Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Hrana si activitatea fizica
Extensia soldului la aparat
DESPRE STRES... NUMAI DE BINE?
Apa
TESTUL DE EFORT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EXERCITII PENTRU UMERI FRUMOSI
Falemi Nana (jucator de fotbal)
CSID - Solutia unui meniu echilibrat
CELE 10 ALIMENTE CARE SPULBERA GRASIMEA
Cafeina
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » APORTUL OPTIM DE PROTEINE

APORTUL OPTIM DE PROTEINE


Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit aportul minim de proteine necesar supravietuirii la aproximativ 0,6 grame pentru fiecare kilogram de greutate corporala (kgc). Sportivii, in special cei care se antreneaza puternic, cum sunt culturistii au nevoie de un aport proteic mai mare decat aportul optim recomandat oamenilor care nu fac sport, pe de-o parte fiindca vrand-nevrand o fractiune din proteinele organismului sunt degradate in timpul efortului fizic, si pe de alta parte fiindca suportul dezvoltarii masei musculare este reprezentat de proteine.

Chiar daca unora dintre voi li se vor parea banale aceste notiuni, m-am gandit sa va ofer un instrument simplu pentru calcularea necesarului de proteine raportat la greutatea corporala. Deoarece am constatat ca multi dintre cei care imi scriu pe pagina de consultanta nu stiu acest lucru, as vrea sa va atrag atentia ca aceste cifre nu se refera doar la proteinele din suplimentele nutritive, ci la intreg aportul pentru o zi, adica alimente si suplimente. Concentratia de proteine dintr-un aliment o gasiti in tabele speciale, unde este raportata la 100 g de produs. De asemenea, va atrag atentia ca suplimentele nutritive au diverse concentratii de proteine, lucru la care trebuie sa fiti atenti cand calculati.

In tabelul urmator se gasesc valorile minime ale aportului (daca va aflati in aceasta zona, nu aveti nici o sansa sa cresteti in masa musculara), valorile optime - recomandate celor care fac culturism la nivel de amator (limita inferioara este mai potrivita pentru cei care fac culturism pentru intretinere, iar limita superioara pentru cei care doresc sa isi dezvolte masa musculara) si valorile recomandate culturistilor de performanta (sau celor care si-au propus sa arate ca un culturist de performanta).

Nu cred ca mai este nevoie sa va amintesc sursele alimentare cele mai valoroase in proteine, adica laptele (proteina din zer si caseina) si lactatele, ouale, carnea, pestele, soia, orezul, fasolea.

Dezvoltarea spectaculoasa a industriei suplimentelor nutritive a schimbat optica asupra alimentatiei in culturism. Constat ca multi dintre cei care abia au trecut de 2-3 ori pragul unei sali sunt mai interesati ce supliment sa foloseasca, decat sa afle cum trebuie sa lucreze corect sau ce sa manance. Suplimentele nutritive au rolul lor foarte important in culturism, totusi nu trebuie uitat ca "formula" dezvoltarii masei musculare ramane triada: antrenament cu greutati + alimentatie + odihna.

O alta problema pe care si-o pun multi dintre cei care intentioneaza sa foloseasca suplimente, mai ales concentrate proteice este eventualitatea efectelor secundare. Ratiile hiperproteice, cum sunt cele folosite de culturisti pot intr-adevar provoca tulburari functionale hepatorenale, insa numai la persoanele care nu asociaza acest consum ridicat de proteine cu un efort fizic pe masura. Cu alte cuvinte, daca incepi si consumi concentrate proteice ca un culturist, dar nu te antrenezi decat din cand in cand sau te duci la sala si doar te faci ca lucrezi, atunci este destul de probabil sa ai probleme in timp, cu ficatul sau rinichii.

Imi permit sa citez din cartea d-lui prof. Dr. Ioan Dragan "Medicina sportiva" un paragraf edificator pentru aceasta problema: "Studiile noastre de peste 15 ani au aratat ca in conditiile in care se lucreaza corespunzator, deci aceste proteine sunt consumate, nu apar disfunctii hepatorenale nici pe timpul studiului si nici la distanta (in urmatorii 10 ani)."


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 57344 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Septembrie 2013 15:24) Vlad V. a spus

Subscriu comentariului de mai sus. :-)

(17 Aprilie 2012 16:33) Enache Laurentiu a spus

Cu riscul de a parea stupid voi intreba : Unde este tabelul la care se face referire in articol?


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii