Afisare 10 din 247.
Ginkgo Biloba si Bolile Arteriale
30 Noiembrie 2009
Extractul de Ginkgo Biloba este folosit de mii de ani in Medicina Traditionala Chineza pentru diferite afectiuni, incluzand si circulatia periferica.
Ginkgo Biloba contine o clasa de nutrienti - flavonoizii - gasiti de asemenea in fructe, legume, ciocolata neagra si vin rosu, iar acestia au ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare.
Extractul de Gingko Biloba actioneaza direct asupra tonusului musculaturii netede arteriolare,asupra microcirculatiei capilare si venoase, dar si asupra trombocitelor circulante.
Din cei 3000 de participanti la studiu, mai mult de jumatate au raportat imbunatatirea conditiilor periferice, fapt ce a fost testat ulterior prin probele clinice. Mersul a fost imbunatatit la marea majoritate a subiectilor, iar durerea la nivelul membrelor inferioare s-a diminuat pana sub pragul de functionalitate.
S-a constatat ca reglarea circulatiei periferice se datoreaza in special efectului trombolitic al extractului de Ginkgo Biloba, fapt ce impune moderatie in administrarea lui, mai ales atunci cand pacientul se afla sub medicatie anticoagulanta - uneori chiar si simpla administrare de aspirina trebuie luata in consideratie.
Studiul face parte dintr-un proiect mult mai mare, care se afla in desfasurare si care isi propune sa dezvaluie actiunea extractului de Ginkgo Biloba in intregul corp.
Soia si cancerul de colon
26 Noiembrie 2009
Studiul, condus de Julie Saba, MD, PhD, Senior Scientist si Director al Cancer Center at Children's Hospital Oakland Research Institute, a pus in evidenta faptul ca anumite lipide care se gasesc in soia - sfingadienele, prescurtat SD - ar putea fi o mare speranta pentru lupta impotriva cancerului de colon.
Studiile realizate in laborator au aratat cum lipidele SD reuseau sa produca moartea celulelor canceroase.
"Este o incununare a eforturilor noastre de pana acum", spune Dr.Saba. "In primul rand, studiul ne arata ca introducand soia in alimentatie ajutam corpul sa scape de celulele mutante. Dupa care putem folosi informatiile pe care deja le-am acumulat pentru a dezvolta noi medicamente pentru cancerul de colon, mai eficiente decat cele deja prezente."
"De aceea", spune Dr.Saba in incheiere, "recomand cu caldura dietele bazate pe soia - sunt si gustoase si sanatoase in acelasi timp."
Imbatranirea si boala - descifrate in sfarsit ?
23 Noiembrie 2009
Raspunsul este dat de un studiu condus de Charles Mobbs, PhD, Professor of Neuroscience and of Geriatrics la Palliative Medicine at Mount Sinai School of Medicine si publicat in Public Library of Science Biology.
Dr.Mobb si colegii sai au descoperit cum, intre anumiti parametri, o dieta saraca in calorii incetineste dezvoltarea unor boli legate de imbatranire, cum ar fi Alzheimer. "Importante nu par a fi numararea caloriilor sau eliminarea anumitor nutrienti", spune Dr.Mobb.
"Am observat ca este foarte important impactul pe care dieta il are asupra metabolismului glucidic"
Restrictiile dietei induc o accelerare a transcriptiei proteinei CBP, care controleaza activitatea genelor care controleaza functiile celulare.
Cheia unei vieti sanatoase pare a fi controlul asupra acestei proteine - o restrictie a dietei cu 10% poate prelungi viata, insa valori mai mari de 50% o pot scurta.
Echipa a descoperit ca restrictia dietara optima se situeaza undeva in jurul valorii de 30% si este valabila pentru toate mamiferele.
"Pasul urmator este sa intelegem exact interactiunile dintre CBP si ceilalti factori care influenteaza imbatranirea si boala", conchide Dr.Mobbs.
Seleniul si problemele de inima
20 Noiembrie 2009
Seleniul - un mineral esential cu proprietati antioxidante - se gaseste in mod natural in carne, vegetale su fructe de mare. Unii oameni obisnuiesc sa ia seleniu deoarece cred cain acest fel vor reduce riscul de cancer sau alte boli.
Cercetatorii de la Universitatea din Warwick au studiat posibilele legaturi intre nivelul de seleniu din sange si tesutul adipos pe 1042 de participanti, cu varste cuprinse intre 19 si 64 de ani.
Studiul a aratat ca participantii cu o concentratie de seleniu in sange mai mare de 1.20 umol/l aveau , in general, nivelul colesterolului crescut cu 8 procente. Dintre participantii cu nivel crescut de seleniu, 48.2 % au declarat ca iau in mod regulat suplimente nutritive.
"Noi credem", declara autorii studiului, "ca tendinta actuala, de a creste consumul de suplimente nutritive in mod artificial, nu este binevenita."
Nutritie - Arma Secreta
15 Noiembrie 2009
Exista o enzima care actioneaza ca o foarfeca - ea "taie" pur si simplu amidonul, si il portioneaza in zaharuri mai mici. Extractul descoperit la UCLA si denumit "Phase 2" inhiba actiunea acestei enzime, astfel incat amidonul ramane in corp sub forma de "lanturi" lungi.
Pacientii carora li s-a administrat Phase 2 au pierdut in timpul dietei numai tesut adipos, nu si tesut muscular.
"Problema cu amidonul", spune Steven Rosenblatt, "este ca aproape imediat este scindat in zaharuri simple. Si cand se intampla acest lucru, zaharurile raman in sange si in cele din urma sunt depozitate, ceea ce face sa creasca riscul de boli grave cardiovasculare."
Singura solutie cunoscuta era limitarea consumului de carbohidrati. De acum inainte insa, nu vom mai renunta la alimentele noastre favorite - introducerea in alimentatie a suplimentelor alimentare pe baza de Phase 2 ne va ajuta sa slabim si in acelasi timp sa mentinem nivelul zaharului din sange la nivel normal.
Cercetatorii recomanda totusi moderatie. Phase 2, spune ei, nu este un ingredient miraculos. Oamenii vor trebui sa-si controleze, totusi, obiceiurile alimentare.
Sodiul, indulcitorii artificiali si rinichii femeilor
12 Noiembrie 2009
Primul studiu s-a concentrat pe legatura dintre dieta si declinul functiilor rinichiului si a fost realizat pe mai mult de 3000 de femei, fara probleme de rinichi. S-au observat dereglari puternice ale functiei rinichiului in cazul consumului ridicat de sare.
Cel de-al doilea studiu a urmarit asocierea dintre consumul de zahar sau indulcitori artificiali si problemele de rinichi. A fost realizat pe acelasi grup de femei.
Concluzia a fost ca riscul declinului functiilor renale apare atunci cand creste consumul de bauturi carbogazoase indulcite artificial la mai mult de doua sticle pe zi.
Alergie sau Intoleranta
9 Noiembrie 2009Nu poti sa bei lapte pentru ca incepe sa te doara stomacul. Nu mananci creveti pentru ca iti dau mancarimi de piele. Este vorba de alergie sau de intoleranta? Este vreo diferenta intre ele ?
Marea majoritate a populatiei n-are nici cea mai vaga idee. Un studiu publicat in Annals of Allergy, Asthma & Immunology arata ca desi cei mai multi oameni sunt in stare sa recunoasca simptomele unei alergii alimentare, majoritatea nu face diferenta intre alergie si intoleranta alimentara, si nu inteleg optiunile de tratament pe care le au.
Desi poate sa nu para asa de important, trebuie inteles ca, in timp ce o alergie este ceva extrem de serios, uneori fatal, intoleranta alimentara creeaza doar discomfort.
Diferentierea dintre ele poate fi deosebit de utila. Iata cateva explicatii:
Alergia apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o anumita proteina din alimente, considerand-o nociva pentru organism. El incepe sa produca anticorpi ce vor ataca substanta respectiva.
Alergenii cei mai intalniti sunt laptele, arahidele si ouale pentru copii, si scoicile pentru adulti.
Intoleranta apare datorita incapacitatii organismului de a digera anumite substante - ea nu are nici o legatura cu sistemul imunitar. Desi creaza discomfort, ea nu pune viata in pericol.
Aditivii alimentari declanseaza adesea intolerante alimentare care pot fi cu usurinta confundate cu alergiile.
Vesti bune pentru iubitorii de cafea
4 Noiembrie 2009
Studiul, publicat in American Heart Journal, a fost realizat in Suedia, pe 37.000 de barbati de varsta adulta, clinic sanatosi, care consuma zilnic maximum doua cesti de cafea. Nu s-a putut dovedi ca acestia ar prezenta un risc crescut la accidente cardiovasculare.
Problemele incepeau sa apara la un consumul ceva mai ridicat de cafea - patru - cinci cesti pe zi. De asemenea, daca subiectii aveau antecedente cardiovasculare, chiar si consumul minim era riscant.
Acest studiu vine sa intareasca un altul, realizat de catre American Health Association, in care, de asemenea, nu s-au putut pune in evidenta regaturi directe intre consumul de cafea si afectiunile cardiovasculare.
Nu s-au realizat inca studii concludente pe femei. "La femei",spune Dr.Emily B. Levitan, coordonatoarea studiului, "rezultatele ar putea fi diferite."
"Nu cred", conchide Dr.Levitan, "ca exista o legatura stransa intre consumul de cafea si afectiunile cardiovasculare."
sursa : MedlinePlus
Broccoli si sanatatea arterelor
2 Noiembrie 2009
Riscul de formarte a trombilor nu este acelasi pe toata lungimea unei artere. Cele mai expuse acestui risc sunt zonele unde sangele este impiedicat sa circule normal, in special la bifurcatii.
Cercetatorii au descoperit ca exista o gena care protejeaza celulele de toxine - gena NRF2. Aceasta este inactiva in zonele mai sus mentionate. Insa tratamentele cu sulforan, o substanta care se gaseste în mod natural in broccoli, reusesc sa activeze gena si in aceste zone cu grad ridicat de risc.
Prof. Peter Weissberg, Directorul Medical al New British Heart Foundation spune ca "deoarece sulforanul se gaseste in mod natural in broccoli, precum si in alte vegetale din aceeasi familie, urmatorul test va fi sa vedem daca simplul consum de vegetale are acelasi efect protector."
"Aceste descoperiri fascinante", mai spune profesorul, "prefigureaza un viitor in care simplul consum de legume ne protejeaza impotriva bolilor cardiace."
Consumul de proteine si masa musculara
29 Octombrie 2009
Desi nici un atlet modern nu ar merge atat de departe, mostenirea lui Milon a supravietuit si astazi gasim diete cu continut ridicat de proteine la sportivii care depun eforturi mari.
Un studiu recent al Universitatii Texas Medical Branch din Galveston arunca in aer traditia. Autorii sugereaza de asemenea, cai practice pentru imbunatatirea obiceiurilor alimentarea si pentru reducerea pierderii de masa musculara la varstnici.
Rezultatele studiului au fost obtinute masurand ratele zilnice de sinteza musculara ale voluntarilor care au consumat diferite cantitati de carne slaba de vaca. Acestea au fost socante - numai primele 30 de grame de proteine produc de fapt muschiul.
"Stiam din studii anterioare ca 30 de grame de proteine (echivalentul a 120 de grame de carne consumata) cresteau rata de sinteza proteica musculara cu 50% la adulti", spune prof.Douglas Paddon-Jones, coordonatorul grupului de cercetatori. "Ne-am intrebat - daca 120 de grame aduc o crestere de 50%, ce se va intampla daca triplam cantitatea de proteine consumate ? Si am vazut ca 360 de grame de carne au condus la aceeasi rata a sintezei proteice ca si in primul caz."
"Nu este necesar sa consumam mari cantitati de proteine pentru a maximiza sinteza musculara", conclude prof.Paddon-Jones, "trebuie doar sa fim atenti cum portionam totul."
Afisare 10 din 247.

Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate
Noua carte a doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,

Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
MulÈ›i părinÈ›i sunt obiÈ™nuiÈ›i cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni
Vezi toata arhiva de noutati