Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam APARARE PENTRU TOAMNA
DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA
L-carnitina
Efortul fizic si scaderea in greutate
SENZATIA DE FOAME - INTRE NECESITATE FIZICA REALA, DEPENDENTA SI REFULARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
VIDEO - Influenta alimentatiei asupra produsului de conceptie
Flotari
SLABIREA PE SCURT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN


TOT_CE_TREBUIE_SA_ST_67821.jpgStatisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, sase femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar opt cazuri noi sunt diagnosticate cu aceasta teribila maladie.


"Mie nu mi se poate intampla asa ceva!!!" De cate ori nu te-ai ascuns in spatele acestei afirmatii si ai ales sa ignori semnalele de alarma pe care de cele mai multe ori chiar corpul tau ti le-a dat?


Depistarea din timp a cancerului salveaza vieti! Stiu ca esti constienta de gravitatea acestei boli, asa ca nu mai amana momentul de a intra in cabinetul medicului specialist. Indiferent cat de mult te sperie ideea de a merge la medic, trebuie sa stii ca un tratament aplicat in fazele incipiente ale bolii are mai multe sanse de reusita. Este foarte important sa iti realizezi un control medical amanuntit si o serie de analize de sange macar o data pe an asa ca nu mai motiva ca nu iti permite timpul sau ca acestea nu au rost pentru ca te simti foarte bine.


Starea de bine poate fi inselatoare deoarece sunt numeroase afectiuni ale caror simptome incep sa apara atunci cand boala este deja intr-un stadium avansat. Acesta este si cazul cancerului de col uterin, ale carui forme incipiente sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai cu ajutorul examenului citologic Papanicolau.


Studiile arata ca, la nivel mondial, la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin, iar la fiecare 63 de secunde o alta este diagnosticata cu aceasta afectiune. In Romania, statisticile sunt la fel de ingrijoratoare, cancerul de col uterin fiind cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femeile tinere din tara noastra.


Factori favorizanti in aparitia de cancer de col uterin


1.Virusul HPV

Reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de aparitie a cancerului de col uterin. Chiar daca este foarte frecvent intalnit, tu cate lucruri stii despre acest virus?

- afecteaza atat femeile, cat si barbatii

- este un virus care nu determina intotdeauna simptome

- exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, insa marea majoritate sunt inofensive, propriul sistem de aparare a organismului avand grija sa elimine aceste tipuri de virusuri

- 30 de tipuri de HPV afecteaza zona genitala

- HPV 16 si 18 prezinta risc crescut, putand duce la aparitia de cancer de col uterin

- se transimte pe cale sexuala si pentru ca multe persoane care au virusul nu prezinta semne sau simptome, aceastea pot sa infecteze pe altcineva in mod involuntar

2. Fumatul excesiv

3. Folosirea pe timp indelungat a contraceptivelor hormonale

4. Femeile care au mai mult de 5 sarcini sunt mai predispuse


Simptome


Dupa cum am spus si mai sus, cancerul de col uterin este o afectiune asimptomatica, semnele simtindu-se doar in etapele foarte grave ale bolii cand, din nefericire, nu se mai poate face nimic pentru bolnav.

Exista, totusi, un semn pe care, din nefericire, s-ar putea sa nu il observi sau sa nu ii dai importanta. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual, practice se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange.


Cum poti preveni aparitia cancerului de col uterin?

- limiteaza numarul de parteneri sexuali

- mentine o relatie de lunga durata cu o persoana care nu prezinta virusul HPV

- foloseste prezervativul

- incearca sa reduci numarul de tigari sau chiar sa renunti treptat la fumat

- evita sa folosesti anticonceptionale

 

Este vaccinul o solutie?

 

Atat specialistii romani cat si cei straini considera vaccinarea ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col uterin. La noi in tara s-a desfasurat o intreaga campanie de promovare a acestui vaccin in cadrul scolilor, insa parintii acestor fetite au fost reticienti, iar campania nu a avut succesul scontat.


Testul Papanicolau


Nu te mai feri de controlul ginecologic deoarece este un "rau" necesar, testul Papanicolau facand parte din examinarea de rutina. Acesta ajuta la detectarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin inainte ca ele sa evolueze catre pre-cancer sau cancer de col uterin.


Un test Papanicolau nu trebuie niciodata sa te sperie sau sa-ti dea o stare de nervozitate deoarece este o procedura simpla ce se poate face in cabinetul medicului. In timpul examinarii, doctorul va preleva o proba mica de celule de la nivelul colului uterin (partea inferioara a uterului prin care acesta se leaga cu vaginul). Celulele respective vor fi apoi examinate pentru orice anomalitati.


Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin u varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, insa este posibil ca multe dintre ele sa nu stie ca au fost expuse la unul dintre tipurile "cu risc crescut" de HPV in primii 30 de ani de viata. De aceea este bine sa nu neglijezi vizita la ginecolog deoarece doar printr-un control poti fi sigura ca totul este in ordine in corpul tau.



Iuliana Moraru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50613 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(25 Ianuarie 2011 06:26) Cristiana a spus

"mentine o relatie de lunga durata cu o persoana care nu prezinta virusul HPV" hai ca aici am ras!! Eventual fa-le testele HPV (al naibii de scump) si pe cel HIV (macar!) tuturor viitorilor posibili parteneri, nu?! Ha-ha-ha!

In alta ordine de idei, io am facut vaccinul acela... - indicat la fetitele care nu si-au inceput inca viaţa sexuala - cu toate ca nu mai eram demult in situatia aceea.

Campania nationala nu a avut succes pentru ca nu a fost gandita, promovata si mediatizata adecvat. Si-apoi majoritatea parintilor prefera sa ia de bune informatiile aberante care circula liber pe Net/ e-mail. :D

(9 Noiembrie 2010 08:52) Raluca C. a spus

Intr-adevar Liliana, femeile nu sunt suficient de constiente de pericolele la care se expun. Desi exprimarea poate parea dura, inconstienta si indiferenta fata de sanatate construiesc drumul catre moarte. Cancerul ucide, lent sau repede, dar sigur!

(8 Noiembrie 2010 21:00) Liliana a spus

Sper ca toate doamnele si domnisoarele care citesc astfel de articole sa le ia in cel mai serios mod cu putinta, caci nimic pe aceasta lume nu este mai rau decat sa vezi cum o persoana draga (mama, sora sau fiica) se stinge putin cate putin intr-o suferinta de neinchipuit. Aceasta boala este, nu doar perfida (daca imi este permis termenul), pentru ca simptomele apar foarte tarziu, dar si foarte umilitoare prin natura ei. Spun asta in cunostinta de cauza, caci anul acesta in luna iulie am pierdut-o pe mama mea ca urmare a acestei boli, dupa ce fusese diagnosticata in stadiul IIIB cu doar sapte luni inainte (in decembrie, anul trecut). Au fost sapte luni chinuitoare pentru noi si apocaliptice pentru ea, cred ca acesta este genul de suferinta care nici nu poate fi descris in cuvinte. Alegeti sanatatea si viata, mergand la controale periodice, acestea pot face diferenta intre viata si moarte. Ciudat lucru cum fugim repede cu masina la service cand ceva nu este in regula, dar nu facem intotdeauna acelasi lucru si cand este vorba de sanatatea noastra...


Articole din aceeasi categorie

SANATATEA COPIILOR SANATATEA COPIILOR
Pentru multi parinti, planurile si pregatirile pentru sosirea pe lume ...
INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
Virusul West Nile a fost izolat si identificat pentru prima ...


ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA
Pentru orice parinte sanatatea copilului sau este mai presus de ...
PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII
De fapt, inima are mai multi inamici, insa doar 5 ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii