Sunteti aici :: Sanatate » CUM SCAPI DE CELULITA?
CUM SCAPI DE CELULITA?
Desi nu este inca vara, prin urmare celulita nu este deocamdata o problema cruciala, m-am hotarat sa scriu acest articol ca sa explic ce inseamna si cum se poate lupta cu acest "dusman" care ne strica zilele de vara si nu numai. In primul rand vreau sa atrag atentia ca celulita nu implica numai aspectul estetic, ci este in primul rand un semnal de alarma, o problema de sanatate, un semn ca organismul nostru nu primeste ceea ce are nevoie. Aparitia celulitei demonstreaza o disfunctie a schimbului de substante in organism, un dezechilibru la nivelul corpului nostru. Prin urmare celulita ar trebui sa ne preocupe nu numai cand vrem sa imbracam o fusta scurta. Trebuie sa fim constiente ca aparitia acestei manifestari inestetice inseamna ca facem greseli in ceea ce priveste alimentatia si intretinerea fizica.
Ca sa putem sa luptam cu "dusmanul" trebuie ca mai intai sa-l cunoastem si sa-i aflam punctele slabe. Celulita poate fi definita ca o alterare a tesutului conjunctiv ca urmare a acumularii de grasimi in adipocite (celulele tesutului gras). Prin acumularea grasimilor in adipocite (pot depozita de 50 de ori mai multe grasimi decat in mod normal) se produce tulburarea circulatiei sangvine si limfatice, care determina un aport de oxigen scazut la acest nivel si, de asemenea, acumulare de substante toxice si apa care determina aspectul atat de urat al "cojii de portocala".
Acum, dupa ce am aflat ce insemna celulita, trebuie sa identificam si factorii care duc la aparitia ei. Putem aminti factorul genetic pe care nu avem cum sa-l influentam, dereglarile hormonale (este implicat mai ales metabolismul estrogenilor), stresul (determina hipersecretie hormonala), alimentatia gresita, sedentarismul, fumatul, cafeaua, alcoolul. "Exploziile hormonale" (descarcari masive de hormoni sexuali) sunt un factor determinant major al aparitiei celulitei, fiind cunoscut faptul ca celulita debuteaza la pubertate (12%), dupa consumul de anticonceptionale orale (25%), in timpul sau dupa sarcina (20%) sau la menopauza.
Se disting 4 stadii de formare a celulitei. Stadiul I (celulita flasca) este caracterizat prin urmatoarele: scaderea tonusului pielii, tesutul celular subcutanat devine mai putin compact, pliu cutanat elastic, suprafata pielii e aparent neteda, dar, daca e stransa in pliu se evidentiaza aspect de "coaja de portocala". Pentru stadiul II (celulita compacta) este caracteristica aparitia depunerilor grasoase la nivelul coapsei supero-externe, feselor si abdomenului. In acest stadiu pliul cutanat este mobil, se simte un turgor plin, apar denivelari vizibile ale tegumentelor. Microscopic adipocitele se hipertrofiaza (cresc in volum), spatiul dintre celule scade, apar dificultati de microcirculatie. Stadiile III si IV (celulita fibroasa) aduc adevaratele probleme din punct de vedere estetic:apar depuneri masive, cu aspect de "valuri", celulele se depoziteaza sub forma de noduli, apar tulburari de sensibilitate, pielea e dureroasa la atingere. In acest stadiu adipocitele pot fi marite de volum de pana la 50 de ori, apar modificari semnificative de circulatie limfatica si microcirculatie care duc la oxigenare defectuoasa si retentie masiva de apa si toxine si determina, de asemenea, aparitia de vergeturi si venectazii.
Dupa ce ne-am informat, acum sa invatam cum sa combatem celulita ca sa putem scapa de aspectul neplacut. Obiectivele tratamentului sunt urmatoarele: stimularea catabolismului, favorizarea microcirculatiei, stimularea eliminarilor si restructurarea tesutului conjunctiv afectat. Secretul diminuarii celulitei consta intr-o combinatie de trei elemente distincte: o dieta riguroasa, exercitiu fizic si diverse tehnici de masaj specifice.
In ceea ce priveste dieta exista produse si combinatii de alimente interzise si, pe cealalta parte, alimente recomandate. Trebuie evitate cu desavarsire alcoolul, cafeaua, bauturile acidulate. Trebuie sa consumam o cantitate mare de lichide (preferabil apa cu lamaie, diverse ceaiuri din plante sau sucuri naturale) si putina sare (ca sa impiedicam retinerea apei in organism). Atunci cand ne-am hotarat sa scapam de celulita putem incepe cu o dieta de detoxifiere a organismului, care sa asigure conditiile propice pentru telul nostru. Dieta de detoxifiere are drept scop reechilibrarea metabolismului si eliminarea toxinelor. De baza in aceasta cura sunt fructele, legumele si sucurile naturale consumate in cantitati mari. Dupa ce am detoxifiat organismul si l-am pregatit pentru lupta cu celulita putem trece la un regim mai putin riguros, echilibrat, care sa permita efectuarea exercitiilor fizice sustinute, ce sunt o conditie esentiala a terapiei anticelulitice.
Dieta trebuie sa fie bogata in proteine pentru a pastra tonusul muscular si a consolida structura tesutului conjunctiv. Fructele si legumele in cantitati mari din dieta de detoxifiere trebuie mentinute. Lipidele trebuie administrate in cantitate scazuta, predominant cele nesaturate. Glucidele rafinate trebuie sa lipseasca din alimentatie. De asemenea, trebuie evitate cu orice pret anumite combinatii de alimente, cum ar fi carne cu paine, cartofi sau paste. Ar fi bine sa consumam cat mai multe fibre (din fructe si legume proaspete mai ales). Si aportul de vitamine trebuie crescut: vitamine B (oua, carne de pui si vita), vitamina E care previne imbatranirea pielii (somon, migdale, masline), vitamina C care mentine structura colagenului pastrand astfel elasticitatea pielii (citrice, rosii, patrunjel, capsune, ardei gras). Ne este folositor sa consumam si alimente bogate in beta-caroten (morcov, rosii, spanac) impiedicand astfel actiunea nociva a razelor ultraviolete.
Din punctul de vedere al exercitiului fizic este utila orice forma de miscare, cu conditia sa fie un efort constant si sustinut (cel putin 3 sedinte pe saptamana avand fiecare o durata de cel putin 40 minute).
Masajul contribuie la stimularea circulatiei limfatice. Se realizeaza cu creme termice si uleiuri de masaj cu ingredienti activi care actioneaza in profunzime. Masajul poate fi realizat la domiciliu cu o perie rigida pentru a stimula circulatia si apoi cu creme si uleiuri specaiale sau poate fi realizat in saloanele profesionale.
Alte metode de tratament mai sunt si impachetarile anticelulitice si electrostimularea musculara.Impachetarile anticelulitice se fac in saloanele specializate si aduc urmatoarele beneficii: imbunatatesc circulatia, elimina toxinele si excesul de lichide, netezesc pielea si ii imbunatatesc textura. Electrostimularea determina intarirea musculaturii si imbunatatirea circulatiei.
Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa aplicam toate aceste "arme" pentru a scapa de "dusmanul" inestetic care ne amaraste zilele de vara si nu numai.
Dr. Oana Iaru

Acest articol a fost vizualizat de 60152 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Pielea poate sa fie mai catifelata daca se schimba regimul alimentar si daca se face masaj sau electrostimulare. Si unele suplimente precum celinea pot ajuta, dara fara sport si dieta nu sunt rezultate.
este foarte interesant acest articol. sustin intru totul idea cu impachetarile anticelulitice sau electrostimularea insa am ceva obiectii la acele cantitati mari de fructe si mai ales sucuri naturale !!! ATENTIE mare la fructoza pe care o contin acestea. si in al doilea rand cafeaua este recunoscuta ca fiind anticelulitica. cum sa o eliminam din dieta? tocmai ea? care poate actiona odata din interior daca o consumam si apoi in exterior daca facem impachetari cu zat!!!

Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii