Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE
Rotirea trunchiului
SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
ANTRENAREA UNEI SINGURE GRUPE MUSCULARE PE ZI
INTOLERANTA LA LACTOZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PREVENIREA INFECTIILOR IN TIMPUL SARCINII
8 DINTRE CELE MAI CIUDATE SPORTURI DIN LUME
Stretching - umeri - exercitii set 1
IMPINS CU BARA DE LA CEAFA
Silviu Marin
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Mineralele
Ghidul nutritiei

Mineralele


V-ati intrebat vreodata de ce organismul uman are nevoie de fier, zinc, magneziu si crom? Mineralele sunt substante anorganice importante pentru activitatea celulara, enzimatica si pentru unii hormoni, pentru buna functionare a muschilor, oaselor si nervilor si echilibrul acidobazic.
Mineralele sunt disponibile in unele surse alimentare, insa concentratiile sunt mai mari in tesuturile de origine animala.
Mineralele reprezinta aproximativ 4% din greutatea totala a corpului. Unele sunt prezente in concentratii mari in schelet si dinti, insa mineralele se gasesc in tot corpul, in interiorul celulelor si mediul care le inconjoara, dizolvate in fluidele corpului. Pot fi prezente ca ioni (electroliti) sau combinate cu compusi organici.

Calciul
Calciul este cel mai abundent mineral din corp, constituind aproximativ 40% din continutul mineral al sau. Este componenta majora a oaselor si dintilor, acestea fiind cel mai important depozit de calciu. Este de asemenea esential pentru contractia musculara, transmiterea impulsului nervos, coagularea sangelui si activitatea enzimatica, reglarea permeabilitatii celulare.
In ceea ce priveste contractia musculara, calciul este indispensabil fiindca este eliberat din reticulul endoplasmatic in fibrele musculare sub influenta impulsului nervos pentru a participa la formarea puntilor de actina-miozina, ceea ce produce contractia musculara.
Un aport suficient de calciu este esential pentru sanatatea noastra. Daca nu este consumat in doze suficiente, calciul va fi eliminat din zonele de depozitare, in special din oase, conducand la aparitia osteopeniei si osteoporozei.
Aportul suplimentar de calciu si exercitiile fizice pot incetini pierderea calciului si reducerea densitatii osoase ce se instaleaza odata cu varsta.
In cazul femeilor tinere se produce uneori un fenomen aparent paradoxal. Antrenamentele prea solicitante, combinate cu scaderea in greutate si aport inadecvat de calciu si stres pot interfera uneori cu secretia normala de estrogen, care are un rol protector asupra structurii oaselor. Se ajunge la scaderea densitatii osaselor. Masurile ce se impun sunt scaderea intensitatii antrenamentelor, crestere in greutate si un aport mai mare de calciu.
In sezonul cald, se poate inregistra o pierdere accentuata a calciului prin urina, cu scaderea consecutiva in sange si hiperexcitabilitate neuromusculara.

Zincul
Are un rol important in cresterea si repararea tesuturilor, reactii enzimatice si formarea celulelor rosii. Se gaseste in cereale integrale. Un aport insuficient chiar timp de cateva zile poate reduce ritmul de dezvoltare al musculaturii.

Fierul
Este prezent in organism in cantitati foarte mici (30-50 mg/kgcorp). Joaca un rol crucial in transportul oxigenului, fiind absolut necesar pentru formarea hemoglobinei si mioglobinei. Hemoglobina, localizata in hematii, leaga oxigenul si il transporta de la plamani, si apoi prin intermediul sangelui la tesuturi. Mioglobina, care se gaseste in muschi, se combina cu oxigenul si il depoziteaza pentru a fi utilizat la nevoie. Indivizii cu deficit de fier sunt anemici si au o capacitate redusa de rezistenta la efort. Anemia este o problema mai frecventa la femei, datorita pierderilor lunare de sange prin menstruatie. Accelerarea dezvoltarii masei musculare antreneaza o crestere a necesarului de fier pentru sinteza mioglobinei.
Carnea, strugurii, fasolea, prunele si caisele sunt surse bune de fier. Suplimentarea cu fier la persoanele care nu au un deficit, pare sa nu aiba nici un beneficiu pentru performanta.

Fosforul
Este in stransa legatura cu calciul si constituie aproximativ 22% din totalul de minerale al corpului. Aproximativ 80% din fosfor se combina cu calciu (fosfat de calciu) si se gaseste in oase. Fosforul este esential pentru metabolism, structura membranelor celulare si in sistemele de tamponare (pentru mentinerea normala a pH-ului sanguin). De asemenea, intra in structurile compusilor cu rol energetic (ATP, CP).

Magneziul
Impreuna cu calciul controleaza contractia si excitabilitatea musculara. De asemenea, joaca rol de cofactor in cadrul a numeroase sisteme enzimatice. Administrarea lui are efecte miorelaxante, sedative, imbunatateste randamentul intelectual si reduce rata depresiei. Se elimina in cantitati importante prin transpiratie in timpul eforturilor intense.

Sodiu, potasiul si clorul
Aceste minerale sunt distribuite in toate fluidele si in toate tesuturile organismului. Sodiul si clorul se gasesc in lichidul extracelular si in plasma, in timp ce potasiul se gaseste intracelular.
Aceasta distribuire selectiva a celor 3 minerale determina incarcatura electrica si polaritatea de-a lungul neuronilor si membranelor musculare. In plus, ele sunt responsabile de mentinerea echilibrului hidric si cel osmotic, precum si de echilibrul acidobazic (alaturi de alti compusi).
Adultii sanatosi ar trebui sa consume in fiecare zi 1,5 grame de sodiu si 2,3 grame de clor, adica 3,8 grame de sare (clorura de sodiu), pentru a inlocui pierderile zilnice prin transpiratie. Nivelul maxim de sare care poate fi consumat este de 5,8 grame pe zi.
Trebuie sa consumati cel putin 4,7 grame de potasiu pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala, contracarand efectele sarii si reducand riscul de aparitie a calculilor renali si a pierderilor de structura osoasa.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 15157 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.



Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii