Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Exercitii pentru muschii coapselor (cvadriceps)
ANTRENAREA CREIERULUI
COMPOZITIA CORPULUI
TACTICI PENTRU ANTRENAMENTUL DE MASA
ABDOMENUL - SCURTA ANALIZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Solutia unui meniu echilibrat
ABDOMENUL - SCURTA ANALIZA
DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
ABDOMEN MAI PLAT CU EXERCITII EFICIENTE
10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL

IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL


IMC_SI_VARIATIA_GREU_71717.jpgDeterminarea ratei inimii, a ratei respiratiei, a temperaturii, si a presiunii sanguine sint componente esentiale si fundamentale ale medicinei vestice. Acesti parametri fiziologici sint masurati cu usurinta prin examinarea fizica, sau cu un instrument de diagnostic. Acestia sint mentinuti in mod normal intr-o limita fiziologica prin sistemele de feedback homeostatice, care au capacitati compensatorii puternice. Masuratorile care depasesc, sau sint sub o anumita limita, indica o patologie la baza, si sint deseori asociate cu morbiditate crescuta si mortalitate. Mai mult, pot servi ca criteriu de diagnostic, factor de pronostic, si/sau o indicatie de a initia tratament. In continuare se va demonstra ca indicele masei corporale (IMC) (greutate/inaltime2 in kg/m2) este de asemenea un semn vital.

Reglarea greutatii corporale

La adulti, greutatea corporala este mentinuta eficient la un anumit punct. Preluarea si cheltuiala energiei sint reglate de sistemele nervos si hormonal, incluzind peptidele din tractul gastrointestinal, pancreas si tesutul adipos. Acestea moduleaza procesele fiziologice la numeroase nivele, de la motivatie la functia mitocondriala, pentru a corela energia preluata cu cheltuirea ei. S-a calculat ca acuratetea corelarii de-a lungul unui an este mai mult de 95,5% la adulti. Descoperirea unui IMC peste limita de 25, sau a pierderii semnificative in greutate intr-o perioada scurta, indica o deviere semnificativa in echilibrul energiei, si are implicatii detrimentale asupra sanatatii.

Epidemiologia si patofiziologia variatiilor IMC si greutatii

Cresterea excesiva in greutate la copii si adulti este prevalenta crescator in intreaga lume. Un studiu extins international a gasit 24% dintre barbati si 27% dintre femei clinic obezi(e), adica avind un IMC>30, desi exista variatii nationale si etnice. Obezitatea predispune la diabet de tip 2 si boli legate de ateroscleroza, si este asociata cu un risc pe termen lung crescut de moarte prematura in urma acestor conditii, si anumite cancere. Aceste consecinte daunatoare ale cresterii excesive in greutate nu sint datorate caracteristicilor fizice ale trigliceridelor si tesutului adipos, ci mai curind revarsarii de acizi grasi liberi si mediatori ai inflamatiei din tesutul adipos extins. Aceasta duce la rezistenta la insulina, dislipidemie, boala ficatului gras non-alcoolic si ateroscleroza. Depozitul de grasime intra-abdominal este cauza principala din spatele efectului sistemic al obezitatii, probabil datorita preferintei de a atrage macrofage, rezistentei sale la efectul inhibitor al insulinei asupra lipolizei, sursei sale enorme de singe si drenarii sale venoase catre ficat. Dimpotriva, grasimea subcutanata din extremitatile de jos pare sa fie protectoare. IMC serveste ca un index imperfect, dar usor de obtinut de adipozitate excesiva. Obezitatea fiind astfel diagnosticata, sint indicate stilul de viata si interventiile farmacologice sau chirurgicale, ca si stabilirea si tratamentul patologiilor asociate.

In contrast cu obezitatea, scaderea in greutate (fara intentie) este rezultatul tipic, mai degraba decit cauza, unei patologii la baza. Ocazional, totusi, nu se poate identifica o cauza a pierderii in greutate. In plus, pierderea greutatii este deseori asociata cu deficientele nutritionale care afecteaza negativ orice boala majora de la baza.

Afectiuni medicale severe cronice cum ar fi infectia cu HIV si cancerul, ca si insuficienta cronica a unui organ vital (disfunctia inimii sau a rinichilor, boala pulmonara cronica obstructiva, etc.) induc o stare catabolica debilitanta numita casexie. Aceasta poate fi definita ca o pierdere patologica a greutatii cu o reducere disproportionata a masei musculare scheletale. Pina la un anumit grad, o reducere a masei corporale musculare este o parte normala a imbatrinirii (sarcopenie). Totusi, prevalenta cedarii cronice a organelor creste cu virsta, si efectul sau asupra greutatii corporale se suprapune peste sarcopenie. Scaderea greutatii la batrini poate fi de asemenea exacerbata de diferiti factori psihosociali, pierderea apetitului, malabsorbtia si deconditionarea musculoscheletala. Data fiind populatia in virsta in crestere si cresterea incidentei bolilor cronice mentionate, casexia este destul de comuna. A discerne intre sarcopenie si casexie este greu, dar simpla existenta a pierderii semnificative in greutate recent si/sau un IMC redus prezic cu putere o mortalitate pe termen scurt (predominant la barbati) la pacientii spitalizati, batrinii din comunitati, pacientii cu HIV, cancer sau insuficienta cronica a unui organ vital, si in populatia adulta in intregime.

Asocierea malnutritiei si excesului ponderal cu procesul inflamator

Oamenii, ca si celelalte organisme, depoziteaza cu aviditate energie si nutrienti care sint distribuiti conform cu prioritatile particulare ce decurg din starea postprandiala, infometare, exercitiu, si infectie sau trauma. Impreuna cu raspunsurile inflamatorii si imune la patogenii invadatori, aceste capacitati favorizeaza supravietuirea in timpul lipsurilor si infectiei. Inflamatia si rezerva de nutrienti sint de asemenea esentiale pentru reparare si revenire din lezare si distrugerea aseptica a tesutului. Celulele implicate in metabolism (adipocite, hepatocite, miocite) si inflamatie (leucocite si macrofage rezidente) folosesc in comun masinaria moleculara (recunoasterea motivului si receptorii la citokine, kinaze de stress, receptori activati de proliferantii peroxizomilor), care faciliteaza comunicarea duala. Devin interdependenti in timpul infectiei si traumei: celulele inflamatorii sint dependente de macro- si micro-nutrienti pentru a executa un raspuns imun innascut eficient; hepatocitele necesita o mare cantitate de aminoacizi pentru sinteza. Reactantii de faza-acuta tintesc patogenii si sporesc inflamatia. Re-prioritizarea in timpul infectiei si traumei este mediata in mare masura de citokine pro-inflamatorii, cu muschii scheletici purtind povara proteolizei.

Alimente dense in energie, gustoase sint acum la dispozitie permanent si nevoia de a desfasura efort fizic pentru procurarea lor este mai scazuta ca oricind, ducind la un echilibru energetic pozitiv crescator. Aceste schimbari au facilitat tranzitia de la o era a bolilor transmisibile la prezenta epidemie de obezitate si boala inflamatorie cronica. Cind ingerarea de calorii in exces depaseste capacitatea corpului de a depozita nutrienti furnizori de energie, are loc o revarsare de glucoza si acizi grasi in singe si anumite tesuturi. Niveluri crescute de glucoza si acizi grasi, ca in obezitate, induc stress oxidativ si activeaza kinazele de stress care duc la inflamatie, rezistenta la insulina si citotoxicitate. In starea de obezitate, ficatul si tesutul adipos visceral produc mediatori ai inflamatiei cum ar fi factorul alfa al necrozei tumorale (TNF). Inflamatia insasi reduce sensibilitatea la insulina, permitind cresterea nivelurilor de glucoza si acizi grasi liberi. Un ciclu vicios de inflamatie cronica, niveluri crescute de glucoza si acizi grasi, rezistenta la insulina si distrugere de organe paveaza drumul spre diabet, ateroscleroza si alte boli.

Casexia si alte forme de pierdere in greutate patologica sint deseori rezultatul inflamatiei sistemice cronice. Nivelurile circulatorii si tisulare ale mediatorilor inflamatiei sint crescute in stari de boala in care casexia este comuna; mediatori ca TNF si interleukina-1 beta contribuie atit la pierderea proteinelor din muschii scheletali, cit si la anorexie. Astfel, inflamatia este un declansator major al fenotipului casectic, si atit obezitatea cit si casexia sint asociate cauzal cu inflamatia. Dat fiind rolul inflamatiei in bolile acute si cronice, aceasta asociatie poate explica mortalitatea crescuta constatata atit in supra- cit si in sub-nutritie. Corelatia dintre IMC si mortalitate plus gradul de inflamatie face ca la batrini, pacientii in stare critica si cei cu disfunctia cronica a unui organ (boala cardiaca congestiva, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta renala cronica, etc) greutatea in plus sa fie protectoare. Aceasta se datoreaza partial faptului ca obezitatea duce la mortalitate pe termen lung, in timp ce in bolile casectice este crescuta mortalitatea pe termen scurt. Totusi, mecanismele precise si implicatiile clinice ale „paradoxului obezitatii", o forma de epidemiologie inversata, ramin sa fie stabilite, si acest fenomen nu distrage de la importanta determinarii greutatii/masei corporale.

IMC si modificarea greutatii ar trebui notate, dar deseori nu sint determinate

Deci, masurarea greutatii ne ofera informatii critice privind conditia generala a pacientului, posibilele conditii patologice de la baza sau asociate, si riscul morbiditatii crescute si mortalitatii. Ocazional, serveste ca un indicator pentru interventia terapeutica cum ar fi administrarea de suport nutritional sau chirurgie bariatrica.

Durerea este al cincilea semn vital, partial pentru a promova recunoasterea durerii si tratamentul. Durerea este de asemenea unul din cele cinci semne cardinale ale inflamatiei desemnate de Celsus si Virchow, impreuna cu inrosirea, caldura, umflarea si pierderea functiei. Ar trebui ca greutatea /IMC sa fie considerat al saselea semn vital, si subliniat ca masa conteaza, si detectarea si tratarea pacientilor cu masuratori anormale este medicina elementara. De asemenea, ar trebui sa fie al saselea semn al inflamatiei.

In realitate, masurarea atit de usoara a IMC si stabilirea schimbarii greutatii sint deseori neglijate. Un studiu indica faptul ca doar 40% din indivizii obezi au fost masurati timp de 5 ani.

In vremurile acestea de belsug, tehnologie imagistica avansata, terapeutica moleculara individuala, esuarea identificarii supra- sau mal-nutritiei, cu mijloace atit de simple, sigure si ieftine, nu este scuzabila. Pacientii informati au obligatia sa ceara aceasta de la personalul sanitar la admiterea pentru spitalizare sau tratament.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 45900 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

5 DILEME LEGATE DE SILUETA 5 DILEME LEGATE DE SILUETA
Ai hotarat sa lupti impotriva kilogramelor in plus cu un ...
OBICEIURI CARE PERICLITEAZA SLABIREA OBICEIURI CARE PERICLITEAZA SLABIREA
Este usor de inteles de ce invingerea unor obiceiuri nesanatoase ...


DIETA MAYO TE SCAPA DE 10 KG IN 2 SAPTAMANI DIETA MAYO TE SCAPA DE 10 KG IN 2 SAPTAMANI
Bazata pe o relatie chimica intre alimente, aceasta cura de ...
7 MITURI SURPRINZATOARE DESPRE ARDEREA GRASIMILOR 7 MITURI SURPRINZATOARE DESPRE ARDEREA GRASIMILOR
Daca urmaresti folclorul arderii grasimilor, foarte posibil te vei descoperi ...


Alte articole despre Slabire






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii