Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DIETA ESTE MAI POPULARA DECAT EFORTUL FIZIC
EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
PIZZA
DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA
CEREALELE, BAZA ALIMENTATIEI OMULUI SANATOS


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL
Sandu Guinea
9 SFATURI DE NUTRITIE
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA
Dr. Serban Damian, sports nutritonist
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » VERGETURILE - O PROBLEMÇ? MAI MULT DECAT ESTETICA

VERGETURILE - O PROBLEMÇ? MAI MULT DECAT ESTETICA


Am avut surpriza sa fiu intrebat de foarte multi practicanti de culturism, ce sunt vergeturile si mai ales cum pot fi ele tratate. Voi incerca in acest articol sa lamuresc acesta problema destul de neplacuta si frustranta.Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile, care desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare "desirata". Se estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este destul de specific: pielea este subtiata, fina la palpare, suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac - sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii, in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetrii in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult). Uneori pot fi pruriginoase (adica produc mancarime locale).

Factorii care duc la aparitia vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuti. In cele mai multe situatii putem vorbi despre un complex de cauze favorizante. Substratul morfopatologic este reprezentat de ruperea tesutului conjunctiv, prin intinderea excesiva si rapida a pielii. Ceea ce conteaza de fapt reprezinta terenul pe care se produce acesta deteriorare structurala: tesut conjunctiv putin si de proasta calitate, ceea ce traduce o stare de nutritie deficienta si un status hipersecretor la nivelul suprarenalelor. Hipersecretia suprarenaliana poate apare patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari si late, prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cu mai putina semnificatie patologica, cum ar fi efortul fizic puternic, stari cu hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanti, stress.

Situatiile in care pot apare vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se inregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu panasamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.

Un rol important in aparitia acestor leziuni il are si bagajul genetic.Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii, fesele la gravide si obezi.Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.

Cum se trateaza?

Inca de la inceput trebuie spus ca vergeturile nu pot fi tratate, desi sunt propuse multe tipuri de tratament. Cu trecerea timpului se observa o ameliorare estetica. Cea mai radicala metoda de eliminare a vergeturilor este interventia chirurgicala. Este aplicabila in cazul vergeturilor mici, de preferinta unice intr-o zona. Se elimina pur si simplu zona lezata si se afronteaza marginile plagii chirurgicale, care se vor coase estetic. Tratamentul cu laser este util doar in cazul vergeturilor noi (rosu-violacee). Laserul distruge tesutul lezat. Pe acelasi principiu functioneaza si peelingul cu acid tricloracetic. Ultravioletele au rol cicatrizant, de aceea se folosesc pentru a grabi evolutia leziunii, catre forma alb-sidefie. Tratamentele locale au la baza retinoizii, substante care pot ameliora textura cutanata si culoarea prin remodelarea colagenului din derm si stimularea sintezei de elastina. Tratamentul este de lunga durata (3-6 luni) si are rezultate variabile. Sunt propuse tot felul de creme ce au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine (A si E, in principal), alantoina, dar eficienta lor este limitata.

Intr-o oarecare masura, aparitia vergeturilor poate fi prevenita. In primul rand trebuie evitate varitiile bruste de greutate (in ambele directii), alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine, se va evita fortarea dezvoltarii musculare in perioada de masa (in aceasta privinta steroizii predispun la vergeturi prin doua cai: prin stimularea excesiva a proceselor anabolice, cu acumulare rapida de masa musculara si prin efectul lor asupra secretiei suprarenaliene de cortizol). Se pot utiliza creme cu colagen, elastina, substante hidratante, care se aplica prin masarea zonelor predispuse, dar repet, eficienta lor este discutabila.Circula printre culturisti "mitul" conform caruia un aport crescut de zinc ar preveni aparitia vergeturilor. Desi zincul are un rol important in refacerea structurilor celulare, valoarea sa in prevenirea vergeturilor nu este mai mare decat a altor minerale. Luat in doza prea mare poate deveni toxic pentru organism.

In concluzie, daca sunteti "fericitii" posesori ai unor vergeturi, care au aparut fiindca ati reusit sa cresteti in masa musculara, eu zic sa nu va impacientati, sa va ganditi ca un fond de ten bun le mascheaza in timpul concursului, sa stabiliti pentru viitor masurile pe care trebuie sa le luati pentru a preveni aparitia altor vergeturi si, de ce nu, sa va bucurati pentru musculatura acumulata.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 121000 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii