Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANIVERSAREA DE 1 AN A RO CLUB MARATON
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
CAND TAINA OMOARA
TOTUL DESPRE TORTICOLIS
KICKBOXING IN APA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Impins cu haltera de la piept pe plan declinat
CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT
Energia
PUTEREA DE A NU RENUNTA ATUNCI CAND PIERZI
LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SPANACUL

SPANACUL


SPANACUL_51073.jpgAceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de fier, fiind recomandata in special persoanelor care sufera de anemie. Se pare insa ca spanacul nu are un continut de fier deosebit de mare, in comparatie cu alte alimente. Ceea ce-l face totusi special este combinatia unor componente ale sale, care duce la cresterea numarului de globule rosii din sange, luptand astfel intr-adevar cu anemia.


Continut


Spanacul contine o substanta numita saponina, care faciliteaza absorbtia fierului si iodului din continut, dovedind astfel o eficienta ridicata in lupta cu anemia la copii, astenici sau in cazul femeilor cu o menstruatie puternica. Mai mult decat atat, saponina este foarte benefica pentru sistemul digestiv, stimuland si imbunatatind functionarea propice a acestuia.


De asemenea, spanacul are un continut ridicat de acid folic (vitamina B9) si vitamina B12, subtante care ajuta la cresterea numarului de globule rosii in sange. Alte saruri minerale constituente sunt calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se mai numara vitamina A, B2, B6, C, E si K. In plus, mai contine clorofila, beta-caroten si luteina.


Beneficii

- Intareste sistemul imunitar, lupta cu anemia si astenia fizica sau nervoasa, prin continutul de fier, saponina, acid folic si vitamina B12
- Beta-carotenul si luteina din compozitie duc la imbunatirea vederii.
- Continutul de minerale din spanac ajuta la remineralizarea organismului si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la tonifierea miocardului si la stimularea activitatii inimii. De asemenea, scade nivelul colesterolului. Este recomandat astfel pentru cu afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala.
- Este o sursa importanta de vitamina K, compus care ajuta la absorbia calciului in oase, iar in combinatie cu minerale precum zincul si fosforul poate preveni osteoporoza, intarind oasele.
- Datorita continutului de saponina, consumul frevcent de spanac va ajuta la regenerarea si curatirea sistemului digestiv, avand efect laxativ. In plus, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.
- S-a dovedit ca un consum frecvent de spanac scade riscul de cancer de san si de colon, precum si riscul de diabet datorita continutului de magneziu.


Recomandari de preparare


Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam.

Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.

Uz extern

Se poate folosi sub forma de cataplasma in calmarea arsurilor, fierband cateva frunze in ulei de masline.

Contraindicatii


Se recomanda consumul moderat de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continutului de oxalati de potasiu si de calciu. De asemenea, persoanele care sufera de litiaza trebuie sa evite consumul excesiv deoarece contine acid uric.



AnaMaria Plesca


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 81667 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

DELICII DE TOAMNA: NUCILE, MIGDALELE SI ALUNELE DE PAMANT DELICII DE TOAMNA: NUCILE, MIGDALELE SI ALUNELE DE PAMANT
Fructele oleaginoase au numeroase beneficii asupra organismului nostru. Un studiu ...
TOP 10 ALIMENTE CAPCANA TOP 10 ALIMENTE CAPCANA
Ai venit din concediu si primul lucru pe care l-ai ...


REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...
SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii