Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MENTINE-TE IN FORMA PRIN ALIMENTATIE
PUI PICANT CU MERE
BENEFICIILE MEDICALE ALE CONDIMENTELOR
Tribulus
SALATA DE OREZ CU LEGUME SI ULEI DE CANEPA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DIETE CLASICE - O COMPARATIE
ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
CE SA MANANCI CA SA FII MAI INTELIGENT SI MAI FERICIT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?

LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?


LA_CE_MESAJE_SUTEM_R_83545.jpgAi avut ocazia sa observi reactia unui copil de 2 ani cand i se spune ca nu are voie sa faca ceva pentru ca risca sa se loveasca? De cele mai multe ori, tendinta lui este de a face exact invers decat i s-a recomandat. Este o reactie caracteristica copiilor care au intrat in etapa opozitionismului, faza in care vor sa(-si) demonstreze ca sunt persoane distincte, separate de parintii sai, cu nevoi si dorinte proprii. Este o modalitate prin care testeaza si limitele proprii sau ale mediului.

Si lumea noastra, a adultilor, abunda in recomandari, avertismente sau chiar interdictii cand vine vorba de sanatate. Tu cum reactionezi la ele? Cat de receptiv si cat de mult reusesti sa tii cont de mesaje precum: "Consumul excesiv de alcool/zahar/ grasimi/ sare dauneaza grav sanatatii" sau "Fumatul scade durata de viata cu 7 ani", "Sedentarismul duce la o serie de tulburari ale organismului"?

Informatii, sfaturi si campanii privind acele aspecte pe care ar trebui sa le avem in vedere ca sa ne mentinem starea de sanatate sunt peste tot. Studiile sporesc din ce in ce mai mult diversitatea acestor informatii si atrag atentia asupra raportului de cauzalitate dintre anumite obiceiuri si diferite afectiuni. Rationamentul iti zice ca nivelul sanatatii in randul populatiei ar trebui sa creasca proportional cu gradul de educare? Si totusi....cancerul, tulburarile de alimentatie (anorexie, bulemie), obezitatea, bolile cu transmisie sexuala etc. sunt tot mai des intalnite. Care sunt motivele pentru care nu se tine cont de sfaturile primite de la promotorii unor principii sanatoase?

Capacitatea de control si autodisciplina oboseste

Viata ta implica o multitudine de situatii in care este necesar sa te controlezi, sa te modelezi, sa te autodisciplinezi. Pentru satisfacerea unor nevoi primare trebuie sa "tragi de tine" si sa iti indeplinesti cu promptitudine indatoririle (profesionale, familiale, sociale). Studiile demonstreaza ca atunci cand contextul in care traiesti implica un grad crescut de autocontrol vulnerabilitatea ta in fata micilor tentatii creste. Pentru a fi mai explicita, daca ai un job solicitant unde presiunea sefilor este mare iar gradul tau de obedienta trebuie sa fie crescut, sansele sa te tii de dieta propusa sau de programul de gimnastica, in timpul personal ramas, sunt mai mici. 

Mesaje generalizate

Informatiile despre sanatate au un impact diferit asupra indivizilor in functie de tipul de personalitate, varsta, valorile culturale etc.
De exemplu, pentru personalitatile evitante, mesajele dramatice, infricosatoare sunt mai putin eficiente decat cele moderate ca si grad de negativism sau care pun accent pe comportamente alternative.

Pentru adolescenti, informatiile despre cum fumatul le afecteaza sanatatea organismului au efect mult mai slab decat cele despre gradul in care acest obicei ii face neatractivi. Pentru tinerii aflati la varsta adolescentei fumatul, alcoolul sau alte comportamente periculoase sunt importante din punct de vedere al recunoasterii sociale. Cu cat se scoate in evidenta caracterul lor riscant cu atat pot reprezenta pentru adolescenti o provocare, o sansa de depasire a propriilor limite si, implicit, de apreciere din partea grupului.

Mesajele din campaniile de sanatate publica ar trebui sa fie, asadar, diferentiate si create pe nevoile fiecarui grup tinta.

Starile negative de dispozitie

Astfel de stari te determina, intr-o masura semnificativa, sa te implici in actiuni riscante, nesanatoase. Este foarte probabil ca, dupa ce ai petrecut ore in sir in trafic, sa fumezi cateva tigari, sa incerci sa te "indulcesti" cu o cantitate uriasa de inghetata sau sa termini sticla de vin primita cadou. 

Mesajele negative si disonanta cognitiva

Mesajele puternic negative declanseaza adesea tendinta de a ne autojustifica comportamentul, pierzandu-si astfel din efect. Daca tu fumezi de cativa ani si tocmai ai intrat in contact cu informatii despre pericolul iminent reprezentat de acest obicei pentru viata ta, in interiorul tau apar mai multe idei conflictuale: dorinta de a trai si raul pe care ti l-ai facut in tot acest timp, cu mana ta. Acest conflict se numeste disonanta cognitiva si atrage dupa sine o tensiune psihologica intensa ce necesita a fi inlaturata. Pentru eliminarea starii de tensiune, inconstientul nostru produce o serie de "dovezi" in defavoarea informatiilor primite (il stii probabil pe vecinul de 100 de ani care a fumat toata viata si nu a patit nimic). Asadar, mesajele puternic negative au un impact mai slab asupra indivizilor deja angajati in comportamente nesanatoase.

In concluzie, in asimilarea unor informatii despre sanatate si dobandirea comportamentelor adecvate sunt importante atat aspecte ce tin de vointa, conditiile de viata, trairile emotionale personale cat si de forma in care mesajele care promoveaza aceste idei sunt transmise.

Una dintre cheile succesului in adoptarea unui stil de viata sanatos este inlaturarea lui "trebuie sa...", atat de frecvent in viata ta si de blocant psihologic, si gasirea(si transmiterea) strategiilor prin care sportul, alimentatia sanatoasa etc. sa devina ocazii de satisfactie si placere. Sustinerea si incurajarile venite din partea mediului reprezinta, de asemenea, un suport important in mentinerea comportamentelor sanatoase.



Psih. Oana Mihalcea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 19822 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV? SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?
Sentimentele pe care le traiesc anumite persoane atunci cand sunt ...
MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA
Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...


CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA? CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA?
"Toata lumea spune ca adolescenta e cea mai frumoasa varsta. ...
EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4 »
Pagina 3 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii