Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
Stretching - gat - teorie
STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
PASCA FARA ALUAT
CAT DE SINCERI SUNTEM?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
APARARE PENTRU TOAMNA
AI GRIJA DE INIMA TA!
ADEVARAT SAU FALS DESPRE SLABIRE SI DIETE
MERSUL PE JOS, UN EXERCITIU FIZIC EFICIENT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE

CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE


Ati fost vreodata atenti la viteza cu care faceti repetarile din cadrul fiecarui exercitiu? Probabil ca multi dintre voi veti raspunde cu "nu" la aceasta intrebare. Tocmai din acest motiv, va rog ca data viitoare cand mergeti la antrenament sa aveti in vedere si acest lucru. Analizati-va pe voi si uitati-va si la cei din jur. Incercati sa faceti comparatia intre incepatorii din sala si cei avansati. Iar daca exista si sportivi de performanta, cu atat mai bine - uiltati-va la ei cu atentie si trageti concluziile care se cuvin.

Exista cativa parametrii pe care specialistii in fiziologie sportiva i-au analizat si in urma studiilor au constatat ca daca sunt mentinuti in limitele optime, antrenamentul va fi eficient - iar asta se traduce prin dezvoltarea masei musculare.

Unul dintre acesti parametrii este timpul total in care muschii sunt mentinuti sub tensiune. Practic, acest parametru se refera la perioada de timp in care muschiul este contractat pe parcursul unui serii.

Cei care se afla la inceputul antrenamentelor cu greutati, si care nu beneficiaza de indrumare specializata, au tendinta sa faca seriile de repetari cu mare viteza, aruncand pur si simplu greutatea. Aici exista mai multe probleme: chiar daca greutatea aleasa ar fi cea optima, faptul ca se folosesc de inertie (acel "momentum" din terminologia americana) va reduce greutatea (sau rezistenta) care este aplicata asupra muschilor; in al doilea rand, executia in viteza micsoreaza drastic timpul cat muschii stau in contractie, ceea ce inseamna eficienta redusa; in al treilea rand, acest gen de antrenament prezinta un oarecare grad de risc de accidentare, in special la incepatori.

Sigur, unii vor spune ca exista si exercitii in care greutatea este manuita rapid - aceasta tehnica se foloseste in special in pregatirea celor care sunt implicati in sporturi in care puterea (care este un parametru deosebit de forta) are importanta mai mare (cum ar fi baseball). Insa in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, studiile converg catre concluzia ca un tempo mai lent al repetarilor conduce la cele mai bune rezultate.

Asa cum ne spun cercetatorii care se ocupa cu fiziologia sportiva, este de preferat ca muschii sa nu se relaxeze deloc pe durata unei serii. Timpul recomandat pentru executia unei repetari, deci timpul in care muschiul este mentinut sub tensiune este in medie de 5-7 secunde. Cei mai multi practicanti amatori de culturism nu respecta aceasta regula si nu sunt constienti de viteza lor de executie a repetarilor, care se plaseaza in jurul valorii de 1,5-2 secunde, ceea ce face ca recrutarea fibrelor musculare sa fie partial ineficienta.

O serie normala de 10-12 repetari ar trebuie executata in 50-84 secunde. Exista situatii in care ne putem pacali avand senzatia ca avansam, dar este o falsa impresie. Spre exemplu, daca azi putem face o serie de 8 repetari in 48-50 secunde, inseamna ca o repetare este efectuata in 6 secunde ceea ce plaseaza in intervalul de eficienta amintit anterior. Peste un timp reusim sa facem cu aceeasi greutatea 10 repetari in 30 de secunde. Aparent am depasit situatia anterioara, executand cu 2 repetari mai mult. Insa timpul alocat fiecarei repetari este acum de 3 secunde, ceea ce este insuficient din punct de vedere al principiului suprasolicitarii. De obicei "avantajul" este dat de folosirea inertiei in executie, aspect contraproductiv fiindca o parte din greutate este astfel "pierduta pe drum". Sa fim realisti, nimeni nu sta cu ochii pe ceas sa cronometreze fiecare repetare, decat poate antrenorii sportivilor de performanta. Este totusi important sa incercam sa mentinem constanta viteza de executie a repetarilor la nivel optim, fiindca doar in acest mod putem sa respectam principiul suprasolicitarii atunci cand crestem numarul de repetari.

In exemplul dat anterior, cele 10 repetari ar fi trebuit executate in 60 de secunde.

Sportivii cu experienta pot confirma faptul ca dupa multe antrenamente intra in obisnuinta ritmul si viteza de executie a repetarilor, dar cel putin la inceput este bine sa acordati atentie si acestui aspect important al antrenamentului de forta.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51581 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA? ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ...
CAPOIERA CAPOIERA
Daca tot am vorbit de artele martiale intr-un articol recent, ...


ARTELE MARTIALE MIXTE ARTELE MARTIALE MIXTE
Disciplina si legatura minte-trup pot fi considerate elementele-cheie ale unui ...
BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
Aruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante ...


Alte articole despre Antrenament






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii