Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENTE COMBINATE PENTRU VITEZA MAI MARE
LITERATURA BATE VIATA
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
HRISCA, ALIMENT SI MEDICAMENT
FENOMENUL DIETEI ZONE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Flexii la scripete
CUM NE ANTRENAM? 10 SFATURI PENTRU INCEPATORI
ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB
CAND DISTANTA STA IN CALEA UNEI RELATII...
Genuflexiuni cu gantere
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR

VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR


VITAMINA_D_STMULEAZA_16868.jpgVitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor, in special la copii si batrani.

In componenta vitaminei D intra, ca provitamine, ergosterolul (substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale) din care se obtine vitamina D2 (ergocalciferolul) si 7-dehidrocolesterolul (precursor al colesterolului), care, prin expunerea la razele ultraviolete, se transforma in vitamina D3, naturala si animala, denumita colecalciferol. Pentru a sintetiza o cantitate adecvata de vitamina D3, este necesara expunerea la soare a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta a omului, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani. De aici deriva si necesitatea suplimentarii aportului respectiv, prin consumul unor produse alimentare bogate in vitamina D3, printre care se numara uleiul de peste, peste (somon, pastrav, ton, hering, macrou), ciuperci, galbenus si produse lactate.

Rolul vitaminei D in organism

- Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta;
- Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei ;
- Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor ;
- Asigura o functie neuromusculara normala ;
- Are rol in reglarea ritmului cardiac;
- Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii;
- Stimuleaza activitatea sistemului imunitar;
- Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism;
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale;

Necesarul zilnic de vitamina D

- Adultii au nevoie de circa 800 UI (unitati internationale) de vitamina D, in fiecare zi.
- Persoanele in varsta (peste 65 de ani) au nevoie de 1200 UI/zi.
- In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, cantitatea de vitamin D necesara zilnic este de 800 UI/zi in lunile de vara sau 1600 UI/zi in lunile de iarna.
- Pentru copii, necesarul zilnic de vitamina D este de 400 UI/zi.

Cand se impune suplimentarea vitaminei D?

In anotimpul rece, riscul de hipovitaminoza D creste, fiind necesara suplimentarea acesteia. De asemenea, persoanele care locuiesc la o altitudine mai ridicata se expun mai rar la soare in comparatie cu persoanele care locuiesc la altitudini mici. Astfel, riscul de a dezvolta diferite forme de cancer, diabet sau scleroze multiple este mai mare, motiv pentru care se recomanda administrarea de vitamina D. De asemenea, acest lucru este indicat si in caz de rahitism, osteomalacie, osteoporoza, in sarcina si in perioada de alaptare sau, in procesul de vindecare a fracturilor, in special la pacientii varstnici.

Boli provocate de carenta vitaminei D

Carenta vitaminei D duce la aparitia unor boli, printre care cele mai cunoscute sunt bolile sistemului osos. La copii, lipsa vitaminei D in organism declanseaza aparitia rahitismului, boala caracterizata prin deformari ale oaselor. In ceea ce ii priveste pe adulti, lipsa vitaminei D poate declansa aparitia unor boli precum osteoporoza, caracterizata prin subtierea si rarefierea oaselor sau osteomalacia care consta in mineralizarea osoasa deficitara, manifestata prin dureri si deformari osoase importante. Atat osteomalacia, cat si rahitismul pot fi corectate in urma administrarii vitaminei D si a calciului, la care se adauga regimul alimentar corect si expunerea la radiatiile solare. Mai mult de atat, potrivit cercetatorului american Michael Holick, absenta acestei vitamine are un rol si in declansarea altor afectiuni, printre care bolile de inima si unele tipuri de cancer. Studii epidemiologice au aratat ca un nivel scazut al vitaminei D in organism este asociat riscului mai mare de a dezvolta cancer de prostata, de colon sau de san. Insa, existenta dozei recomandate fiecarei varste reduce riscul aparitiei acestor boli.

Hipovitaminoza si hipervitaminoza D

Prevenirea hipovitaminozei D se realizeaza printr-un aport suficient de alimente bogate in aceasta vitamina, precum si prin expunerea la soare si efectuarea de cure heliomarine, indeosebi de catre copii. Persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de o expunere la soare mai indelungata fata de cei a caror piele este normal pigmentata, pentru a fabrica o cantitate suficienta de vitamina D.

Pe de alta parte, depasirea cantitatii de vitamina D recomandata zilnic duce la aparitia hipervitaminozei D care produce hipercalcemie si se manifesta, in general, prin: agitatie, anorexie, sete, greata, mancarimi, diaree si nevoia de a urina des. In stadii avansate, hipervitaminoza D duce la calcinarea ficatului, a vaselor sanguine si a inimii, precum si a plamanilor, rinichilor si stomacului.

Exista boli care contraindica administrarea vitaminei D: nefrita, litiaza renala, ateroscleroza si scaroidoza. In cazul in care este necesara administrarea acestei vitamine, este indicat sa va adresati medicului pentru stabilirea dozei corecte in functie de varsta si de patologiile existente.



Elena Diaconu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54956 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...


MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
MASA DUPA ANTRENAMENT
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii