Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PREVENIREA INFECTIILOR IN TIMPUL SARCINII
CIUPERCILE
TRANSFORMA ZAMBETUL INTR-UN ELIXIR PENTRU SUFLET
ZERUL
SUFERI DE PERFECTIONISM?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole BEAMFIT, FITNESS DE VIITOR
Elena Ciucu
10 PIEDICI IN CALEA SCADERII IN GREUTATE
EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE
INVINGE RACEALA!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA

GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA


GIMNASTICA_SENZORIAL_50417.jpgCe inseamna gimnastica senzoriala perinatala? O apropiere normala, gestuala si verbala a nasterii.


De ce am apela la acest tip de gimnastica? Pentru ca faciliteaza relatia mama-bebe-tata, favorizeaza un travaliu si o nastere fiziologice si permite un post-partum armonios.


Astazi este binecunoscut faptul ca fatul este o fiinta sensibila care are o viata senzorial-motorie cu mult inaintea nasterii. El are astfel capacitatea de a percepe lumea inconjuratoare, cel mai apropiat fiind mediul matern.


Ne putem intreba care este influenta vietii materne asupra fatului? Putem largi aceasta practica a comunicarii empatice, non-verbale, a fatului cu mama sa, si asupra tatalui in cazul in care acesta a decis sa fie prezent. Aceasta relatie concreta si subtila necesita o trezire senzoriala adaptata de catre parinti pentru a fi in concordanta cu limbajul bebelusului.Se instaleaza astfel o interrelatie care ghideaza mama pe parcursul sarcinii, travaliului/nasterii si post-partum.


Oare aceasta viata relationala traita din plin, dincolo de partajarea prezentei, nu aduce un plus de autonomie de fiecare parte? Spre exemplu, daca bebelusul este actorul nasterii sale, travaliul devine un acompaniament dinamic, un ghid care vine din interior (prin intermediul perceptiei copilului si perceptiilor proprii mamei)


Gimnastica senzoriala, pornind de la aceasta trezire relationala, propune un acompaniament al intregii nasteri, o pregatire specifica a ‘efortului senzorial’ pentru travaliu(adica cum se pot respecta legile naturale ale corpului in miscare, fara a forta) si o reeducare senzoriala a perioadei post-partum, odata cu aparitia bebelusului.


Aceasta metoda este o pedagogie perceptiva a miscarii, atat preventiva cat si terapeutica, creata de Danis Bois- director al departamentului de Pedagogie perceptiva a miscarii si Somato-Psihopedagogie la Universitatea Moderna din Lisabona.

Gimnastica senzoriala comporta mai multe abordari:


- manuala (ascultare subtila a cerintelor corpului)

- gestuala (perceptie interiorizata si dinamica a sinelui si a bebelusului)

- verbala (discutii asupra diferitelor tulburari si temeri inerente ale perinatalitatii)


Aceste abordari diferite sunt actualizate de ultimele descoperiri stiintifice asupra perceptiei, maturitatii si relatiei umane, dintre fat si adult.


Cum o practicam?


Gimnastica senzoriala se exploreaza lent si ritmic, pe jos, in sezut, in picioare, singura, in doi, cu un balon, cu muzica (scheme, miscari de baza, perceptie empatica). Ea este in acelasi timp dulce si tonica, interiorizata si expresiva, privilegiind resimtirea de sine si a altuia, in tacere sau prin verbalizare.


Metoda Danis Bois, o apropiere perceptiva a nasterii


Corpul traieste in ritmul unei miscari interne, imperceptibile, ceea ce metoda Danis Bois propune sa reveleze fiecaruia, prin intermediul unei gimnastici senzoriale.


Adaptata in mod particular la femeia insarcinata, aceasta metoda, veritabila stiinta a miscarii, este astazi integrata in stiintele de pregatire a nasterii in institutiile de instruire ale moaselor.Este o pedagogie in curs de descoperire.


"Primul lucru de facut este acela de a se aseza. Nimic nu se poate face in conditii de agitatie. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in timpul nasterii". Este vorba de ghidarea femeilor insarcinate catre o miscare lenta, ascultand propriile senzatii corporale si pe cele ale bebelusului." Gustati acest dans impreuna cu bebelusul, acest contact intim cu el".


Gimnastica mamei incepe cu miscari de incolacire in jurul ei si in jurul bebelusului, cu bazinul in recul, apoi desfasurandu-se intr-o extensie, cu bazinul in fata. Insa, inainte de a incepe gimnastica propriu-zisa, este nevoie de un moment de repaus, de acomodare. Chiar daca viitoarea mama nu cunoaste bine metodele de acomodare, este important sa se elibereze spiritul, sa se plaseze in afara grijilor cotidiene si sa savureze un moment care nu apartine decat ei, copilului si tatalui, daca acesta este prezent.In acest moment privilegiat, se doreste deschiderea unui spatiu interior, un confort pentru mama si pentru copil.


Pe parcursul acestor cursuri, mamele incep sa-si simta mai bine copilul, in profunzimea corpului lor, animat de o identitate si miscare proprii.Acest lucu permite ca, in timpul nasterii, mama sa simta disociat miscarea bazinului de cea a copilului, reusind astfel mutarea atentiei centrate , in mod normal, numai pe durere.


Exista o anumita muzica a corpului nostru, in tesuturi, orchestrata de catre hormoni, un fel de flux si reflux al lichidului amniotic, al secretiilor, al contractiilor uterine. Intelegerea acestei muzici interne ofera incredere si stabilitate si intareste convingerea ca totul este absolut miraculous organizat in corpul nostru.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 46690 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii