Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FITNESS, SANATATE LA SUPERLATIV
ARTELE MARTIALE MIXTE
SOMNUL - VERIGA SLABA ?
CAISELE SI CURA TA DE VITAMINIZARE
AEROBICUL, UN MOD EFICIENT DE A ARDE GRASIMEA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
CSID - Cum si cat trebuie sa mananci in perioada de post
SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?
CONCURS!
EXERCITIILE FIZICE, ALIATI DE NADEJDE IN LUPTA CU STRESUL SI DEPRESIA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE

PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE


PROBIOTICELE_BACTERI_25295.jpgIn ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un nou termen cel de mancare probiotica. Dar ce inseamna aceasta?

Totul este strans legat de flora intestinala alcatuita dintr-un numar imens de bacterii probiotice. Denumirea de probiotice a acestora provine de la actiunea lor pentru viata, contrar antibioticelor care inseamna anti-viata. Corpul nostru este construit pentru a avea o relatie simbiotica cu bacteriile probiotice. Mai pe inteles, ele ne ajuta sa ne digeram hrana, ne apara de microorganisme daunatoare mentinandu-ne intr-o stare de echilibru iar noi, in schimb, suntem un hotel de 5 stele all-inclusive pentru ele. Rezonabil, nu-i asa?

Ele se gasesc in numar mai mic in stomac datorita acidului gastric proliferand in intestine, concentratia cea mai mare gasindu-se in intestinul gros. O populatie numeroasa a bacteriilor probiotice este necesara pentru a ne ajuta la digestie si pentru a ne apara organismul de microorganismele daunatoare. Cand numarul lor scade in comparatie cu bacteriile daunatoare organismul inceteaza sa mai functioneze normal si in timp poate duce la probleme serioase de sanatate. Proportia normala este de 85% bacterii probiotice si 15% bacterii potential daunatoare.

Corpul nostru incepe sa acumuleze bacterii din momentul in care procesul de nastere se declanseaza, fetusul dezvoltandu-se pana atunci intr-un mediu steril. Laptele matern este principala sursa de probiotice in primele luni ale vietii. Flora intestinala se va dezvolta rapid copilul adunand bacterii bune si rele din mediul sau inconjurator si de la oamenii cu care intra in contact. Este foarte important ca bebelusul sa fie expus cat mai repede posibil la surse sigure de bacterii probiotice. Sistemul imunitar invata sa recunoasca si sa tolereze colonizarea bacteriana in jurul primului an de viata. O data ce acest proces de colonizare a sistemului digestiv este complect, flora intestinala formata va ramane in mare parte constanta tot restul vietii. Pe masura ce ne maturizam si personalitatea noastra manifesta caracteristici fixe si preferinte clare asa si sistemul digestiv dobandeste o preferinta pentru cocktail-ul de bacterii pe care a fost deja programat sa-l recunoasca. Devine foarte dificil sa convingem ulterior organismul sa recunoasca sau sa accepte noi bacterii benefice.

Studii stiintifice au relevat o serie de beneficii ale probioticelor:

Descompunerea hidrocarburilor, adica, alimentele sunt descompuse in elementele lor de baza pentru a putea fi absorbite cat mai eficient de catre sistemul digestiv astfel probioticele, marind potentialul nutritiv si intarind cresterea celulara si dezvoltarea normala in general.

Probioticele se infiltreaza sub stratul de tartru intestinal detasandu-l si ajutand la eliminarea naturala a acestuia, pastrand curatenia sistemului digestiv. Constipatia este rapid inlaturata iar miscarile tractului intestinal se normalizeaza rapid, combatand si diarea. Simbioza lor cu tesuturile si celulele din organe ajuta la metabolizarea proteinelor ducand la eliminarea apelor reziduale din organism. Prin curatarea colonului respiratia urat mirositoare si mirosul transpiratiei este redus deoarece organismul nu mai este nevoit sa elimine toxinele prin plamani si glandele sudoripare.

Ele produc o cantitate insemnata de enzime si maresc aportul de vitamine si nutrienti, in special a vitaminelor B si K, a acizilor grasi, a calciului si a fierului.

Un alt beneficiu este ajutorul pe care probioticele il aduc sistemului imunitar, stimulandu-l in procesul de formare a anticorpilor, atasandu-se de peretii intestinali formeaza un mediu usor acid care descurajeaza dezvoltarea bacteriilor provocatoare de boli, deci usureaza munca sistemului imunitar. Din aceste motive ele sunt printre altele folosite in terapii care ajuta la diminuarea alergiilor. Ajuta la distrugerea virusilor si a parazitilor imbunatatindu-ne dramatic sanatatea.

S-au constatat un nivel scazut al colesterolului, o imbunatatire a alergiilor si afectiunilor dermatologice si o incidenta scazuta a micozelor atunci cand se consuma probiotice.

Deci avem numai de castigat din consumul lor si foarte mult de pierdut prin neglijarea acestei relatii cu adevarat pe viata. Iar acum ca stim ce sunt, iata si o lista de alimente probiotice, cunoscute si sub denumirea de alimente vii:
Cele mai multe probiotice din alimentatia noastra provin din bacteriile lactice. Ele se gasesc in iaurturi, kefir si unele branzeturi moi, ca de exemplu branza proaspata de vaci. Trebuie sa fim atenti cand alegem iaurtul de pe raft, el nu trebuie sa contina lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar, glucoza sau fructoza. Un alt indicator este perioada de valabilitate care nu trebuie sa depaseasca 10 zile.

Alte surse naturale de probiotice la indemana tuturor sunt muraturile (cu recomandarea de a fi consumate cu moderatie sau in unele cazuri contraindicate din cauza continutului ridicat de sare), ceapa, prazul, cicoarea, drojdia de bere.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53598 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii