Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MERSUL PE ROLE, BENEFIC PENTRU SILUETA
Indicele masei corporale
DECIZII RAPIDE, CARE TE SCAPA DE KILOGRAME
NU TREBUIE SA TRAIESC CU TINE, DEPRESIE!
Ioana Simian


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FITNESS & LIFESTYLE REVOLUTION - seminarii
HMB
BUDINCA DE MORCOVI
INTOLERANTA LA LACTOZA
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA

AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA


AM_SCUTIRE_LA_EDUCAT_12336.jpgDaca vei cauta in dictionarul explicativ al limbii romane ce inseamna educatia fizica, vei gasi urmatoarea definitie: "ansamblul de masuri care au ca scop dezvoltarea armonioasa a corpului, intarirea sanatatii, formarea si perfectionarea cunostintelor, deprinderilor de miscare necesare pentru munca cat si pentru activitatile sportive."

Asadar, orele de educatie fizica, sustinute in cadrul scolii, sunt menite sa ajute copiii sa devina mai constienti de organismul lor, sa-si descopere abilitatile si sa-si mentina starea de sanatate. Cu toate acestea, sunt tot mai des intalnite cazuri in care, scolari apti din punct de vedere fizic, evita participarea la orele de sport.

Marea majoritate a copiilor sanatosi au o inclinatie naturala spre miscare. Din momentul in care invata sa mearga si sa capete control asupra corpului lor, cu greu ii mai poti tine in loc. Vor sa mearga, sa alerge, sa testeze tot felul de posturi, sa se legene, sa alerge dupa minge etc. Si atunci, care ar putea fi motivele pentru care o ora ce le permite sa se manifeste, le incurajeaza dorinta de a-si consuma energia fizica, sa prezinte putin interes sau chiar sa fie privita ca pe o povara?

Tot noi, adultii, suntem responsabili

Iata cateva posibile raspunsuri pentru intrebarea de mai sus:

Targeturi prea grele

De multe ori, cursul de educatie fizica implica realizarea unor probe pentru care unii copii nu sunt antrenati sau nu prezinta abilitatile fizice necesare. Cand se pune accent pe astfel de obiective, copilul respectiv se simte frustrat, ii este rusine (mai ales intr-o etapa de varsta la care valorizarea colegilor are mare impact) sau ii este teama de consecinte.

Copiii sunt diferiti si din punct de vedere al dezvoltarii si abilitatilor fizice. Scopul orelor de educatie fizica ar trebui sa fie acela de a ajuta copilul sa-si cunoasca si accepte limitele prezente, de a-l ajuta sa-si gaseasca resurse proprii pentru a si le depasi, de a-si descoperi inclinatiile si a-si depasi inhibitiile, de a-si valorifica acele puncte forte si nu acela de a atinge un grad de performanta la o activitate. 

Motivatie extrinseca si nu intrinseca

Adesea, in scoala, atat la ora de sport cat si la restul disciplinelor, se pune accent pe obtinerea unor calificative bune si nu pe stimularea motivatiei intrinseci, pe cautarea si intarirea resurselor proprii si pe obtinerea satisfactiei personale din simpla desfasurare a activitatii. Motivatia extrinseca (calificativele) antreneaza vointa pentru o perioada mai scurta de timp decat cea izvorata din interior. Isi pierde, la un moment dat, din valoare si interes. In plus, adesea ea functioneaza ca evitare a unui aversiv ("daca nu sar cat trebuie voi obtine un calificativ slab si ma va certa mama acasa"). Si, asa cum studiile psihologice au aratat, aversivele fac dintr-o activitate sa fie mai putin placuta, atractiva, dorita.

De asemenea, prin stimularea doar a motivatiei externe, se pierde din vedere, iarasi, scopul principal al acestor cursuri: acela prin care copilul ar deveni tot mai constient de corpul sau (cu potentialul si nevoile sale). Activitatea fizica isi pierde din valoare pentru ca s-a schimbat obiectivul: daca pana acum obiectivul era placerea realizarii, in sine, a activitatii, din acest moment obiectivul este obtinerea unor note. 

Calculatorul

Da, este si el prezent in discutia noastra! Aud tot mai des parinti care se vaita: "Sta toata ziua pe calculator. Nu ii place sa se joace cu alti copii sau sa faca miscare."
Un timp exagerat petrecut pe internet sau cu jocurile pe calculator vor influenta copilul astfel incat va avea tot mai putina dorinta sa se confrunte cu provocarile realitatii. Lumea virtuala da senzatia de control, este un mediu aparent securizant si previzibil. In plus, pe calculator, copilul poate dobandi puteri pe care, in lumea reala, si le-ar dori dar nu le poate obtine (sau ar fi nevoie de un efort foarte mare). E o lume in care frustrarile sunt mai putin prezente. Acesta este un motiv important sa-si doreasca sa ramana tot mai mult acolo. Desi noua, adultilor, ne este greu sa intelegem acest lucru, sa fii copil este de multe ori frustrant pentru ca viata si dezvoltarea ta depind de altii, iti doresti sa faci multe dar pentru putine ai abilitatile necesare.
De aceea, le recomand parintilor sa gestioneze foarte bine timpul si programele pe care le pun la indemana copiilor.

Atitudinea adultilor vis-a-vis de cei care fac sport

Parintii isi doresc deseori ca orele de educatie fizica sa fie inlocuite cu cele de studiu, considerand ca celelalte discipline sunt mult mai relevante si mai importante. "La ce ii trebuie lui sport? Sa puna mana sa invete lucruri serioase!"
Exista, de asemenea, prejudecata conform careia sportivii au mai putine abilitati intelectuale. Sunt profesori care solicita sa isi tina orele lor in locul celor de educatie fizica "care au mai putina importanta."
Devalorizarea activitatii fizice de catre adulti, atrage dupa sine, treptat, aceeasi atitudine din partea copiilor.

Si totusi, are nevoie de educatie fizica
Studii recente au aratat faptul ca activitatile sportive ajuta copiii sa-si dezvolte concentrarea si stabilitatea atentiei si sa isi sporeasca abilitatile cognitive. Acei copii care au o conditie fizica buna sunt inclinati mai mult sa opereze bine cu factorii realitatii, sunt intr-un contact mai bun cu corpul lor, pot fi mai creativi si mai organizati.

Educatia fizica formeaza si aspecte precum forta vointei, disciplina, capacitatea de a planifica si de a decide in baza analizei mai multor factori si chiar de a interactiona.
Asadar, beneficiile sportului pentru copii sunt multiple. Pentru a le permite sa existe e nevoie de un grad de educatie si constientizare individuala dar si sociala a adultilor care decid asupra a ceea ce este bun sau rau pentru copiii lor.



Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia Emovere


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 22869 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR
S-au dus timpurile cand, la intrebarea locuitorilor din Brobdingnag, - ...
RATIUNE SI NE-SIMTIRE RATIUNE SI NE-SIMTIRE
Dezvaluirea inseamna foarte multe: secrete, gesturi, dezgoliri fizice sau corporale, ...


SEX, SCANDAL SI ROCK N ROLL SEX, SCANDAL SI ROCK N ROLL
Scandalurile sexuale promoveaza un album nou mai abitir ca orice ...
VIATA CA UN BUFET SUEDEZ VIATA CA UN BUFET SUEDEZ
Multa lume sustine ca, fata de extremisme, exista astazi o ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4
Pagina 4 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii