Sunteti aici :: Nutritie » CIUPERCILE
CIUPERCILE
De mii de ani culturile estice au recunoscut si folosit valoarea ciupercilor pentru intretinerea sanatatii. Ciupercile au fost apreciate de mult ca o sursa bogata de nutrienti. Adesea introduse in categoria legumelor ele au atributele nutritive ale acestora insa si unele atribute nutritive intalnite la carne, fabaceae (fasole, mazare etc.) si la unele cereale. Ciupercile au o valoare calorica mica, nu contin grasimi si coleserol, au un nivel scazut de sodiu, si totusi ne ofera o gama importanta de nutrienti, incluzand, seleniumul, potasiul, vitaminele B2, B3, D si multe altele.
De multe ori ciupercile sunt trecute cu vederea, necunoscand faptul ca ne ofera o cantitate insemnata de nutrienti. Ele sunt o sursa importanta de vitamine apartinand grupului B-complex, incluzand B2 (riboflavina), B3 (niacina si niacinamida), acidul pantotenic, care ajuta la producerea energiei prin procesarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, avand si un rol important in functionarea sistemului nervos. Acidul pantotenic ajuta la producerea hormonilor in organism si stimuleaza sistemul nervos. Riboflavina intretine sanatatea hemoglobinei. Niacina contribuie la intretinerea pielii si asigura o functionare buna a sistemului digestiv si a celui nervos.
Cand doriti un meniu care sa maximizeze aportul de vitamina D, luati in cosiderare ciupercile. Ciupercile sunt exceptia de la regula conform careia alimentele de origine vegetala nu contin vitamina D.
Consumul lor ne ofera si o sursa insemnata de substante utile:
- Seleniul (este un mineral care protejeaza celulele corpului de la anumite leziuni care ar putea provoca boli ale inimii, cancer si diferite boli asociate imbatranirii. S-a descoperit ca fiind benefic sistemului imunitar mai ales la barbati. Seleniumul se gaseste in multe alimente de origine animala dar ciupercile sunt printre alimentele cu concentratia cea mai mare a acestui mineral; o veste buna pentru vegetarieni care au o sursa limitata de selenium.),
- L-Ergotioneina (un antioxidant natural care ajuta de asemene la protejarea membranelor celulare de atacul radicalilor liberi si protejand ADN-ul de daune.),
- Cuprul (ajuta la regenerarea hemoglobinei si astfel la mentinerea unei bune oxigenari a corpului; intareste oasele si sistemul nervos.),
- Potasiul (un mineral important pe care multi nu il consuma intr-o cantitate suficienta, ajuta la mentinerea echilibrului normal la fluidele si mineralele din corp. Ajuta la contolarea tensiunii arteriale. Are de asemenea un rol important in functionarea normala a celulelor nervoase si musculare, deci si a inimii. Ciupercile contin intre 98 si 376 mg de potasiu la 84 g ciuperci, ceea ce acopera intre 3 si 11% din cantitatea zilnica necesara),
- Beta-glucan (se gaseste in numeroase specii de ciuperci. Are efect stimulant asupra imunitatii, contribuie la rezistenta fata de alergii si poate interveni si in anumite procese psihologice relationate metabolizarii grasimilor si zaharurilor de catre corpul uman.
Ciupercile sunt un aliment satios. Conform cercetarilor preliminare marirea consumului de alimente cu densitate energetica mica (adica, calorii putine in comparatie cu volumul alimentului), de exemplu ciupercile, in locul alimentelor cu densitate energetica mare, ca de exemplu carnea slaba de vita, poate fi o metoda eficienta de a reduce aportul caloric zilnic si cu toate acestea ridicandu-ne satui de la masa
Dr. Cristina Csiffo

Acest articol a fost vizualizat de 46138 ori.
Cum depasesti perioadele de stagnare in sport
15 August 2022Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele asteptate? Fie ca faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente cand stagnezi si, orice ai face, nu reusesti sa iesi din aceasta perioada lipsita de progres. Indiferent de nivelul la care te afli, poti sa treci prin astfel de situatii de cumpana, care te descurajeaza si te seaca de motivatie; cauzele pot fi numeroase, atat fizice, cat si mentale.
In acest clip vei afla ce trebuie sa faci ca sa depasesti aceste perioade de stagnare!
Beneficiile consumului de quinoa
8 August 2022Ai incercat vreodata un preparat pe baza de quinoa?
Daca nu, atunci ar trebui sa experimentezi gustul acestei pseudocereale care se consuma pe scara larga in America de Sud. Nu este un aliment-minune asa cum tind sa creada unele persoane, insa este un produs foarte hranitor, cu o multime de beneficii pentru sanatate.
In acest clip vei gasi inclusiv cateva idei de pregatire pentru quinoa!
Painea ingrasa?
4 August 2022Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?

Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...

Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii