Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă acreditat CIO
PLANTELE DE SEZON - BENEFICII ASUPRA SANATATII
CONCURS OPTIMUM NUTRITION
CUM SLABIM DUPA SARBATORI (SI ORICAND ALTCANDVA)?
4 OBICEIURI CARE PERICLITEAZA SLABIREA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FITNESS, SANATATE LA SUPERLATIV
FA-TI TIMP PENTRU ANTRENAMENTE MAI SCURTE
POFTITI LA SLABIT! MARCEL
Rotirea trunchiului
PREVENIREA INFECTIILOR IN TIMPUL SARCINII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR

FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR


FACTORI_CARE_INFLUEN_88543.jpgTi-e foame. Cum iti dai seama? Simti, pur si simplu. Simti o senzatie de gol in stomac, de regula, auzi ceva "actiune" interna, salivezi mai mult decat de obicei. In plus, au trecut cateva ore bune de cand ai mancat ultima data. E ora mesei, e ora unei gustari intre mese. Sunt multe astfel de indicii dupa care te poti ghida pentru a-ti da seama ca ti-e foame. Dar ai observat cu siguranta ca uneori e suficient sa vezi o reclama mai "interesanta" din punct de vedere al produselor alimentare la care se refera si sa incepi sa salivezi instant. Ce alti factori iti afecteaza apetitul si comportamentul alimentar? Afla in randurile ce urmeaza.

STUDII NOI, IDEI NOI

Cu toate ca s-ar putea sa te fi obisnuit deja cu gandul ca factorii externi nu au o influenta prea mare asupra comportamentului tau alimentar (ce si cand mananci), trebuie sa stii ca exista dovezi substantiale care vin sa ne arate faptul ca factorii externi tind sa aiba un efect considerabil asupra comportamentelor alimentare. Gandeste-te doar in termeni de etichete si varietatea mancarii pe care o consumi, marimea portiilor pe care le mananci in mod regulat sau atentia pe care tinzi sa o acorzi mancarii atunci cand mananci sau chiar si marimea farfuriei din care alegi sa mananci sau in care iti este servita mancarea. Elementul nou care vine sa defineasca aceste studii se refera la faptul ca toti acesti factori externi s-ar putea sa joace un rol si mai mare in cadrul comportamentelor alimentare in comparatie cu factorii considerati interni (foamea, senzatia de satietate, arome si mirosuri, continut nutritiv etc).

FACTORII EXTERNI SI INFLUENTA LOR ASUPRA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR

La un anumit moment in timp s-a sugerat faptul ca indivizii mananca atunci cand le este foame si ca se opresc atunci cand sunt satuli. Explicatia simpla zacea in ideea conform careia comportamentele alimentare erau de fapt un raspuns al semnalelor psihologice. Mai nou, s-ar parea ca o serie de factori au fost descoperiti ca avand o influenta semnificativa asupra ingestiei de mancare, cum ar fi factorii culturali, influenta industriei alimentare si chiar si factorii de mediu. Exista dovezi numeroase care vin sa indice faptul ca factorii externi au o influenta deosebit de mare asupra comportamentelor alimentare ale individului, iar cativa dintre cei mai importanti astfel de factori se refera la marimea portiilor, gradul de socializare in timpul meselor, varietatea si etichetarea mancarii si chiar si forma farfuriilor din care se mananca. Toti acesti factori conlucreaza si dau "aspectul final" al comportamentului alimentar. Cum anume? Toti acesti factori au fie tendinta de a se pune in fata normelor obisnuite de consum cu care indivizii sunt obisnuiti, fie sa intrerupa capacitatea indivizilor de a monitoriza ce si cat au mancat. Multi oameni intampina dificultati majore cand vine vorba sa stabileasca ce si cat anume sa manance si sa bea, asa ca in loc sa aleaga sa petreasca ceva timp anaizand aceste detalii, acestia prefera sa se bazeze pe normele standard de consum pentru a decide cat anume sa manance. Consumul poate sa fie influentat de cantitatile de mancare pe care le cumpara indivizii, dar si de alte "norme" care sunt impuse de societate, cum ar fi marimea portiilor sau marimea tacamurilor. Aceste norme ajuta indivizii sa determine cantitatile optime a ce si cat ar trebui sa manance si sa bea.

Un exemplu elocvent al influentei majore pe care o au factorii externi asupra consumului il reprezinta un studiu recent; subiectilor li s-a oferit informatia conform careia marimile mai mari ale ambalajelor alimentare cauzeaza subestimarea consumului cu 20%. Cu toate acestea, subiectii au afirmat ca marimea ambalajului alimentar nu le-a afectat obiceiurile alimentare. Un factor esential care determina cat anume mananca un indivd intr-un mediu in care exista diferite modalitati de distragere a atentiei il constituie monitorizarea sau lipsa monitorizarii consumului. Indivizii se pot astfel concentra mai mult pe alegerea mancarii mai degraba decat pe volumul mancarii propriu-zise. De exemplu, oamenii care alegeau sa manance in restaurante cu specific italian credeau ca daca aleg sa manance unt cu fiecare din bucatile de paine consumate vor consuma mai putine calorii/felie in comparatie cu numarul de calorii pe care l-ar fi ingerat daca si-ar fi inmuiat painea in ulei de masline. Cu toate ca acesti indivizi aveau drepate, s-ar parea ca problemele au aparut atunci cand s-a observat faptul ca acestia compensau reducerea grasimilor mancand cu 23% mai multa paine in timpul unei mese.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 27411 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

CE TE DEPRIMA? CE TE DEPRIMA?
Lispa banilor, lipsa unui partener stabil, bolile, teama de imbolnavire, ...
JOCURI SI ACTIVITATI DE FAMILIE JOCURI SI ACTIVITATI DE FAMILIE
S-a vorbit si se vorbeste mult despre rolul important pe ...


SUFERI DE TICURI NERVOASE? SUFERI DE TICURI NERVOASE?
Daca nu esti sigur cum anume ar trebui sa raspunzi ...
SUFERI DE PERFECTIONISM? SUFERI DE PERFECTIONISM?
Inca din copilarie ne-am dorit sa fim cei mai buni. ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4 »
Pagina 2 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii