Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SPORTUL - ARGUMENTE FIZIOLOGICE
10 TRUCURI CARE TE AJUTA SA ITI IMPULSIONEZI METABOLISMUL
DA JOS BURTA! editia 2010
4 CAUZE SURPRINZATOARE ALE ANXIETATII
CUM TE ANTRENEZI DUPA CE RENUNTI LA TIGARI?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
CSID - Semntele e in reduc colesterolul
EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
Tractiuni cu priza ingusta
Dietele bogate in proteine si cu putini carbohidrati
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » MICOZELE CUTANATE

MICOZELE CUTANATE


MICOZELE_CUTANATE_4972.jpgAi aflat ca ai o micoza cutanata sau mai simplu o ciuperca. Pielea te mananca ingrozitor, este rosie, si cu scuame in suprafata si pare ca nu cedeaza la niciunul dintre tratamentele auzite. Habar ai cum te-ai captusit cu ea.


Ei bine, haideti sa aflam cum le luam, ce-i de facut ca sa scapam de ele sau sa le evitam. Aceste infectii ale pielii sunt produse de fungi, niste microorganisme care colonizeaza straturile superficiale ale pielii, favorizate fiind de umezeala, temperaturi ridicate, intuneric precum si de un teren cu deficit in aparare (diabet zaharat, cancere, HIV, tratamente indelungate cu antibiotice). Se transmit frecvent prin contact direct de la om la om, prin obiecte personale imprumutate sau de la animal la om. Se fixeaza mai degraba pe tegumentele care sufera diferite traumatisme - zgaraieturi, bataturi produse de incaltamintea inadecvata, care nu lasa pielea sa respire, la practicantii sporturilor acvatice, la atletici si la cei care prezinta tulburari circulatorii periferice. Altele sunt oarecum proprii pielii si se reactiveaza in perioadele de stres la care este supus organismul (candidoza, pitiriazisul versicolor).


Tinea corporis - micoza pielii trunchiului, a fetei si a membrelor

Se manifesta prin leziuni inelare, cu centru palid si periferia mai intens eritematoasa (rosie), activa, usor elevata, bogata in microorganisme; unele leziuni pot conflua cu cele din vecinatate. Uneori pe suprafata pot aparea bule, pustule (vezicule cu puroi) semn al unei leziuni foarte active sau dimpotriva pot avea manifestari mult mai discrete, prezentandu-se ca mici leziuni de culoare roz-palid cu scuame fine in suprafata.


Pot asocia senzatie intensa de mancarime sau din contra pot fi lipsite de simptome.

Se trateaza de obicei local, prin aplicarea unei crème antimicotice (clotrimazol, ketokonazol, oxicanozol, terbinafina, naftifina) asociat sau nu cu un dermatocorticoid local ca in cazul unor leziuni foarte active, prin aplicarea cremei cel putin 2 saptamani pe o arie ce depaseste cu aproximativ 2 cm leziunea propriu-zisa, pentru a distruge orice urma de spor existent. Deoarece ciupercile pielii pot avea manifestari similare cu alte afectiuni (psoriazis, eczeme, lichen) numai medicul dermatolog va putea decide, mai ales in urma unui examen de laborator, solutia corecta de tratament.


Uneori sunt necesare tratamente sistemice, ca in cazul unor infectii extinse, al imunosupresiei, rezistentei la terapia locala, prezentei unei micoze a unghiilor sau parului.


O alta micoza a trunchiului foarte superficiala este pitiriazisul versicolor. Apare ca pete colorate (cafenii) sau acrome (albe) cu scuame foarte fine in suprafata, ca faina . Traieste in mod normal pe pielea noastra, 85% dintre oameni fiind purtatori sanatosi; anumite conditii cum ar fi caldura, transpiratia, aplicarea in exces de crème, deficitele imunologice conduc la aparitia ei. Ipoteza ca s-ar transmite de la om la om este complet nesustinuta.


Tinea cruris - micoza inghinala.

Prezinta o placa eritematoasa cu periferii active, mai elevate, extinzandu-se uneori spre organele genitale externe, abdomenul inferior, fese. Umiditatea crescuta a zonei face prezenta scuamelor inconstanta. La persoanele obeze macerarea duce la aparitia de fisuri in zona inghinala. Se trateaza asemanator cu cele prezentate anterior.


Tinea pedis - micoza piciorului

Este favorizata de maceratia si umezeala din spatiile interdigitale plantare, mai ales la sportivi, la cei care poarta incaltaminte inadecvata, de prezenta tulburarilor circulatorii, de expunerea directa la agentul cauzal - mersul descult. Boala afecteaza mai ales barbatii adulti. Pielea apare rosie, macerata, fisurata sau din contra ingrosata, cu scuame fine argintii in suprafata, asociind senzatie de mancarime. Aceste leziuni pot genera la nivelul mainilor vezicule cu descuamare, la fel de pruriginoase, ca reactie alergica la distanta a leziunilor de la nivelul piciorului. Uneori micoza piciorului poate fi poarta de intrare pentru unele bacterii care pot determina manifestari mai grave de tipul erizipelului sau celulitei.


Tinea unguium - onicomicoza

Este cea mai intalnita si de foarte multe ori asociata micozei piciorului. Este favorizata de circulatia proasta de la acest nivel, de traumatismul unghiilor, de varsta inaintata (unghia creste mai greu la varstnici si este susceptibila la infectii). Apare ca pete albe si galbene dispuse distal ( spre marginea libera a unghiei) sau lateral, fara luciu. Unghia este groasa, friabila. Netratata leziunea se extinde si la celelalte unghii sau poate duce la pierderea completa a unghiei.


In cazul acesta tratamentul este ceva mai dificil de orientat. Raspunde foarte greu sau aproape deloc la aplicarea locala de crema ; exista putine preparate care asociaza substante ce inlesnesc patrunderea prin unghie compusilor activi si un rezultat mai bun. Se trateaza cel mai bine sistemic, pe perioade lungi de timp (6-12 saptamani) pentru ca si cresterea unghiilor este foarte lenta. Tratamentul trebuie urmarit periodic, deoarece poate determina modificari importante ale testelor hepatice. Ca varianta terapeutica se practica si indepartarea chirurgicala a unghiei urmata de administrarea unui tratament antimicotic cu durata mult mai mica pentru ca rezevorul de fungi a fost inlaturat.

In afara tratamentului adecvat, prescris numai de medic, care va fi dus pana la capat, altfel existand un risc serios de recidiva, trebuie sa nu uiti ca :

· Riscul de a contacta o alta ciuperca dupa vindecare este la fel de mare ; e bine sa eviti zonele care sunt un izvor de fungi cum ar fi marginea piscinelor, cabinele de dus,sauna.

· Incaltamintea veche e de preferat sa fie aruncata sau tratata cu substante antimicotice, deoarece ea ramane un rezervor de fungi

· Pastrarea tegumentelor uscate este esentiala ; uita sosetele si imbracamintea din materiale sintetice si opteaza pentru cele din bumbac. Evita aplicarea de creme grase sau uleiuri de corp deoarece acestea creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea ciupercilor, regula valabila mai ales in pitiriazis. Adauga pudra antimicotica in pantofi pe toata perioada tratamentului.

· Scaderea in greutate asigura succesul in cazul micozei inghinale, unde contactul intre tegumente, macerarea acestora, agraveaza boala

· Evita contactul cu animalele

· Evita imprumutarea obiectelor personale



Dr. Ioana Silvia Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(13 Ianuarie 2015 23:03) ana a spus

Buna,sotul meu avea de cativa ani o ciuperca intre degetele de la picioare,pielea alba ,cateodata ajungea spre culoarea verde, si nu avea mancarime deloc. Dupa multa documentatie despre aceasta boala a inceput sa folosesc cateva produse naturale pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation. Asa ca in fiecare zi dimineata si seara folosea o pudra naturala pentru picioare cu arbore de ceai, crema antiseptica si o sticluta de ulei. Seara in general facea baie la picioare cu un sapun organic tot pe baza ulei din arbore ceai. Crema antiseptica o amesteca cu 2-4 picaturi uleiul si se dadea pe picioare.

(23 Decembrie 2012 12:22) bogdan mirecea a spus

buna ziua.mi-au aparut niste pete pe corp in zona penisului de o culoare mai inchisa.nu am mancarimi sau alte simptome.este posibil de la strand sau de la mare?stiu ca am mai patit-o odata dar petele imi erau in zona abdominala;doctorul mi-a spus ca i o ciuperca si ca am luat-o de la strand.i posibil si acuma?aceste pete nu sunt pe *** sau testicole doar in zona lui.se poate transmite in timpul actului sexual(protejat bineinteles)

(4 Iulie 2012 12:18) Nicoleta a spus

buna ziua,
sub sani mi s-a format ca o pelicula umeda si ff urat mirositoare...ma spal zilnic ma sterg ff bine si ma ung cu elocom,dar nu trece...va rog frumos sa-mi dati un sfat,sa-mi spuneti alt unguent,eventual,pt ca e fff neplacut.Multumesc







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii