Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole OBEZ VS. OBEZA
ABDOMINALI ...pentru la vara !
TENOSINOVITA ALERGATORULUI
Hiperextensii
CSID - Alimentatia asiaticilor
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam YOGA, ARTA RELAXARII
Ramat vertical
ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
MISCARI PENTRU TOT CORPUL
Chirurgia limitativa
Sunteti aici :: Slabire » NOUA DIETA NORDICA

NOUA DIETA NORDICA


NOUA_DIETA_NORDICA_55336.jpg

Trebuie sa lasati in urma omul pesterilor si pe mediteraneeni, vikingii sint noii guru ai dietei. Claus Meyer, cofondatorul restaurantului danez Noma, numit de doua ori cel mai bun in lume, a colaborat cu expertii in nutritie pentru a combate epidemia de obezitate. Meyer o numeste Noua Dieta Nordica, dar nu e tocmai noua. Filozofia sa despre mincare alcatuita impreuna cu cercetatoarea obezitatii Arne Astrup a fost subiectul unui proiect de cercetare de 20 milioane de dolari in ultimii doi ani. Astazi, rezultatele timpurii ale muncii lor sint la moda si ar putea insemna o revolutie in industria dietelor. Intr-un studiu de 26 de saptamini al lui Astrup si echipei sale la Universitatea din Copenhaga un grup de subiecti supraponderali au reusit sa piarda o medie de 3,4 kg dupa 12 saptamini cu noua dieta Nordica. Asta a fost mai mult decit dublul a cit au pierdut cei cu diete cu planuri de mese standard cu portiile controlate. "E greu sa numesti ingredientele individuale care merg, dar putem vedea ca pierd mai multa greutate", a spus profesorul Thomas Larsen, care a prezentat studiul la Coferinta europeana de nutritie saptamina trecuta.

Ca intreg, dieta contine unele din obisnuitele elemente ale bucatariei clasice din climatul de vreme rece: peste, nuci, legume, fructe, fructe de padure, verdeturi crude precum varza, carne de vinat, si amidon nordic cum este cel din ovaz.

Ca si dieta Mediteraneana atit de mult discutata, alimentele bogate in acizi grasi omega si antioxidanti sint cap de lista, dar cu dieta Nordica ingredientele nu se bazeaza pe climatul mediteranean. Fructele de padure bogate in antioxidanti care o duc atit de bine in partile nordice ale Europei (afinele de exemplu), legumele ca napii si varza care ajuta un flux sanguin sanatos, si carnuri de vinat ca elanul si mielul sint toate parte a planului de nutritie danez pentru un stil de viata sanatos.

Alta caracteristica a dietei: moderatie, nu infometare. In manifestul sau despre "principiile aromelor bune" Meyer ofera aceste indicatii care pot fi integrate in orice plan de masa, indiferent daca maninci carne de ren sau curcan, afine sau mure.

Maninca mincarea care creste in regiunea ta

Meyer crede in nutritia locala, si in a deveni creativ cu alimentele care se afla pe teritoriul tau in fiecare sezon. Nu numai ca provoaca bucatarul sa fie imaginativ, dar exista dovezi istorice ca specia noastra a prosperat cu mincarurile regionale mult inainte de a avea amidon procesat in camara si provizii venite de pe tot globul.

Mesele gatite in casa sint cheia

El sugereaza pregatirea unor mese simple pornind de la materii prime, pentru 30 de minute pina la o ora zilnic, pentru a ajuta regindirea dietei ca mai mult un stil de viata, sau un fel de hobby. Adaugind mincarii un element cultural, familial, mai degraba decit notiunea apuca-si-fugi, poate schimba psihologic modul in care oamenii gindesc despre dieta lor.

Maninca mai multe garnituri

Cu cit mai multe, cu atit mai vesel si mai sanatos, conform lui Meyer. Garniturile sint cheia mincatului sanatos pe termen lung, atita vreme cit sint legume preparate simplu. "Amestecati cu resturile de ieri de legume fierte sau aburite putin otet, capere, mustar, patrunjel si ulei de masline", sugereaza el. "Fierbeti sfecla rosie si puneti sare de calitate, hrean ras sau mustar si otet pe masa. Folositi butonul procesorului vostru de mincare pentru a marunti ramasitele unei portii de legume fierte cu ceva chimen, iaurt, lamiie, menta, zahar si chili pentru a crea o masa coeziva si apetisanta, turnati-o intr-un bol si adaugati un strop de ulei de masline virgin de buna calitate." Este opusul portiei controlate, dar el crede ca a nu fi simplist si reuniunea aromelor vor duce la mai putina indopare din plictiseala.

Inlocuiti grasimea cu dulceata

In loc de a arunca napii in ulei sau a praji legumele, puteti inlocui placerea pentru ceva untos cu putine condimente bazate pe zahar. "Daca folositi otet balsamic sau alt otet cu ceva dulce pentru a face vinegreta, va trebuie mult mai putin ulei decit pentru vinegreta clasica cu otet din vin alb sau rosu." El sugereaza de asemenea miere sau melase in locul uleiurilor grase pentru a scoate la iveala aromele din legumele radacinoase amare. Alt secret de la Meyer: asezonati carnea ramasa cu un pic de otet in loc de ulei pentru a ajunge la fragezimea suculenta.

Folositi mai mult decit doar sare si piper

Verdeata proaspata este cruciala pentru filozofia de sanatate a lui Meyer, asa cum sint si aromele dulci si acre. Totul de la vin la otet de mere si suc de lamiie verde, iaurt - toate schimba aromele ingredientelor dulci cum sint majoritatea legumelor. Chiar cerealele, carnea si pestele pot sa-si sporeasca aroma cu putin iaurt sau stropite cu citrice in loc de unt.

Condimentele pot fi de asemenea garnituri

Meyer nu foloseste condimente nenaturale zaharoase precum ketchup-ul. In schimb el sugereaza alinierea pe o parte a farfuriei a unor elemente care imbogatesc aroma, precum castraveciori murati, sfecla rosie, rubarba, si chiar rosii. Un substituent cu totul natural al unui condiment zaharos procesat nu este doar mai sanatos, dar face hranitul mult mai interesant.

Principiile lui Meyer sint desemnate a preveni ceea ce el numeste "recaderi" in indoparea nesanatoasa. "Nu esti la regim," afirma el in manifestul sau. Ideea de a tine dieta, crede el, promoveaza un concept de deprivare, care nu poate fi sustinut pe termen lung.

Cu planul sau de mese prinzind peste tot in lume (in Marea Britanie exista o carte de bucate copiata dupa el, iar studentii de la Universitatea americana Stanford au cunoscut recent in avanpremiera principiile lui Meyer la o conferinta de sanatate), Meyer reda inapoi tarii lui cu eforturile sale. El spera sa-si implementeze principiile in scolile daneze, unde se intrevede o epidemie de obezitate infantila. Si nu va faceti griji, exista intotdeauna pui de gaina, daca mai degraba vreti sa-i lasati renii lui Mos Craciun



Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 18875 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL
Unii oameni sint norocosi, par sa se fi nascut cu ...
INHIBITOARELE SENZATIEI DE FOAME INHIBITOARELE SENZATIEI DE FOAME
Nu este zi in care sa nu ma lovesc, pe ...


MOBILUL SI SCADEREA IN GREUTATE MOBILUL SI SCADEREA IN GREUTATE
Aplicatiile iPhone pentru slabireCei care au "telefonul destept" ("smartphone") si ...
DIETELE: ESEC SAU SUCCES? DIETELE: ESEC SAU SUCCES?
Adevarul este ca cele mai multe diete isi ating scopul ...


Alte articole despre Slabire






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 12


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri