Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PRINCIPALELE CAUZE CE DUC LA ACCIDENTARE
CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
CSID - Cateva cesti de ceai pe zi previn bolile cardiovasculare
Valori nutritionale produse zaharoase
CSID - Zaharul, inamicul numarul unu al siluetei


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Concurs Petrom
CAND PIELEA STRIGA "AJUTOR!"
SAMPANIA
CSID - Fructele in cantitati mari pot fi mai periculoase decat dulciurile
PLEDOARIE PENTRU INCALZIRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TRATAMENTUL VERGETURILOR

TRATAMENTUL VERGETURILOR


TRATAMENTUL_VERGETUR_80367.jpgVergeturile sunt leziuni ale pielii ca rezultat al deteriorarii si ruperii fibrelor elastice si a reducerii sintezei colagenului pe suprafata tesutului cutanat unde se gasesc. Vergeturile sunt de obicei leziuni liniare, care urmaresc conturul liniilor de contractie a pielii cu aspect alb-sidefiu pana la roz- violaceu. Apar cu preponderenta pe partea superioara a bratelor, pe sani, abdomen, fese, solduri, gambe.


De ce apar?

Vergeturile sunt afecciuni ale pielii _i se prezintã sub forma unor cicatrici. Corpul uman este protejat de trei cesuturi principale de piele: epidermul(stratul exterior), dermul(stratul mijlociu) si hipodermul(stratul cel mai profund). Aceste dungi se produc in stratul dermal prin intinderea excesivii a pielii, pierderii sau acumularii bruste de greutate. Aparitia lor se poate explica dilatarea vaselor mici de sange(capilarele), cauzata de distrugerea colagenului. Pot aparea ca rezultat al cresterii in greutate, de obicei in locuri unde corpul depoziteaza grasimea: abdomen, sani, brate, pulpe si fese. Pot aparea si in urma sarcinii, pe portiunile unde pielea a fost intinsa de cresterea burticii.


Glucorticoizii impiedica formarea elastinei si colagenului, raspunzatori pentru fermitatea pielii. Tesutul este sensibilizat si o data ce pielea a suferit o intindere, pot aparea rupturi in stratul dermal. Epiderma este si ea afectata si rezultatele nedorite devin din ce in ce mai vizibile.

Refacerea tesutului conjuctiv poate duce la depigmentare, printr-o productie scazuta de melanina si celule melanocite. Astfel, apar vergeturile mature de culoare alba-sidefie. Insa cauza adevarata ar fi o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale. Acestea produc hormoni glucocorticoizi, al caror nivel creste cu precadere în perioada de sarcina, la pubertate, in timpul unui efort crescut, in cazul administrarii de hormoni, a unei alimentatii necorespunzatoare, in hipoglicemie si in conditii de stres. Desi ne este greu sa admitem, vergeturile nu dispar. Ceea ce putem face este sa incercam sa le prevenim, sau sa le facem cat mai putin vizibile. Cu cat sunt tratate mai repede, cu atat aparitia lor este mai diminuata .

La cine apar?

Majoritatea adolescentilor sunt afectati de aparitia vergeturilor. In aceasta perioada, au loc schimbari majore in organism, iar pierderile bruste in greutate sunt una dintre cauzele care ii vizeazã. Striurile se dezvolta atat la fete, cat si la baieti. Intre 75 si 90 % dintre femei le capata in perioada sarcinii. Cei care sufera de obezitate sunt tinta principala. Halterofilii si cei care depun un efort fizic sustinut sunt si ei predispusi, avand in vedere schimbarile rapide ale masei musculare. Vergeturile sunt si efectul utilizsrii unor creme si alifii pe baza de stereoizi timp de mai multe saptamani (ex. hidrocortizonul) si administrarii indelungate de corticostereoizi.


Prevenirea lor

Vergeturile pot fi impiedicate sa apara prin:

- masajul cu o manusa sau perie de masaj pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul pielii.

- aplicarea lotiunilor si cremelor pe zonele afectate mentin pielea supla si moale

- alimentele sanatoase pentru piele sunt cele bogate in vitaminele C si E, zinc si siliciu

- tin timpul dusului, folositi o lufa (planta din Africa si Asia al carei fruct uscat serveste ca burete de baie) sau un burete pentru a stimula circulatia sangelui.

Se pot folosi de asemenea creme cu vitamine. Spre exemplu, cremele emoliente cu vitamina E ajuta pielea sa se regenereze si sa ramana supla. De asemenea si vitamina A este un bun emolient.


Aceste creme sunt eficiente doar pentru stratul superficial al pielii, insa nu pot penetra si straturile inferioare, acolo unde apar de fapt vergeturile. De aceea se recomanda tratarea vergeturilor, care sunt inca in formare.

Exista creme care contin si acizi hidroxi-alfa, acizi din fructe, care ajuta la distrugerea vergeturilor, pentru ca inmoaie stratul exterior al pielii.


Aceste produse ajuta la regenerarea pielii, exfoliaza celulele moarte si permite inlocuirea cu celule noi, in acest fel imbunatatind textura si culoarea pielii.


Initial, dupa exfoliere, pielea poate fi putin uscata, dar dupa cateva saptamani ea va deveni fina si moale si vergeturile vor fi mai putin vizibile. Insa, daca este intrerupta folosirea produselor, se va inceteni regenerarea pielii.


Exista totusi si tratament medical

Exista Tretionin, substanta care elibereaza keratina din stratul superficial al pielii si ajuta la indepartarea celulelor moarte. Este derivat din acidul retinoic(vitamina A) si este mult mai eficient decat vitamina naturala, pentru ca subtiaza stratul exterior al pielii, patrunde in straturile inferioare de unde pornesc vergeturile si mareste productia de colagen.


Numai medicul poate prescrie doza care trebuie folosita, pentru ca o doza puternica poate crea reactii adverse, cum ar fi: umflaturi, roseata, ingrosarea pielii si sensibilitate la expunerea la soare.

Este un tratament foarte eficient, dar bineinteles sa fie folosit in faza incipienta. El nu se asociaza cu suplimente de vitamina A, deoarece creste pericolul de reactii adverse.


Laser...o solutie?

Se pot face operatii cu laser, dar doar diminueaza vergeturile, nu le indeparteaza cu totul.

Laserul reactioneaza la culorile inchise, de aceea este cel mai eficient cand vergeturile sunt in faza de inceput cand au culoarea maro sau rosu.


Nu are efect asupra celor care sunt aproape de culoarea pielii.

Pentru a avea rezultate vizibile sunt necesare o serie de interventii



Dana Serbanescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(5 Aprilie 2019 09:48) Auras a spus

Pentru celulita un produs interesant e si cellinea, un supliment din plante!


(3 Aprilie 2019 11:03) Adela P a spus

Conteaza enorm de mult stilul de viata pe care il avem. Stilul de viata este cel care ne ajuta sa avem un organism sanatos. Din aceasta cauza este bine sa acordam o importanta sporita miscarii, alimentatiei pe care o avem in fiecare zi sa fie lipsita de de grasimi si de dulciuri megaconcentrate. Pentru vergeturi randamente bune pot da si produsele de tipul cellinea, dar fara stil de viata adecvat nu se obtin rezultate!

(6 Decembrie 2009 19:28) Alexandra a spus

Am facut tot posibilul sa-mi tratez celulita si vergeturile dar nici o sansa.Sunt inca rosii si am doar 15 ani si sufar foarte mult pe baza acestor probleme si mai ales din cauza greutatii!Sper ca daca voi incerca creme pe baza de acizi hidoxi-alfa si acizi din fructe vergeturile se vor diminua chiar daca acestea niciodata nu vor disparea.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii