Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SERVICII CONSULTANTA IN NUTRITIE, SCADERE SI CRESTERE IN GREUTATE, ANTRENAMENT, SUPLIMENTE NUTRITIVE, NUTRITIE SPORTIVA
CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT
REGIMURILE DE SLABIRE CU PUTINI CARBOHIDRATI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
L-carnitina
UN EXERCITIU PENTRU TONIFIEREA MUSCHILOR TRUNCHIULUI
SUCCES DAY, FLP 2007
Flexii concentrate
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI

SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI


Am sa incerc sa fac putina lumina in acesta problema care framanta multi culturisti, fapt pe care am avut ocazia sa-l constat si pe pagina de consultanta on-line, unde am primit destul de multe intrebari privind potentialele efecte secundare ale administrarii indelungate a creatinei. Vreau sa precizez ca pe tot parcursul acestui articol ma voi referi la consumul in dozele recomandate si nu la abuzul de creatina. Care sunt dozele recomandate? S-a ajuns la urmatorul consens: in faza de incarcare (primele 5-7 zile) 20 grame/zi, apoi 5 grame/zi. Atentie, aceste valori se refera la substanta creatina monohidrat si nu la un produs gen Mass Forte Creatin R, unde creatina reprezinta un anumit procent. Exista efecte secundare in cazul administrarii creatinei pe o perioada scurta? S-au facut mii de studii privind siguranta acestui supliment nutritiv. Au fost raportate ocazional cateva efecte secundare dintre care as aminti disconfort gastric (adica o senzatie neplacuta in abdomen), crampe musculare, diaree si deshidratare. Aceste efecte secundare pot fi prevenite sau reduse printr-un consum adecvat de apa in perioada cand se administreaza creatina.

Este important sa intelegeti ca nivelele diversilor hormoni ai organismului nu sunt afectate de consumul de creatina. Inseamna ca nu este posibil ca modificarile de dispozitie (psihica) sau manifestarile dermatologice sa fie produse de ingestia creatinei. Diferentele ce exista intre indivizi reprezinta un alt aspect de care trebuie sa fiti permanent constienti. Este adevarat ca 95% dintre oameni suporta bine creatina, dar poate ca tu ai nesansa sa te numeri printre cei care dezvolta intoleranta (cel mai frecvent manifestata prin tulburari digestive). In acest caz, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa renunti la creatina, fiindca exista multe tipuri de suplimente, si in mod sigur vei gasi unul care sa ti se potriveasca.Exista efecte secundare in cazul administrarii indelungate a creatinei? Aceasta este cel mai discutat si disputat aspect. Problema este ca nu s-au facut foarte multe studii de durata. Lipsa de informatii clare si verificabile a dat nastere la tot felul de speculatii si controverse. Cei mai multi oameni de stiinta au cazut de acord ca adminstarea creatinei in dozele normale, chiar pe perioade lungi (ani de zile), teoretic nu ar trebui sa fie insotita de efecte secundare. Nu spun ca nu ar exista studii efectuate, insa putine dintre acestea respecta rigorile stiintifice necesare validarii datelor obtinute. Oricum, ca sa nu va tin in suspans: verdictul este pozitiv, cu alte cuvinte sunt sanse mari ca intr-o buna zi creatina sa fie declarata oficial, cu surle si trambite "fara nocivitate pe termen lung".

Ar mai fi un aspect care nu trebuie pierdut din vedere: vorbim aici despre creatina pura. In procesul tehnologic apar tot felul de subprodusi (produsi de reactie intermediari), care intr-adevar sunt nocivi pentru organism. Daca creatina nu este de calitate, adica cu puritate mare, atunci ar putea deveni nociva chiar si la doze reduse luate pe termen scurt. Apropo de studii, in noiembrie 1999, in cadrul Intalnirii Anuale a Colegiului American de Medicina Sportiva au fost prezentate doua lucrari referitoare la utilizarea pe termen lung a creatinei de catre Departamentul de Nutritie Sportiva a Universitatii Memphis*. Dupa o perioada de 9 luni de administrare neintrerupta (5 g/zi) nu s-a constatat nici o modificare a parametrilor fiziologici ai functiei renale, a enzimelor hepatice sau musculare, comparativ cu loturi de atieti care nu au consumat creatina.

Unele studii au aratat ca administarea creatinei poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si a diabetului de tip 2. S-a constatat ca dupa o cura de 50 de zile de creatina, grupul studiat a inregistrat o reducere cu 22% a nivelului de VLDL-colesterol si cu 23% a nivelului trigliceridelor (acestia sunt factori de risc pentru bolile cardiace si diabet). Deci, poate fi garantata siguranta consumului de creatina? Bineinteles ca nu. Apropo de asta, americanii au o gluma: exista doar doua certitudini (garantii) in viata - moartea si impozitele :)). In mod ideal, decizia de a lua sau nu creatina ar trebui luata impreuna cu medicul (de familie...). Totusi cei mai multi medici nu cunosc in amanunt problema (si nu ii condamn pentru asta, fiindca pregatirea de baza a unui medic se refera la tratarea unui om bolnav si nu la un individ sanatos care vrea sa ia o anume substanta cu scopul ameliorarii performantelor fizice); ei vor fi tentati sa judece problema dupa informatiile pe care le-au acumulat in facultate: creatina pe care organismul nu o poate utiliza, fie fiindca nu are nevoie, de exemplu in cazul individului sedentar care nu necesita suplimentare, fie in cazul abuzului la sportiv va fi metabolizata si excretata ca creatinina, fapt care solicita in principal rinichii, dar si ficatul. De ce ar trebui discutat cu medicul? Fiindca o afectiune preexistenta la nivel renal sau hepatic contraindica folosirea creatinei ca supliment.Ca sa tragem o concluzie: nu exista dovezi precum ca administarea in doze normale pe termen lung a creatinei ar fi insotita de efecte secundare, dar nici nu exista o certitudine demonstrata stiintific in favoarea unui procent de siguranta de 100%. Subiectul ramane deschis.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 114492 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii