Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ACTIVITATI FIZICE CARE CRESC REZISTENTA OASELOR
Exercitii muschii fesieri 2
ANTRENAMENT DE TOAMNA
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
TRUCURI PENTRU A SLABI SANATOS


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
AI GRIJA DE INIMA TA!
CORP FERM LA ORICE VARSTA
Aplicatie site
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » EVITAREA SUPRAANTRENAMENTULUI LA ANTRENAMENTUL CU GREUTATI

EVITAREA SUPRAANTRENAMENTULUI LA ANTRENAMENTUL CU GREUTATI


Exista o rata foarte mare a accidentarilor in randul celor care incep sa practice exercitii cum ar fi cele de forta, cu greutati. Cauza principala ar fi lacunele in cunostintele privind principiile esentiale ale unui antrenament sigur si eficient. Iti oferim cateva sfaturi pentru a te putea bucura de antrenamente cat mai eficiente si lipsite de neplaceri.

Cum sa eviti supraantrenamentul

EVITAREA_SUPRAANTREN_99553.jpgAi trase de fiare si te simti epuizat, slabit si ai dureri? Este foarte probabil sa te confrunti cu o forma de supraantrenament. Citeste aici mai pe larg aspecte legate de pericolele supraantrenarii. Iata cateva sfaturi utile pentru a evita aceste neplaceri la urmatorul antrenament:

- In cazul in care muschii tai nu sunt suficient de bine odihniti, mai mult ca sigur ca te vor impiedica sa faci progrese. Daca timp de cateva zile iti antrenezi grupe gresite de muschi, rezultatele vor fi similare cu cele anterioare. Daca faci prea multe repetari si seturi de exercitii pentru o singura grupa de muschi, risti de asemenea sa te supraantrenezi.

Tine cont de faptul ca ridicarea greutatilor, in special in cadrul unui program intens, produce microtraume ale tesuturilor, adica acele mici ruperi ale muschilor care descresc temporar forta si cauzeaza diferite grade de durere de muschi. Este absolut necesar sa oferi un timp suficient de mare odihnei dintre sesiuni succesive de antrenament, pentru a evita supraantrenamentul.

- Muschii necesita in general circa 48 de ore pentru a se odihni si pentru a se recupera inainte de a-i pune din nou la lucru.

- Nu ar trebui sa-ti antrenezi aceeasi grupa de muschi doua sau mai multe zile la rand (cu exceptia muschilor abdominali). De exemplu, iti poti executa exercitiile pentru piept, umeri, tricepsi si abdomen lunea, martea ar trebui sa-ti lucrezi picioarele, spatele, bicepsii si abdominalii; miercurea ar trebui sa-ti iei "liber" pentru a le oferi tuturor muschilor timp suplimentar de odihna; joi ar trebui sa iti antrenezi pieptul, umerii, tricepsii si muschii abdominali din nou; vineri ar fi bine sa iti lucrezi picioarele, spatele, bicepsii si din nou abdomenul. Acest program ti-ar permite doua zile de odihna pentru fiecare muschi intre zilele de antrenament si te-ar ajuta sa eviti supraantrenamentul.

Pentru cei care se antreneaza foarte intens, e bine de stiut ca beneficiile sunt cu atat mai mari cu cat va veti acorda un interval si mai mari de timp de odihna intre antrenamente. O saptamana nu trebuie sa fie limitata la numai sapte zile - o poti "extinde" la opt, noua sau chiar zece zile. Prima zi ar putea fi perfecta pentru exercitii destinate pieptului, umerilor, tricepsilor si abdominalilor - ziua de luni. Ia-ti martea libera, iar ziua a doua - miercuri - ar putea sa conste in seturi de exercitii pentru picioare, spate, bicepsi si abdominali. Ia-ti ziua de joi libera. Vinerea fa exercitii pentru piept, umeri, tricepsi si muschii abdominali din nou - si asa mai departe.

De exemplu, daca iti antrenezi pieptul lunea si apoi tricepsii in ziua urmatoare, tricepsii au nevoie de o odihna completa pentru ca se antreneaza indirect odata cu pieptul in ziua de luni, si in mod direct martea. Dar daca separi exercitiile pentru piept/umeri/tricepsi sau spate/bicepsi, lucrandu-i in zile diferite, poti sa implementezi acest program de opt zile astfel incat sa iti acorzi un timp maxim de odihna.

Tine minte ca trebuie sa le acorzi in permanenta muschilor sansa de a creste, de a se dezvolta, mai ales atunci cand te simti supraantrenat. Daca e nevoie, acorda-ti o zi suplimentara pentru ca muschii sa se dezvolte. Sa nu te simti niciodata vinovat daca sari peste o zi de antrenament. Acea odihna suplimentara ar putea fi exact ceea ce are nevoie corpul tau.




Multi gresesc atunci cand fac prea multe seturi de exercitii si/sau prea multe exercitii pentru o singura grupa de muschi. Frecvent, cei care doresc sa-si mareasca masa musculara fac mult prea multe exercitii pentru fiecare grupa de muschi si se supraantreneaza pana in punctul in care isi fac mai mult rau decat bine.

- O recomandare des intalnita pentru cei care ridica greutati este sa faca cel putin trei seturi din fiecare exercitiu si cel putin cate trei exercitii pentru fiecare grupa de muschi. Ideea ca "mai mult inseamna mai bine" este o idee gresita vehiculata adesea in industria fitnessului si in multe reviste de profil si nu numai. Nu te lasa pacalit de copertile revistelor "de muschi" care iti arata culturisti care isi descriu exercitiile a cate 4-5 seturi/exercitiu si 4-5 exercitii pentru fiecare grupa de muschi. Tine cont ca ei sunt profesionisti, foarte probabil iau steroizi si isi permit asemenea eforturi pentru ca muschii li se refac foarte repede. Daca nu te incadrezi in categoria lor, muschii nu ti se vor reface suficient de repede incat sa creasca in volum si in masa si te vei supraantrena.

Sunt suficiente intre 2 si 4 exercitii pentru fiecare grupa majora de muschi, cum ar fi spatele, pieptul, umerii. Pentru grupele mai mici de muschi, cum ar fi bicepsii sau trapezul sunt de ajuns intre 1 si 3 exercitii.

- Deoarece spatele are muschi specifici care trebuiesc izolati, este important ca printre cele 3 exercitii pe care le faci sa executi unul care sa tinteasca fiecare din cele 3 zone ale spatelui.

- Cand faci intre doua si patru exercitii pentru fiecare grupa de muschi, asigura-te ca nu faci de doua ori aceeasi miscare pentru o grupa specifica de muschi. De exemplu, nu are sens sa faci trei seturi de "impins de la piept" folosind o haltera si apoi alte trei seturi de "impins de la piept" folosind gantere. Toate aceste exercitii implica exact aceeasi miscare si lucreaza aceeasi muschi. Poti in schimb sa faci "impins de la piept" pentru partea mediana a pieptului (folosind haltere sau gantere) si "impins de la piept pe plan inclinat" pentru partea superioara a pieptului.

- In mod ideal, ar trebui sa treci in permanenta printr-o faza de "impuls" in care sa incerci ceva nou pentru a-ti "soca" muschii, fortandu-i sa se intareasca. In cele din urma, vei ajunge intr-un punct in cadrul antrenamentului in care fie te vei confrunta cu plictiseala, fie vei inceta sa vezi rezultate noi. Cand acest lucru se va intampla, este foarte important sa schimbi ceva, sa devii creativ incorporand ceva nou in program. Poti realiza schimbari eficiente in multe moduri: poti incerca exercitii noi sau alternative, poti schimba ordinea in care iti antrenezi muschii sau ordinea exercitiilor si asa mai departe.

Cea mai mare provocare nu este sa inveti exercitii noi sau tehnica potrivita, sau cate seturi sau repetari sa faci sau ce greutati sa folosesti. Nici macar nu trebuie sa decizi cand sau cum sa iti schimbi programul de antrenament sau sa eviti supraantrenarea. Cea mai mare provocare pentru tine este sa decizi daca esti dispus sa actionezi si sa transformi antrenamentul de forta intr-o prioritate.

Cand incepi sa obtii rezultate bune, buna dispozitie va face schimbarea sa merite orice efort. Actiunea te motiveaza, nu uita!



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 70549 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(9 Ianuarie 2012 20:37) Paul Ivanescu a spus

Nu stiu cit de bune sint antrenamentele care contin antrenarea mai multor grupe musculare deodata.De exemplu sa lucrezi la un antrenament trei grupe musculare diferite,asa cum se recomanda in articol.
Eu cred ca fiecare antrenament ar trebuii sa fie facut doar pt. o singura grupa musculara ,bineinteles prin exrcitii diferite.

(18 Aprilie 2011 17:04) adrian a spus

in primul si in primul rand.... doresc sa imi exprim aprecierea pentru articol.... pentru mine personal --foarte folositor.... am cautat pe net sfaturi pentru a evita supraantrenam.
am incercat diverse tipuri de antrenament si am descoperit ca ma simt cel mai bn cu 3 antrenam pe sapt dar am teama supraantrenarii raportandu ma la grupele de muschi lucrate nr de exercitii
as aprecia un sfat in privinta antrenam pe care il urmez , lucruri de imbunatatit daca puteti veni cu o recomandare astept mesajul dvs pe mail
va multumesc


Articole din aceeasi categorie

CUM TE ANTRENEZI DUPA CE RENUNTI LA TIGARI? CUM TE ANTRENEZI DUPA CE RENUNTI LA TIGARI?
Daca ai renuntat in sfarsit la tigari, felicitari. Ai reusit ...
ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA
Incepe deja sa miroasa a primavara, si ar fi momentul ...


EXERCITII PENTRU SOLDURI - SCAPA DE COLACEI! EXERCITII PENTRU SOLDURI - SCAPA DE COLACEI!
Colaceii, bata-i vina! Ce ne facem cu ei? Cum scapam ...
TRENDURI PENTRU ANTRENAMENTELE ANULUI 2013 TRENDURI PENTRU ANTRENAMENTELE ANULUI 2013
Daca te intrebi care sunt principalele trenduri in materie de ...


Alte articole despre Antrenament






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii