Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam NU LASA PE MAINE CE POTI FACE AZI!
DURERILE IN GAT
Dragos Luscan
MANCAREA SI PERSONALITATEA
AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL
9 SFATURI DE NUTRITIE
MODELEAZA-TI COAPSELE
Valori nutritionale fainoase
ANTRENAMENT BICEPSI PENTRU INCEPATORI SAU AVANSATI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA » SURSE DE RADICALI LIBERI (RL)

SURSE DE RADICALI LIBERI (RL)


"Respiratia" mitocondriala

Respiratia este procesul complex prin care O2 din aerul inspirat ajunge datorita circulaiei sangvine la tesuturi si in final, la nivelul mitocondriilor celulare. In celulele eucariote, aerobe, actul final al respiratiei consta in reducerea O2 cu 4 electroni provenii din reactiile metabolice si transportati prin lantul respirator.

4Citocrom e2+ + Citocrom oxidaza(ox) ----> 4Citocrom e3+ + Citocrom oxidaza (red)

O2 + Citocrom oxidaza(red) + 4H+ ----> Citocrom oxidaza (ox) + 2H2O

Lantul respirator mitocondrial consta dintr-o gama heterogena de catalizatori redox (nucleotide ca NADH, flavoproteine ca NADH dehidroge-naza, proteine continand Fe si S, ubichinone si citocromi) localizati in membranele interne mitocondriale. Scopul acestui lant respirator este cuplarea lui cu biosinteza ATP pe cei trei centri de transfer de electroni. Cand viteza fosforilanta este limitanta, substanta care decupleaza fosforilarea (biosinteza ATP) va creste mult consumul de O2.

S-a aratat ca formarea H2O2 se datoreste activitatii superoxid dismutazei (SOD). SOD aflata in matricea mitocondriala determina dismutarea O2 format metabolic prin:

2O2- + 2H+ ----> H2O2 + O2

Producerea O2-in cursul respiratiei mitocondriale pare sa constituie un mecanism de autoreglare. O parte din O2-rezulta din autooxidarea NADH dehidrogenazei, deci superoxidul produce o inactivare a enzimei, astfel ca prezenta SOD in matricea membranelor interne asigura protectia necesara.

H2O2 rezultat din reactia mentionata anterior va fi neutralizat nu prin activitatea catalazei, asa cum era de asteptat, ci prin GSH peroxidaza, prin reactia:

2GSH + H2O2 ----> 2H2O + GSSG

Comparativ cu catalaza, GSH peroxidaza are avantajul de a actiona eficient la concentratii foarte mici de H2O2, dar si de a neutraliza peroxizii lipidici.

Peroxizomii

Sunt organite de digestie celulara, dotate cu un echipament enzimatic specializat care le confera roluri deosebite in procesele metabolice din organism. Astfel, formarea H2O2 provine in primul rand din activitatea unor oxidaze, ce actioneaza asupra aminoacizilor si -hidroxi acizilor.

D(L) aminoacizi ----> cetoacizi + H2O2

L--hidroxiacizi ----> cetoacizi + H2O2

Pentru neutralizarea H2O2 in peroxizomi se gaseste o cantitate apreciabila de catalaza, care poate actiona fie catalazic, fie peroxidazic, utilizand diferite substraturi:

2H2O2 ----> 2H2O + O2

2H2O2 + Fenoli (etanol) ----> 2H2O + Chinone (acetaldehida)

A doua sursa de formare a H2O2 se datoreste -oxidarii acizilor grasi, proces care are loc si in mitocondrii. Pentru fiecare reziduu de 2C din molecula acizilor grasi se formeaza un mol de H2O2. In cazul unui regim foarte bogat in lipide producerea de H2O2 poate depasi capacitatea protectoare a catalazei, creand conditii pentru peroxidarea lipidelor si consecinte periculoase.

Fagocitoza

Cel mai important proces metabolic furnizor de radicali liberi din organism este fagocitoza, ce are loc in leucocitele PMN si macrofage. Rolul RL (in special ai oxigenului) este esential in fagocitoza si consta in uciderea sau labilizarea structurala a agentului patogen (cel mai studiat a fost rolul bactericid al superoxidului). Cea mai mare implicare a RLO se produce in etapa in care are loc activarea NADPH oxidazei prin fosforilare.

Prostaglandine si leucotriene

Prostaglandinele (PG) si leucotrienele (LT) sunt metaboltii ai acidului arahidonic a caror biosinteza are loc in leucocitele fagocitante si intr-o mai mica masura si in celulele endoteliale, vezicule seminale etc.

Implicatiile RL apar in etapa de labilizare a structurii acidului arahidonic. Acest proces poate fi catalizat de ciclooxigenaza cu producerea de prostaglandine, prostacicline si tromboxani sau de lipooxigenaza cu formare de leucotriene si lipoxine. In cazul ambelor cai enzimatice, primii produsi sunt peroxizi sau endoperoxizi, avand gruparea peroxi OH grefata adiacent unei duble legaturi. Principalul endoperoxid care apare in biosinteza prostaglandinelor este PGE2, foarte activ biologic, de 10 ori mai potent in inducerea agregabilitatii comparativ cu ADP.

Peroxidarea lipidelor nesaturate

Acizii grasi polinesaturati (AGPN) reprezinta principalul substrat al RL. Prin interactiunea cu O2��" se formeaza intermediar peroxizi lipidici, iar in final produsi de descompunere carbonilici (aldehide) sau hidrocarburi inferioare (etan, propan).

Autooxidarea unor compusi

Alta sursa de O2- in celule este autooxidarea anumitor compusi ca acid ascorbic (vit. C), tioli (glutation, cisteina) si coenzime flavinice. Aceste reactii de autooxidare pot fi amplificate prin implicarea ionilor metalelor tranzitionale.

N.B. Producerea RL poate fi amplificata de compusi toxici straini. Exemplul clasic este cel al CCl4 care a fost primul compus despre care s-a stabilit ca isi exercita toxicitatea prin mecanism RL, fiind metabolizant la CCL3 prin actiunea Cit. P450 in ficat.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 7077 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
Implicarea RL in patogeneza hepatica a fost investigata de multi ...






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii