Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam 4 ALIMENTE CARE TI-AR PUTEA SALVA VIATA
GENUFLEXIUNI PE UN PICIOR - O TEHNICA PENRU FORTA SI COORDONARE
DIETA MAYO TE SCAPA DE 10 KG IN 2 SAPTAMANI
ANDROSTENEDION - UN HORMON "IN UMBRA" TESTOSTERONULUI
Stretching - fese - teorie


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE
CUM MANCAM, ASA TRAIM
SOCIETATEA MODERNA SI ABUZUL DE STEROIZI
ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI
MASA DE CRACIUN
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » CANCERUL DE PROSTATA

CANCERUL DE PROSTATA


CANCERUL_DE_PROSTATA_10047.jpgProstata este glanda cel mai importanta din sistemul reproducator masculin. Aceasta glanda are marimea unei nuci, se afla sub vezica urinara si produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Functionarea prostatei depinde de testosteron, cunoscutul hormon sexual masculin produs de testicule.

Cancerul de prostata devine din ce in ce mai mult o problema de sanatate in viata barbatilor. Desi apare rar la barbatii cu varsta pana in 55 de ani, specialistii sunt de parere ca nu exista vreun barbat mai in varsta care sa nu aiba un "inceput" de cancer prostatic. Acest tip de cancer, de prostata, este caracterizat de o tumora ce creste lent, de cele mai multe ori fara simptome, acestea aparand doar in stadiile avansate. De aceea, majoritatea barbatilor care au cancer de prostata mor din alte cauze, nestiind uneori ca sufera si de acest tip de cancer.

Pe de alta parte, odata ce cancerul avanseaza si se extinde si la alte tesuturi, situatia ia o alta turnura. Evolutia tumorii este lenta, dar, odata ce ajunge in stadiu avansat, poate fi mortala. In stadiu precoce, cancerul de prostata poate fi tratat si vindecat si din fericire, majoritatea cazurilor sunt depistate in acest stadiu.

Cauzele cancerului de prostata

Cancerul de prostata afecteaza 4 din 5 barbati cu varsta peste 65 de ani si mai putin de 1% dintre cei cu varsta sub 55 de ani. Rareori, sunt depistate cazuri de cancer prostatic la barbati cu varsta intre 30 - 40 de ani.

De asemenea, barbatii cu antecedente de cancer prostatic in familie, sunt expusi la un risc mai mare decat ceilalti barbati.

Specialistii sunt de parere ca alimentatia joaca si ea un rol important in aparitia sau dezvoltarea cancerului prostatic. Astfel, barbatii amatori de alimente ce contin grasimi animale sau carne rosie prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta acest tip de cancer. De ce ? Pentru ca grasimile stimuleaza productia de testosteron, iar acest hormon favorizeaza cresterea tumorii.

Cancerul de prostata este mult mai des intalnit in tarile mari consumatoare de carnuri si lactate decat in tarile in care sunt preferate alimentele sanatoase, pe baza de orez, soia, legume sau pui. Iata de ce cancerul prostatic este intalnit rar in Asia, Africa si America Latina.

Medicii cunosc detalii mai mult despre ceea ce nu provoaca cancerul de prostata, decat despre ceea ce provoaca. Asadar, barbatii trebuie sa stie ca acest tip de cancer nu poate fi provocat de: viata sexuala activa, vasectomie, masturbare, circumcizie, infertilitate, infectii ale prostatei.

Simptomele

In stadiul precoce, cancerul prostatic nu prezinta niciun simptom sau vreun semnal de alarma. Dar, odata ce tumora se malignizeaza si provoaca cresterea in volum a glandei, sau, odata ce cancerul se raspandeste mai departe de prostata, apar urmatoarele simptome:
- nevoia de a urina foarte des si mai ales noaptea:
- jet urinar slab;
- incapacitatea de a porni si de a opri jetul urinar, asa cum este normal;
- durere si arsura in timpul urinarii sau al ejacularii;
- sange in urina sau in sperma.

Atentie! Acestea nu sunt simptome ale cancerului, ci ale blocajului cauzat de cresterea in volum a tumorii, nu doar la nivelul prostatei ci si al tesuturilor ce o inconjoara.

Simptomele cancerului de prostata avansat sunt:

- durerea puternica si senzatie de amorteala la nivelul pelvisului;
- durere in regiunea lombara si toracala;
- pierderea in greutate si a poftei de mancare;
- oboseala continua si aparent, fara motiv;
- greata si varsaturi.

ATENTIE! Barbatul in cauza trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, daca sufera de una sau mai multe din simptomele de mai sus, mai ales cele specifice cancerului in stadiu avansat!

Diagnosticul

Pentru a diagnostica cancerul de prostata, este nevoie de mai multe teste. Primele doua sunt tuseul rectal si analiza sangelui.

In timpul tuseului rectal, medicul palpeaza prostata, prin rect, pentru a stabili daca tesutul este modificat, este intarit sau prezinta noduli. Analiza sangelui are scopul de a depista o substanta secretata de prostata cu numele de antigen specific prostatei (ASP sau PSA).

Chiar si asa, aceste doua teste nu sunt suficiente si nici 100% sigure in depistarea cancerului prostatic. Asadar, este nevoie de un al treilea test si poate cel mai sigur: biopsia, care consta in recoltarea unui fragment foarte mic de tesut de la nivelul prostatei. Cu ajutorul biopsiei, celulele prostatei pot fi examinate microscopic.

Tipurile de tratament

1 din 2 barbati diagnosticati cu cancer prostatic au o varsta mai mare de 72 de ani. Deoarece evolutia acestui tip de cancer este de cele mai multe ori lenta, multi barbati pot muri din cauza unei alte afectiuni severe, insa nu cancerul. Asadar, multi barbati vor muri suferind si de cancer de prostata, dar nu din cauza cancerului de prostata.

In ceea ce priveste tratamentul, este bine de stiut ca pot aparea complicatii si efecte adverse semnificative. De aceea, tratamentul medicamentos s-ar putea sa nu fie chiar cea mai buna alegere.

Pentru cancerul de prostata in stadiu precoce, exista 3 tipuri de tratament:
- tratarea prin interventie chirurgicala;
- tratarea prin radioterapie;
- supravegherea permanenta a bolnavului, aceasta optiune numindu-se si "management de asteptare".

Pentru cancerul prostatic in stadiu mediu si avansat, tratamentul presupune o combinatie intre cele trei tratamente de mai sus. Totusi, exista si un al patrulea tratament: terapia hormonala, mai ales pentru barbatii in varsta sau cu cancer avansat. Chimioterapia este solutia finala, pentru cei care nu raspund nici tratamentului hormonal.

Tratamentul chirurgical

Daca tumora nu s-a extins, atunci un chirurg bun poate sa indeparteze intreaga prostata pentru o vindecare garantata. Aceasta procedura se numeste prostatectomie radicala si este o alegere buna pentru barbatii cu o stare buna de sanatate si cu varsta pana in 60 de ani, cu atat mai mult cu cat barbatii mai tineri au un risc mult mai mare de deces decat cei cu varsta peste 65 de ani.

Prostatectomia radicala presupune extirparea completa a prostatei si veziculelor seminale, adica acele mici glande care contribuie alaturi de prostata la formarea spermei.

Pentru a realiza prostatectomia, medicii trebuie sa fie extrem de siguri ca tumora nu s-a extins si in afara glandei. Daca totusi, tumora s-a extins la nodulii limfatici, atunci bolnavul are sanse mici de vindecare in urma unei operatii chirurgicale. Medicul va inlatura orice suspiciune printr-o procedura numita limfadenectomie pelvina, in care nodulii sunt indepartati iar ganglionii sunt examinati la microscop pentru a afla daca prezinta sau nu celule canceroase. Daca nodulii sunt afectati, atunci medicul va renunta la interventia chirugicala.
Mai presus de toate, alegerea unui anumit tip de tratament depinde de decizia pacientului, care este cel mai in masura sa decida, bineinteles, in urma sfatului medicului si familiei.

Pentru a alege una din formele de tratament, trebuie sa se tina cont de:
- varsta barbatului in cauza;
- existenta unor alte probleme de sanatate, chiar serioase asa cum sunt afectiunile cardiace, ce i-ar putea pune viata in pericol in urma unei interventii chirurgicale sau unui anumit tratament;
- preferinta pacientului, care, in urma informatiilor primite de la medic, poate sa decida inceperea sau amanarea tratamentului;
- temerile cu privire la efectele adverse si complicatiile presupuse de tratament. Cele mai importante astfel de efecte si complicatii afecteaza viata de zi cu zi si sunt: disfunctia erectila si incontinenta urinara.



Raluca Cristea

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 69576 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...
CUM PREVENIM RAHITISMUL CUM PREVENIM RAHITISMUL
Deoarece rahitismul este o sperietoare pentru multe mamici, o sa ...


BOALA FIBROCHISTICA MAMARA BOALA FIBROCHISTICA MAMARA
Orice disconfort la nivelul sanilor ne alarmeaza sau cel putin ...
AMBITIA ELIMINA CELULITA AMBITIA ELIMINA CELULITA
Voi incepe prin a enumera cateva semne fundamentale ale celulitei, ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii