Sunteti aici :: Nutritie » SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 de ani inaintea erei noastre.Semintele de soia impreuna cu utilizarea acestora au fost descoperite de catre un om de stiinta si calator german -Engelbert Kaempfer care se afla "ad interim"in cadrul Companiei Olandeze a Indiilor de Est din Japonia.Exista surse care sugereaza faptul ca acest excelent om de stiinta a obtinut informatii secrete despre Japonia si informatii botanice care il interesau datorita mituirii si vanzarii de informatii .
Denumirea latina este Glycine max si este o planta anuala ,cultivata pentru seminte si muguri.
Preparatele din soia sunt aliati de incredere ai omului modern pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic.Nutritionistii aseaza soia in topul antioxidantilor foarte puternici, cu rol de protectie a organismului impotriva substantelor toxice din atmosfera.O dieta bogata in acest aliment complex previne boli grave precum hepatita, diabetul sau cancerul de san.Si persoanele care sunt in convalescenta sau au trecut printr-o perioada solicitanta se refac mai repede daca mananca preparate din soia.
Ce contine soia?
O sursa excelenta de substante active : proteine (pana la 40%, carnea avand doar 15-20%), glucide(30 g), lipide(in proportie de 12-25%), calciu (280mg), lecitina , albumina, fibre(5g), acizi grasi saturati, acid oleic, vitaminele A,B1, B2, C, D, E, fier(8,4 mg %).In total 100 g de soia are 381 de calorii.Se recomanda soia drept un inlocuitor excelent al preparatelor din carne.Medicii recomanda consumul a 25 de grame de albumine provenind din produse pe baza de soia zilnic.O dieta bazata pe proteinele care provin din soia micsoreaza riscul apariei bolilor de inima.
De ce este recomandata femeilor?
Cantitatea mare de antioxidanti din soia, numiti izoflavonoizi, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal. Majoritatea suplimentelor alimentare cu rol adjuvant in tulburarile date de menopauza contin izoflavonoizi .Consumul de produse pe baza de soia micsoreaza efectele menopauzei si nu provoaca alte efecte secundare..De asemenea, scade riscul aparitiei cancerului de san, contribuie la reducerea colesterolului "rau" si cresterea masei osoase.Mugurii de soia sunt recomandati pentru prevenirea bolilor de rinichi.
Preparate din soia si proprietatile lor
Este surprinzator cate produse alimentare sunt obtinute datorita acestei legume : laptele de soia, sosul de soia, faina de soia, macaroanele de soia, uleiul de soia, tofu, miso.
Faina - bogata in proteine
Spre deosebire de faina de grau, cea de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de patru ori mai bogata in sodiu.In schimb, este saraca in carbohidrati.Acestui sortiment de faina ii lipseste glutenul ,ceea ce recomanda consumarea ei de catre persoanele care au intoleranta la gluten.
Branza - poate combate tumorile
Branza obtinuta din soia, sau tofu, are multe proteine si poate fi consumata in locul carnii.De asemenea , contine calciu si impiedica dezvoltarea tumorilor.
Soia si modificarile genetice
Ca orice planta care a suferit modificari genetice si soia isi poate pierde din calitati si poate chiar sa devina daunatoare sanatatii deoarece ii creste toxicitatea,creste rezistenta plantei la anumite antibiotice si capata un potential alergenic crescut.Asadar, trebuie sa ne asiguram ca nu este modificata genetic(lucru care in mod normal este specificat pe eticheta) si sa o consumam cat mai putin prelucrata.Exista si alte produse din soia - pate vegetal, salam - care, in urma procesului de prelucrare , isi pierd din calitatile nutritive si terapeutice deosebite ale acestei plante.
Acest articol a fost vizualizat de 64087 ori.
Cum ne organizam corect mesele
18 Aprilie 2024Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.
Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.
In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI
26 Martie 2024Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?
Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?
Cea mai USOARA dieta de slabire
18 Martie 2024Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!
Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.
Fructele oleaginoase au numeroase beneficii asupra organismului nostru. Un studiu ...
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...
Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...