Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GRASIMI CARE TE AJUTA SA SLABESTI
MIEREA SI SCORTISOARA, O COMBINATIE SANATOASA
ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE
ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE
DE CE SA BEI CEAI VARA?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Vitaminele
FEBRA MUSCULARA - CATEVA IDEI PRACTICE
MANANCA PE INDELETE!
GIMNASTICA ACVATICA
RELAXARE SI SPORT LA PLAJA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE

PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE


PREGATIREA_ALIMENTEL_98155.jpgIn obezitate ratia calorica trebuie limitata cantitativ si riguros respectata. Sucurile din fructele permise (fructe crude, rar prune, struguri, pere) se prepara numai inainte de servire pentru a le pastra tot continutul de vitamine. Sucurile se beau fara a le indulci. Daca fructele sunt prea acre, se poate adauga zaharina iar cand sunt prea fade, se poate adauga lamaie. Fructele nu au un mod special de preparare pentru aceasta dieta. Este bine ca persoanele obeze sa consume cel putin 500 g fructe crude pe zi. Avand in vedere ca sunt obligate sa ingereze si o cantitate apreciabila de legume crude si ca regimul va trebui tinut pe o perioada lunga de timp, este preferabil ca fructele cu celuloza tare sa fie rase. Aceasta precautie este obligatorie pentru cei cu balonari abdominale sau pentru oamenii in varsta.


Supele de legume se prepara din legume taiate, de preferinta, ca bors de legume. Supele se dreg cu lapte smantanit, iaurt, zeama de lamaie, suc de rosii si se vitaminizeaza cu diverse sucuri de legume rase si stoarse. Nu se ingroasa cu smantana, cu sos alb, cu galbenusuri.


Ouale se prepara, in unele zile, fierte tari, servite cu diverse salate, sau ca ochiuri romanesti cu felurite soteuri de legume. Este important ca pregatirea felurilor cu oua sa nu se faca cu grasime, care creste valoarea calorica a ratiei. De altfel, grasimile in cantitatea prescrisa care vor fi de origine vegetala (ulei de floarea soarelui, ulei de germen de porumb etc) se vor pastra pentru prepararea salatelor de cruditati, precum si pentru prepararea soteurilor de legume, sosurile putandu-se pregati si fara grasime. Se intelege ca sosul de smantana, sosul de maioneza, sosul de unt, sosul de friptura de porc etc. sunt interzise in alimentatia persoanelor obeze. In schimb uneori sunt permise sosurile de rosii, castraveti, tarhon, marar, sosul marinat (de legume si otet) si cele de fructe (maces, visine si mere), fara adaos de grasime.


Legumele se prepara sub forma de "salata de cruditati". Aceasta este bine sa se prepare de preferinta dintr-o radacina (telina), o frunza (varza sau salata), un fruct (rosie, castravete). Salatele se asezoneaza cu putin ulei (15g) si cu lamaie, otet de fructe sau vin. Pentru suplimentare cu vitamine li se adauga marar si patrunjel tocat. Se poate consuma varza alba cruda, conopida, morcov, sfecla, ridichi negre, salata verde, rosii si castraveti sau legume congelate. In ceea ce priveste prepararea legumelor prin metode culinare termice, acestea se vor servi mai ales preparate ca soteuri a la grec adica inabusite in apa fierbinte amestecata cu ulei. Metoda aceasta este ideala pentru pregatirea legumelor in dieta obezitatii, deoarece ea inlocuieste folosirea grasimilor animale (unt) din prepararea obisnuita a pireurilor de legume, cu uleiuri vegetale care au un rol important in prevenirea gravelor accidente vasculare obisnuite la persoanele obeze. Condimentele au o larga intrebuintare, mai ales pentru dieta cu restrictie de sare. Condimentarea nu se face in acest regim pentru a excita pofta de mancare. De aceea piperul, boiaua iute si mustarul care accentueaza apetitul nu se vor permite decat rar. Cand sarea se limiteaza sau se exclude din alimentatie, lipsa ei se mascheaza cu adaos de cimbru, chimen, tarhon, marar, patrunjel, leustean, hasmatuchi, foi de telina.


Desertul ideal al persoanelor obeze il constituie fructele crude. Uneori insa, pentru varietate, fructele se pot servi sub forma de compot cu doua lingurite de zahar, renuntandu-se in ziua respectiva la zaharul adaugat in ceai sau cafea. Pentru varietate in regim, ele pot fi date si ca spuma de fructe cu albus sau gelatine din pireuri de fructe, indulcite cu zaharina.


Persoanele obeze trebuie sa cantareasca cantitatile de alimente prescrise. Ratia trebuie sa aduca 1,5 g albumine pe 1 kg de greutate corporala. Grasimile sunt permise in cantitate de 40-50 g pe zi, preferand pe cele de origine vegetala. Aceasta precautie este luata si pentru a preintampina tulburarile cardiovasculare si accidentele ei foarte frecvente in aceasta boala. Glucidele, provenind din fainoase, paine si dulciuri trebuie strict limitate. Ratia de glucide nu trebuie sa depaseasca 150 g pe zi si sa fie formata predominant din fructe si legume. Vitaminele se recomanda din abundenta. Necesarul zilnic va fi acoperit din fructe si legume crude, precum si din carne slaba, ou, lapte. Apa si lichidele nu trebuie reduse in cura de slabire (exceptie facand bauturile dulci si alcoolice). Nu se bea insa la masa, intre feluri, deoarece o alimentatie uscata satura mai repede. Se restrange consumul de sare atat pentru riscul retinerii de apa in organism, cat si pentru efectul stimulent asupra poftei de mancare.


Un exemplu de meniu este urmatorul:


Dimineata: 50 g branza de vaci, cafea, paine, mar sau

Ou fiert, ceai, paine, mar sau

50 g branza vaci, cafea, 2 rosii, 1 ardei gras, paine intermediara


Pranzul: Salata vinegreta (fara smantana), morcov, varza, sfecla, 1 cartof, o lingura

ulei, chimen, gratar de vaca, 200 g mere, 5 nuci sau

Bors de legume, mancare de spanac cu carne, 1 lingura ulei, salata de

fructe: mar, portocala, 2 nuci


Seara: Cartofi fierti, chimen, iaurt, fructe sau

3 felii sunca slaba de Praga, salata verde, fructe sau

Rosii umplute cu branza de vaci, salata de ardei copti, fructe



Dr. Roxana Popescu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52883 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...
NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...


PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...
PRODUSELE APICOLE PRODUSELE APICOLE
Folosite inca din cele mai vechi timpuri si apreciate in ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii