Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONCURS!
ENERGIA SI SLABIREA
Concursul Poftiti la slabit! editia 2008
CONSUM CALORIC PENTRU DIVERSE ACTIVITATI
Mass 20 (Scitec) - produs pentru crestere in greutate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
ANTRENAREA UNEI SINGURE GRUPE MUSCULARE PE ZI
PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE
ACTIUNI DISTRUCTIVE ALE RADICALILOR LIBERI IN ORGANISM
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » PE SCHIURI! E SEZONUL ALB.

PE SCHIURI! E SEZONUL ALB.


PE_SCHIURI_E_SEZONUL_12566.jpgNe aflam in mijlocul unei ierni bogate in zapada si toti pasionatii de schi de toate varstele, si-au pregatit echipamentele si au urcat pe pistele albe.
Iarna insa, sa nu uitam, aduce cu sine de cele mai multe ori mici incoveniente, acele afectiuni precum guturaiul, oboseala, infectii si viroze respiratorii dar si accidente inregistrate prin practica de schi, activitate specifica acestui sezon alb.

Schiatul, sport care in ultimile decenii a asistat la o crestere a numarului de practicanti in randul tuturor varstelor si in randul ambelor sexe, este o practica care fie din cauza mediului in care se manifesta, fie din cauza echipamentele intrebuintate, se expune riscului de leziuni traumatice.

Industria schiului, daca pe de o parte a adus la standard de siguranta majora echipamente precum legaturile si claparii, pe de alta parte a creat noi echipamente sportive, precum snowboard-ul, care, utilizat pe piste de schi intotdeauna prea "lucrate", din dorinta de a obtine un invelis de zapada compact si consistent, cresc viteza la coborare dar in acelasi timp dezvolta si riscurile pe care acest lucru le comporta.

Cele mai afectate zone in aceasta situatie sunt:

Ø Genunchiul dar mai ales ligamentul medial colateral. Femurul, tibia si rotula sunt cele trei oase care formeaza scheletul articulatiei genunchiului a carei complexitate anatomica este direct proportionala cu complexitatea miscarilor pe care acesta le indeplineste. In interiorul genunchiului, interpus intre tibie si femur se gaseste meniscul, structura elastica cu functie de amortizare pentru cele doua segmente osoase. Oricare dintre aceste structuri poate fi afectata chirurgical sau nu, in timpul unei caderi sau intr-o intalnire cu un alt schior. Pentru problemele minore ale genunchiului este recomandata aplicarea de compresii cu gheata timp de 24 de ore si multa odihna.

Ø Incheietura mainii si degetul mare. Aceste fracturi se inregistreaza in mod special in randul celor care practica snowboard-ul. Sunt recomandate benzile de protectie la mana.

Ø Umarul, la nivel de dislocare, dislocarea claviculei dar si fractura de umar si clavicula.

Ø Craniul, afisat prin leziuni minore precum taieturi, zgarieturi dar si lesin, fracturi de craniu si hemoragii. Aceste probleme sunt in general legate de existenta a trei factori: cresterea vitezei la coborare, o crestere a densitatii practicantilor de schi pe pista si coliziuni cu obstacole naturale (copaci, stanci, bulgari de zapada) pe off-piste sau cu obstacolelor care nu au fost semnalate (stalpi de cablu, cabluri auto,etc).

Rezultatul este o crestere a posibilelor traume ale capului precum si o denaturare a coloanei vertebrale legata de traumele capului cu hiperextensie a gatului.

Slalomul si coborarea au multe aspecte pozitive. Activitate fizica lejera, se poate schia bine sau rau dar este de la sine inteles ca toti sunt in masura sa acumuleze o tehnica suficienta pentru a jongla, mai ales astazi, unde pistele sunt batute mecanic si unde orice rugozitate este evitata. Printre altele, coborarea garanteaza o priveliste minunata. In cele din urma, nu este scump nici din punct de vedere al consumului energetic, profitandu-se de fapt de acceleratia gravitationala. Consumul energetic este intrebuintat doar la incetinirea vitezei si la schimbarea directiei traseului. Consumul de energie este cu atat mai mare cu cat mai mare este efectul de franare. Slalomul este disciplina fundamental tehnica, cu un ridicat contribut anaerob care se caracterizeaza prin contractii ale grupurilor musculare si prin producerea de acid lactic.

Antrenamentul:
Calitatile necesare pentru a domina tehnica de schi includ o considerabila forta in muschii membrelor inferioare dar si o mare coordonare neuromusculara.

Coordonarea se preia cu o mare usurinta in timpul varstei fragede, deci pentru a deveni niste schiori buni trebuie sa incercam schiurile cat mai devreme.

Febra musculara este principalul dusman al schiorului si reprezinta in efect, principala cauza a accidentelor. Din acest motiv, accidentele se succed cu mare frecventa la ultima coborare a zilei.

Sfaturi utile pentru cei care vor sa ajunga pregatiti pe pistele de schi:
• Aminteste-ti ca nimeni nu se naste schior insa oricine poate deveni!
• Practica de schi cere respectarea unor reguli foarte precise!
• Niciodata nu-ti supraevalua capacitatile infruntand piste prea dificile!
• Intotdeauna ai grija de pregatirea ta fizica inainte de a infrunta pistele!
• Inscrie-te la un curs de preschi! Daca acest lucru nu este posibil, executa in casa exercitii de 20 minute pe zi de 4 ori pe saptamana:
- exercitii de rotatie a bustului de la dreapta la stanga
- exercitii de flexare si destindere a genunchilor
- exercitii pentru consolidarea peretelui abdominal
- exercitii pentru coloana vertebrala
Activitatea fizica trebuie sa serveasca la recastigarea activitatii musculare a corpului, consolidarea muschilor spatelui, la redarea elasticitatii articulatiilor gleznei, a genunchiului, la cresterea rezistentei fizice la efort.
Antrenamentul trebuie facut pe etape. In functie de propriile capacitati fizice se poate creste durata exercitiilor. De asemenea, va fi necesar controlul propriei fecvente cardiace la fiecare exercitiu executat.

Alimentatia:

Este foarte important inainte de inceperea acestei activitati sportive, a se avea grija de propria alimentatie.
Pentru micul dejun este recomandat a se consuma cereale, lapte, ceai, miere. Este indicat a se schia dupa ce digestia a avut loc.

Pentru pranz, orez sau paste, paine, cartofi, peste, carne alba, legume, fructe. Trebuie facuta o pauza de 2 ore pentru a avea o digestie completa.

Nu se consuma alcool care provoaca o puternica pierdere de caldura si incordare musculara.
In ciuda consumului energetic relativ scazut care se inregistreaza in timpul slalomului (daca se face comparatia cu schiatul de fond), se intampla des ca subiectul sa manifeste hipoglicemie. Acest lucru este si mai evident la o cota inalta de aceea este recomandat a se avea cu sine ceva de rontait.

Oboseala muschilor la sfarsitul unei zile respecta puternicul efect anaeorb. Este foarte important sa se tina minte ca modul de producere al acidului lactic consuma rapid glicogenul muscular, in consecinta, oboseala este un fenomen localizat in muschii pusi in activitate.

Inainte de a pleca, nu uita schiurile, legaturile, betele, claparii, manusile, imbracamintea, casca, ochelarii UV, crema protectiva.
Schiurile se gasesc in comert in modele si marci variate care se adapteaza cerintelor fiecaruia, in timp ce pentru intretinerea lor este mai bine sa ne adresam laboratoarelor specializate.
Legaturile trebuie sa aiba robustete, dispozitive de siguranta pentru desfacere laterala anterioara si posterioara.
Betele cele mai bune sunt cele cu manere cu declansare automata pentru a preveni fractura bratelor in caz de cadere.
Claparii trebuie sa fie robusti, practici, confortabili si nu trebuie sa dea nici macar minumul de deranj.
Manusile trebuie sa fie comode, calduroase si mai ales impermeabile.
Imbracamintea este de preferat sa fie in doua parti, geaca si pantaloni, sa fie calduroasa , impermeabila si respirabila.
Ochelarii trebuie sa fie marcati cu filtru UV pentru protectie.
Crema protectiva este utila in protejarea pielii si a buzelor, pentru a evita fisurile ulterioare dureroase.



Maria Paduraru

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii