Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam VARICOCELUL
CEAIURI VERSUS MEDICAMENTE
DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
LITERATURA BATE VIATA
MENIUL INTELIGENT CARE ITI PROTEJEAZA SILUETA SI SANATATEA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
GRASIMILE
SPANACUL
FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ai trecut de 30 de ani? Atunci AI NEVOIE de colagen (cu Fortigel)! Fierbinte
Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Odată...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » CUM COMBATEM HALENA

CUM COMBATEM HALENA


CUM_COMBATEM_HALENA_66274.jpgSimtiti adesea un gust rau in gura? Ati observat ca limba va este acoperita de un strat albicios? Vi se usuca gura adesea? Vi s-a intamplat ca cei din jur sa nu discute cu voi la distante mai mici de jumatate de metru? Sau sa va ofere tot mai des o guma de mestecat? Atunci s-ar putea sa suferiti de o afectiune larg raspandita, care este pe cat de nedureroasa, pe atat de neplacuta. Care va poate afecta viata personala, activitatea profesionala sau va poate stirbi increderea si respectul de sine. Ati ghicit, este vorba de halena. Nu sunteti singurii care va confruntati cu aceasta problema. Procentul celor care sufera de respiratie urat mirositoare este de peste 25% din populatie.


Halena - cum, unde, de ce?


Mirosul fetid al respiratiei se datoreaza unor compusi volatili ce contin sulf (hidrogen sulfurat, mercaptani), formati prin descompunerea microbiana a resturilor alimentare din cavitatea bucala. Halena poate fi episodica, disparand dupa consumul de alimente sau in urma folosirii apei de gura. In schimb, la unele persoane halena este o afectiune cronica, devenind o problema majora de incredere in sine, in relatiile cu cei din jur si in cariera. O persoana simte cu dificultate mirosul propriei respiratii deoarece mirosul e primul simt care se adapteaza; asadar, organismul se obisnuieste cu propriul miros, deci si cu cel al propriei respiratii, fie el si unul fetid.


In cele mai multe cazuri originea halenei este chiar in interiorul cavitatii bucale, putand fi semnul unor afectiuni stomatologice de variata gravitate (de la carii si pana la stomatite). De cele mai multe ori, insa, halena e cauzata de o igiena orala precara. Lipsa unei igiene corespunzatoare duce la dezvoltarea bacteriilor anaerobe in cavitatea bucala, mai ales in spatiile cu putin oxigen: intre dinti, la baza limbii, sublingual. Aceste bacterii produc in urma proceselor metabolice compusii cu sulf care dau respiratiei mirosul neplacut.


Peste igiena bucala deficitara se suprapune adesea un alt obicei direct responsabil pentru aparitia halenei: fumatul. Gudronul si nicotina din fumul de tigara se acumuleaza pe dinti si pe limba, determinand uscarea mucoasei bucale. Cantitatea redusa de saliva va determina o aparare deficitara in fata bacteriilor, datorita alterarii valorii pH-ului optim pentru apararea anti-infectioasa si datorita nivelului scazut de lizozim (substanta cu rol antibacterian continuta de saliva).


Nici afectiunile din sfera ORL nu ne scutesc de aparitia halenei. Infectiile faringo-amigdaliene produc un exudat mucopurulent in fundul gatului, care cauzeaza deseori o respiratie urat mirositoare. De asemena productia nazala excesiva de mucus, care se scurge prin nazofaringe in cavitatea bucala, reprezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Halena mai e intalnita in xerostomie. Aceasta reprezinta uscaciunea gurii si apare in deshidratare, dupa consumul anumitor medicamente si in somn. De aceea halena e mai accentuata dimineata la trezire. Explicatia rezida in rolul antimicrobian al salivei. Exista si situatii patologice cu xerostomie, cum ar fi sindromul Sjogren, caracterizat prin uscaciunea mucoaselor bucala si conjunctivala, care se manifesta prin halena si usturimi oculare.

O alta cauza e reprezentat de afectiunile stomatologice. De la o banala carie neglijata la un granulom, de la o gingivita pana la un abces dentar, toate acestea contribuie la aparitia halenei, datorita infectiei cu bacterii anaerobe din cavitatea bucala. O alta infectie, de data aceasta fungica, nu bacteriana, responsabila pentru respiratia fetida este cea mai cunoscuta micoza, candidoza orofaringiana.


Numeroase situatii patologice din sfera digestiva pot cauza aparitia halenei. Boala de reflux gastroesofagian, caracterizata prin pirozis (arsuri pe piept) si regurgitatii acide, este una din ele. Aceleasi regurgitatii pot aparea si in hernia hiatala. O alta cauza e reprezentata de diverticulii esofagieni sau de diverticulul Zencker, in care resturile alimentare stagnante intra in proces de putrefactie si determina fetiditatea respiratiei. Tot prin ingreunarea sau imposibilitatea progresiei alimentelor apare halena si in afectiuni mai grave, cum ar fi cancerul esofagian sau cancerul gastric.


Nici procesele patologice din sfera pneumologiei nu sunt lipsite de manifestari ce cuprind modificarea mirosului respiratiei. Infectiile pulmonare necrozante (abcesul pulmonar, gangrena pulmonara) sau supuratiile bronhopulmonare (bronsiectaziile) se caracterizeaza prin halena extrem de fetida datorita concentratiei mare de germeni anaerobi situati in colectiile purulente din parenchimul pulmonar.


De multe ori halena e un instrument medical util in diagnosticul anumitor afectiuni subiacente:


- diabetul zaharat: halena cu miros de mere verzi (halena acetonemica) deoarece incapacitatea celulelor de a utiliza glucoza determina folosirea ca sursa de energie a acizilor grasi, care in urma arderii duc la formarea de corpi cetonici (dintre care acetona e volatila si se elimina prin respiratie)

- insuficienta hepatica cronica: halena cu miros de sulf (foetor hepatic) datorita capacitatii de detoxifiere hepatica reduse sau absente

- insuficienta renala cronica: halena cu miros amoniacal (halena uremica) deoarece rinichii compromisi nu mai pot epura organismul de produsii de excretie (uree, amoniac)

Exista si cauze "benigne" ale respiratiei urat mirositoare. Halena poate trada o alimentatie bogata in substante cu mirosuri intense (usturoi, peste, ceapa, branza) sau in produse bogate in sulf (oua). Astfel de alimente consumate in mod frecvent pot fi simtite in respiratie pana la 72 de ore de la ingerarea lor. Ele sunt procesate de echipamentul enzimatic digestiv si absorbite in torentul sanguin, de unde sunt transportate pana la nivelul plamanilor. De aici se elimina pasiv in timpul expirului.


O situatie fara scapare? Deloc!


Asadar, halena persistenta poate ascunde o serie larga de boli, care prin rezolvarea lor vor duce si la disparitia respiratiei fetide. De aceea e necesara o vizita la medic, in principiu la stomatolog, pentru ca cele mai multe cauze ale halenei rezida in interiorul cavitatii bucale. Daca oricare din aceasta pleiada de afectiuni organice este exclusa, singura cauza a halenei este igiena orala, mai bine spus lipsa ei. Pacientul trebuie instruit cu privire la aplicarea unei rutini zilnice de curatare a cavitatii bucale. Dintii trebuie curatati dimineata, seara si dupa fiecare masa, in mod corect, pe fiecare parte a lor, cu miscari dinspre gingie inspre dinte. E esentiala folosirea atei dentare, pentru indepartarea resturilor alimentare cantonate in locuri in care periuta de dinti nu ajunge. Nu uitati ca placa bacteriana se depune si pe gingii, si pe obraji, si mai ales pe limba, asadar ocupati-va de igiena intregii guri. Se poate folosi si apa de gura, dar e mai putin eficace decat un periaj corect al intregii cavitati bucale. E de preferat sa se foloseasca sub forma de gargara, dupa periajul dintilor, obrajilor si al limbii. Igiena orala corecta necesita obligatoriu vizite periodice la stomatolog, cel putin doua pe an, pentru combaterea timpurie a potentialelor afectiuni dentare si gingivale.


Cel mai bun mecanism de aparare impotriva halenei e...saliva, deoarece protejeaza impotriva dezvoltarii florei bacteriene in exces. De aceea e importanta mentinerea unei bune hidratari a organismului, pentru a impiedica scaderea cantitatii de saliva. Guma de mestecat e si ea utila, nu doar datorita aromei placute, ci si datorita stimularii secretiei salivare. Consumati multe lichide, legume si fructe proaspete si evitati tutunul, excesul de cafea si alcool. In plus, puteti ocoli cu usurinta tulburarile digestive de tipul constipatiei sau hiperaciditatii gastrice prin aportul crescut de fibre, evitarea prajelilor si a condimentelor in exces.



Aura Apostolescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 121032 ori.



Ai trecut de 30 de ani? Atunci AI NEVOIE de colagen (cu Fortigel)!

2 Iunie 2025

Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen scade, ceea ce poate duce la pierderea elasticității pielii, apariția durerilor articulare și fragilizarea sistemului musculo-scheletic. Suplimentarea cu colagen devine astfel un aliat important pentru menținerea mobilității și aspectului tânăr al pielii.

Collagen cu Fortigel® de la Cosmopharm este un produs special formulat cu peptide bioactive de colagen, susținute de studii clinice. Fortigel® este o formă brevetată de colagen hidrolizat, recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula regenerarea cartilajului articular și de a reduce disconfortul la nivelul articulațiilor. Spre deosebire de alte forme de colagen, Fortigel® are o absorbție ridicată și acțiune direcționată exact acolo unde e nevoie. Administrat constant,

Collagen cu Fortigel® poate contribui la menținerea sănătății articulare, la prevenirea leziunilor și la susținerea performanței fizice, mai ales în cazul persoanelor active sau care suferă de uzură articulară. În plus, aduce beneficii și pielii, unghiilor și părului, completând un stil de viață echilibrat. Este o alegere inspirată pentru oricine dorește să prevină semnele îmbătrânirii și să se bucure de o mobilitate mai bună, zi de zi.


Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Articole din aceeasi categorie

PSORIAZISUL PSORIAZISUL
Psoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida ...
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
In urma cu cel putin o suta de ani, femeile ...


CUM SA TRAIM MAI BINE CUM SA TRAIM MAI BINE
Titlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce ...
TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI
"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 8 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii