi reduce riscul de hipertensiune arteriala cu peste 50%.
Ce contine ceaiul?
Cele mai multe substante continute de ceai sunt flavonoidele- o grupa de antioxidanti ce se gasesc in multe plante. Antioxidantii scapa organismul de radicalii liberi. Ceaiul contine fluoride care intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului. De asemenea, aceasta bautura contine minerale si vitamine in functie de ce fel de ceai este vorba.
Nu va feriti sa consumati ceai pe timp de vara, ba chiar puteti inlocui o ceasca de cafea cu una de ceai, beneficiile sunt multiple, pe langa efectele de revigorare si hidratare atat de necesare in anotimpul calduros.
Elena Ciucu

Acest articol a fost vizualizat de 49329 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...

Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...

Dislipidemiile reprezinta modificari cantitative sau calitative ale fractiunilor lipidice in ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii