Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EXERCITIILE FIZICE NEUTRALIZEAZA STRESUL
POFTITI LA SLABIT! DIANA
BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON
NEGRESE DE POST
INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate Fierbinte
Noua carte a  doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam ALIMENTATIA IN COLECISTITA
Stretching - coapse - exercitii set 6
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
ALIMENTE ANTIAGING
ADEVARUL DESPRE GLUTEN
Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Vitaminele
Ghidul nutritiei

Vitaminele


De ce sunt considerate vitaminele - substante care nu genereaza energie si sunt necesare doar in doze foarte mici - esentiale pentru viata?
In multe cazuri raspunsul consta in structura enzimelor care sunt deosebit de importante pentru metabolismul celular. Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici, fara legatura intre ei, care indeplinesc functii specifice in organism pentru a sustine dezvoltarea si a mentine sanatatea.
Fara prezenta vitaminelor nu am putea utiliza nutrientii pe care ii ingeram. Ele sunt esentiale pentru eliberarea energiei, construirea de noi tesuturi si reglarea metabolismului.
Sunt clasificate in 2 categorii majore: hidrosolubile si liposolubile.
Vitaminele liposolubile (A, D, E si K) sunt absorbite din tractul digestiv, fiind legate de lipide. Aceste vitamine se depoziteaza in organism, de aceea aportul excesiv poate provoca acumulari toxice. Complexul de vitamine B si vitamina C sunt hidrosolubile. Se absorb din intestinul subtire, impreuna cu apa. Excesul se elimina prin urina.

Complexul de vitamine B
Initial se credea ca exista doar o singura vitamina B, dar apoi s-a constat ca exista mai multe. Printre multiplele lor functii, vitaminele B joaca rol de cofactori cadrul sistemelor enzimatice implicate in oxidarea nutrientilor si producerea energiei. Intre vitaminele din complexul B exista o interrelationare stransa, astfel incat deficienta uneia poate afecta utilizarea altora.
Unele studii au demonstrat ca suplimentarea cu vitamine din complexul B ar facilita performanta, insa multi cercetatori sunt de parere ca in lipsa unei deficiente, suplimentarea cu vitamine B nu are efecte semnificative asupra performantelor.

Vitamina C
Aceasta vitamina exista in mai multe alimente, iar deficitul poate sa apara la fumatori, persoane ce utilizeaza contraceptive orale, au suferit o interventie chirugicala sau au febra.
Vitamina C este importanta in formarea colagenului, o proteina ce se gaseste in tesutul conjunctiv, deci esentiala pentru ligamente, oase si vase de sange. De asemenea, e implicata in metabolismul aminoacizilor, sinteza unor hormoni (catecolamine) si sustinerea absorbtiei fierului din intestin. Ca si in cazul complexului B, suplimentarea cu vitamina C nu aduce beneficii notabile in privinta performantei, decat daca exista un deficit.

Vitamina E
Vitamina E este depozitata in muschi si grasime. Cel mai important rol al vitaminei E este cel antioxidant. Ea distruge radicalii liberi (molecule foarte reactive) care pot sa distruga structurile celulare si sa altereze procesele metabolice. Cea mai mare parte a oxigenului consumat in timpul efortului aerob este utilizat in mitocondrii in procesul de fosforilare oxidativa si este redus la apa. Cu toate acestea, o mica cantitate de produsi intermediari de metabolism univalenti, numiti radicali liberi, pot scapa din lantul de transport al electronilor. Productia de radicali liberi creste dupa eforturi sustinute, deoarece acestia coincid cu distrugeri oxidative ale tesuturilor, avand ca efect accelerarea aparitiei oboselii.
Fibrele musculare sunt echipate cu enzime antioxidante care servesc ca sisteme de aparare. Aportul de antixodanti prin dieta, vitamina E si betacaroten, contribuie la distrugerea radicalilor liberi, blocand efectele negative ale efortului intens.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 9790 ori.


Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei





Noutati
28 Noiembrie 2017
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate
Noua carte a  doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,

20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri